Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

“Έφυγε” ο μεγάλος δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας, Εμμανουήλ Κριαράς

Έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή ο μεγάλος δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας, ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς.
Γεννημένος το 1906 ο Εμμανουήλ Κριαράς έφυγε πλήρης ημερών (108 ετών) από ανακοπή καρδιάς.
Πριν από ένα μήνα περίπου είχε νοσηλευθεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, όπου υποβλήθηκε σε πετυχημένη επέμβαση στο ισχίο.
Ο Εμμανουήλ Κριαράς ήταν φιλόλογος, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής... Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακόμη με βάση την ημερομηνία γέννησής του ήταν η γηραιότερη εν ζωή προσωπικότητα της Ελλάδας.

Πιστός της δημοτικιστικής ιδεολογίας

Ο Κριαράς υπήρξε πιστός της δημοτικιστικής ιδεολογίας από τα μαθητικά του χρόνια, συγκεκριμένα από το 1923, και αγωνίστηκε με όλα τα μέσα που διέθετε για τα γλωσσικά του πιστεύω.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του τόσο στην αναγνώριση της δημοτικής ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους όσο και στην καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος γραφής.

Είναι γνωστό ότι με το νόμο 309/23.1.76 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή με υπουργό παιδείας το Γεώργιο Ράλλη αποφάσισε την αναγνώριση της δημοτικής στο χώρο της παιδείας και της δημόσιας διοίκησης. Τότε δόθηκε στη σχολική χρήση ανασυγκροτημένη γραμματική της δημοτικής γλώσσας με βάση τη Νεοελληνική Γραμματική του Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη, τυπωμένη το 1941, για να χρησιμεύσει στην εκπαίδευση χρειαζόταν συντόμευση και κάποια προσαρμογή στην εκπαιδευτική και γλωσσική πραγματικότητα. Το έργο αυτό ανέλαβε ειδική επιτροπή της οποίας μέλος υπήρξε και ο Κριαράς.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1981-1982, η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου πήρε δύο συμπληρωματικές αποφάσεις: πρώτον, να συντάσσονται οι νόμοι στη δημοτική γλώσσα και να μεταγραφούν οι σημαντικότεροι δικαστικοί κώδικες στη δημοτική και, δεύτερον, να καθιερωθεί το μονοτονικό σύστημα γραφής. Ο Κριαράς ήταν ο πρόεδρος της εικοσαμελούς επιτροπής που ανέλαβε και έφερε εις πέρας το δύσκολο έργο της μεταγραφής των δικαστικών κωδίκων και επίσης πρόεδρος της επιτροπής που εισηγήθηκε το είδος του μονοτονικού που επρόκειτο να εφαρμοστεί.

Με πληροφορίες από τη wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή