Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η «Μεγάλη Παρασκευή» του Αγρινίου

Το 2017 είναι η πρώτη χρονιά, μετά από 73 χρόνια, που η Μεγάλη Παρασκευή συμπίπτει ημερολογιακά με την 14η Απριλίου. Το γεγονός αυτό για όσους γεννηθήκαμε στην πόλη του Αγρινίου και στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί καταγεγραμμένη ημερομηνία της συλλογικής ιστορικής και....

κοινωνικής μνήμης της θυσίας των «120» Αιτωλοακαρνάνων και Πρεβεζάνων, πουεκτελέστηκαν ή απαγχονίστηκαν, από τους Γερμανοτσολιάδες (Τάγμα Ασφαλείας Αγρινίου) του Τολιόπουλου στον περίβολο της Αγίας Τριάδας και την κεντρική πλατεία Μπέλλου, ως αντίποινα του σαμποτάζ, που οργάνωσε και εκτέλεσε ο ΕΛΑΣ την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 1944 στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή των «Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδας», μεταξύ των χωριών της Σταμνάς και του Αγγελοκάστρου.
Στεκόμαστε με βαθύ σεβασμό στη μνήμη όσων σήκωσαν το ανάστημα τους στα στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους δοσίλογους και αγωνίστηκαν ή θυσιάστηκαν, για να αποτινάξουν από πάνω τους την εξαθλίωση και την κατοχή. 
Το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος – Ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας. 
Σήμερα, που οι κοινωνίες δοκιμάζονται και διαλύονται από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή «κρίση» (όπως την αποκαλεί ο «άξονας» των κατασκευαστών της), που οι ιμπεριαλιστικοί και οικονομικοί πόλεμοι συνεχίζονται, που τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τα οποία οι νοσταλγοί και λάτρεις του ναζισμού καλλιεργούν και υποθάλπουν, η μνήμη της θυσίας των «120» της Μεγάλης Παρασκευής του Αγρινίου θυμίζει σε όλους το χρέος μας: να σταθούμε, με όλη μας τη δύναμη, απέναντι, σε όσους επιθυμούν τις κοινωνίες των ανθρώπων φοβισμένες και περιχαρακωμένες μέσα στην εκμετάλλευση και την μισαλλοδοξία.
Από το "ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή