Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Αντλία Θερμότητας, Ο Πρωταθλητής της Ενεργειακής Απόδοσης.

Οι αντλίες θερμότητας, αν και μόλις μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές στο καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο και πιο δημοφιλή λύση για τη θέρμανση και ψύξη του σπιτιού

Ίσως ο πιο σημαντικός λόγος για την καθυστέρηση αυτή είναι ίσως πως με τις συνεχείς μεταβολές φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, μέσω των οποίων η πολιτική τάξη προσπάθησε να......
δημιουργήσει έσοδα έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα στα δημοσιονομικά ταμεία, όλο και περισσότερα σπίτια ένιωσαν ότι τα έξοδα θέρμανσης του χώρου τους ακριβαίνουν συνεχώς από χρονιά σε χρονιά.
Και με αυτόν τον τρόπο οι υποψήφιοι αγοραστές, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις αντλίες θερμότητας, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι λειτουργούν με ηλεκτρισμό, και κατά συνέπεια ότι τελειώνουν τις απρόσμενες εκπλήξεις του χειμώνα.
Κίνητρα που στηρίζουν την επιλογή αυτή είναι το αξιοσημείωτα χαμηλό λειτουργικό κόστος, αφού η αντλία θερμότητας είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής του βαθμού ενεργειακής απόδοσης. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι ένα σπίτι μειώνει το κόστος θέρμανσής της περισσότερο από 50 % συγκρίνοντας με το πετρέλαιο, σκεπτόμενοι και το ότι θα γλιτώσει από τις αυξομειώσεις των φόρων, ερμηνεύει το γιατί η αύξηση στις πωλήσεις των αντλιών κερδίζει συνεχώς μερίδιο στην αγορά στην Ελλάδα.

Επιλογή είδους
Οι αντλίες θερμότητας κατατάσσονται σε δύο είδη, αναλόγως του ρευστού που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ενέργειας. H πιο συνήθης λύση είναι οι αντλίες αέρα – νερού, δηλαδή ο τύπος αντλίας θερμότητας που χρησιμοποιεί τον αέρα στο περιβάλλον από όπου αντλούν θερμότητα, και την μεταφέρουν στο νερό στα θερμαντικά σώματα του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, τα καλοριφέρ στην κατοικία μπορούν να είναι τα γνωστά μας καλοριφέρ (πάνελ ή φέτες), είτε σύστημα με υποδαπέδια θέρμανση είτε τέλος δίκτυο fan coils.

Μια άλλη κατηγοριοποίηση των αντλιών θερμότητας είναι σε αντλίες χαμηλών και υψηλών θερμοκρασιών, με βάση τη θερμοκρασία νερού στην οποία λειτουργούν. Οι αντλίες χαμηλών θερμοκρασιών ζεσταίνουν το νερό έως τους 55 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλών θερμοκρασιών μέχρι τους 80 βαθμούς βαθμούς.

Η θέρμανση του νερού στην υψηλή θερμοκρασία των 80 βαθμών συνεπάγεται ότι μία αντλία υψηλών θερμοκρασιών είναι πιο κατάλληλη για να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο λέβητα πετρελαίου, θερμαίνοντας το νερό για τα καλοριφέρ. Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας λοιπόν δεν απαιτεί παρά ελάχιστη επέμβαση στην εγκατάσταση θέρμανσης μέσα στο σπίτι μας.

Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, και κυρίως στις περιοχές της Ελλάδας που έχουν σχετικά ήπιο χειμώνα, το υφιστάμενο σύστημα καλοριφέρ μπορεί να συνδυασθεί άριστα με μία αντλία χαμηλών θερμοκρασιών, η οποία θα πρέπει να πούμε ότι είναι προτιμότερη λύση, καθώς εμφανίζει ακόμη καλύτερη ενεργειακή επίδοση.

Στις περιπτώσεις νέων κατασκευών και ανακαινίσεων, οι αντλίες θερμότητας χαμηλών αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, μιας και τότε μπορούν να συνδυασθούν εκτός από τα κλασσικά θερμαντικά σώματα, τόσο με σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης όσο και με δίκτυο fan-coil.

Ακόμη ένα θετικό στοιχείο των αντλιών θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών είναι πως σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν μοντέλα αντλιών τύπου monoblock, στα οποία όλα τα απαραίτητα στοιχεία (π. χ. συμπιεστής, κυκλοφορητής, εναλλάκτης θερμότητας) είναι συναρμολογημένα σε ενιαίο κέλυφος, και έτσι οι αντλίες monoblock μπορούν να τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο ώστε να μην αλλοιώνεται καθόλου το εσωτερικό της κατοικίας.

Εκτός άλλων, οι αντλίες θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών χρησιμοποιούνται και για την ψύξη της κατοικίας μας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε κατάσταση ψύξης σε σύστημα επιδαπέδιας θέρμανσης, η αντλία μπορεί να εξασφαλίζει δροσισμό στην κατοικία μας, ενώ αν έχουν εγκατασταθεί fan-coil, η αντλία θερμότητας θα μας προσφέρει εφάμιλη ψύξη με, τα κλιματιστικά.

Εσωτερικό αντλίας θερμότητας

Άριστη απόδοση
Η πολύ χαμηλή τους κατανάλωση οφείλεται σστην αρχή λειτουργίας τους, και ειδικότερα στο ότι δεν καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για να δημιουργήσουν τη ενέργεια πουαπαιτείται για να θερμάνει την κατοικία μας. Αντίθετα μεταφέρουν τη ενέργεια (γι αυτό και ονομάζονται αντλίες θερμότητας) από τον εξωτερικό χώρο, αλλά μεταφέρουν μέσα στο οίκημα θερμική ενέργεια που έχουν αφαιρέσει από το εξωτερικό του κτηρίου και τη μεταφέρουν στο χώρο μας. Για να πετύχουν αυτή τη μεταφορά, οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια.

Η παραπάνω είναι η πιο σημαντική διαφορά συγκρινόμενες με την αρχή λειτουργίας των θερμαντικών που λειτουργούν με απ’ ευθείας θέρμανση με αντιστάσεις (όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρικές θερμάστρες) στην οποία οφείλεται η διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος.

Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε ότι, θα αναφέρουμε ότι, ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα, που παράγει θερμότητα λειτουργώντας με ηλεκτρισμό, για κάθε κιλοβατώρα ενέργειας που αποδίδει δαπανά μία kWh ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίθετα, μία αντλία μεταφέρει στον χώρο μας 4 κιλοβατώρες ενέργειας, για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που καταναλώνει.

Αξιολόγηση της επένδυσης
Ένας ανασταλτικός παράγοντας που θα σταματούσε τον υποψήφιο καταναλωτή από το να επιλέξει μία αντλία θερμότητας είναι το γεγονός ότι κοστίζουν σχετικά ακριβά, αφού η τιμή μιας αντλίας θερμότητας ξεκινά από τα 4. 500 ευρώ και μπορέι να φτάσει (ανάλογα με την ισχύ και τον τύπο της αντλίας) και τις 9.000€.

Ωστόσο, το κόστος λειτουργίας της είναι τόσο χαμηλό, ώστε η απόσβεση της αγοράς να γίνεται πολύ γρήγορα, ειδικά αν απαιτείται να συντηρείτε την κατοικία ζεστό πολλές ώρες κάθε μέρα και κατά συνέπεια κάθε χειμώνα ξοδεύετε πολλά χρήματα σε πετρέλαιο.

Μελέτες δείχνουν ότι, ένα σπίτι που ξοδεύει 1 τόνο πετρέλαιο για να ζεσταθεί κάθε χειμώνα, δηλαδή πληρώνει 980 ευρώ με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου, ενώ αντίθετα , με μία αντλία θερμότητας θα μπορέσει να περάσει τον χειμώνα 500ευρω, δηλαδή κάνει οικονομία της τάξης του περίπου 50% στα έξοδα ψύξης και θέρμανσης.

Έτσι, αν δεχθούμε την υπόθεση ότι το κόστος αγοράς του πετρελαίου θα μείνει σταθερή τα επόμενα χρόνια, θα χρειασθεί περίπου 5 έτη για να πάρει πίσω ο ιδιοκτήτης της τα χρήματα που πλήρωσε. Από εκεί και πέρα , θα έχει καθαρό κέρδος 520 ευρώ κάθε χρόνο στα έξοδα θέρμανσής του.

Ενεργειακή ετικέτα αντλίας θερμότητας


Ετικέτα ενεργειακής απόδοσης
Από το Σεπτέμβρη του 2015, όλες οι συσκευές κλιματισμού πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από την ετικέτα ενεργειακής απόδοσης, η οποία κατ’ αναλογία με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές κατατάσει τα μηχανήματα θέρμανσης σε ενεργειακές κατηγορίες, ώστε ο κάθε αγοραστής να μπορεί εύκολα να αξιολογήσει την ενεργειακή απόδοση κάθε προϊόντος. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις αντλίες θερμότητας, με κλίμακα που ξεκινά από το G (χαμηλός βαθμός απόδοσης) και να καταλήγει στο Α+++ (ο μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης).

Στην ενεργειακή ετικέτα θα βρείτε όλες τις πληροφορίες, όπως η ισχύς της συσκευής για όλες τις κλιματικές ζώνες, η στάθμη θορύβου της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας και βέβαια η κλάση της συσκευής.

Αν η αντλία μπορεί να παραγάγει και ζεστό νερό χρήσης, τότε η ετικέτα φέρει και δεύτερη κλίμακα κατάταξης, που ξεκινά επίσης από την κατηγορία G αλλά αυτή τη φορά φθάνει μέχρι την κατηγορία Α, και η ετικέτα αυτή αναγράφει την ενεργειακή κλάση της αντλίας θερμότητας όταν η συσκευή λειτουργεί σε κατάσταση θέρμανσης νερού χρήσης.

Πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας
Πέραν των παραπάνω, μια αντλία μπορεί εκτός των άλλων να θερμαίνει ζεστό νερό χρήσης, με μικρότερο κόστος από τον κλασσικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
Τα πλεονεκτήματα μιας αντλίας θερμότητας δεν τελειώνουν στην εξοικονόμηση χρημάτων.
Άλλα πλεονεκτήματα των αντλιών είναι ότι χρειάζονται πολύ λίγη συντήρηση, εν αντιθέσει με τους λέβητες κλασσικούς λέβητες, ενώ παράλληλα είναι η πιο φιλική πηγή ενέργειας για το περιβάλλον.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ένα ακόμη πλεονέκτημα, την ευκολία στην χρήση που μας προσφέρουν.
Τέλος, η λειτουργία τους είναι ασφαλής, μιας και λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.
Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε επίσης ότι με μια αντλία θερμότητας τελειώνει το πρόβλημα της πλήρωσης πετρελαίου, ενώ δεν απαιτείται να πληρώνετε προκαταβολικά την δαπάνη για τη θέρμανση του χώρου σας.
Αν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά μιας αντλίας θερμότητας, τότε θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σοβαρά την αντλία θερμότητας πριν αποφασίσετε τον τρόπο θέρμανσης της κατοικίας σας.

energyonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή