Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η Γαλακτοκομική Σχολή, «πυλώνας» της πρωτογενούς παραγωγής στην Ήπειρο!

Συμπληρώνει 100 χρόνια προσφοράς στην εγχώρια βιομηχανία γάλακτος
Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: Εκατό σχεδόν χρόνια προσφοράς στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του γάλακτος στη χώρα μας!Μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτελεί το φυτώριο των ειδικών τεχνιτών τυροκομίας και γαλακτοκομίας, οι οποίοι αποφοιτούντες, πλαισιώνουν Βιομηχανίες γάλακτος, Συνεταιριστικά τυροκομεία και.... ιδιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αποκτούν ακόμη τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν το γάλα οικογενειακής κτηνοτροφικής Μονάδας.
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του κράτους για την ενίσχυση και προαγωγή της γαλακτοκομίας στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε το 1911, όταν ιδρύθηκε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο είχε στη δικαιοδοσία του και τη Γεωργική Υπηρεσία. Προσέλαβε τότε τον ειδικό γεωπόνο Νικόλαο Ζυγούρη και τον τοποθέτησε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λαρίσης –που μόλις είχε ιδρυθεί- προκειμένου να διδάξει γαλακτοκομία.

Η ίδρυση της Σχολής
Την ίδρυση ειδικής Γαλακτοκομικής Σχολής θεώρησε απαραίτητη ο Νικ. Ζυγούρης, για την προαγωγή της γαλακτοκομίας, διότι θα δίδονταν η ευκαιρία να μελετηθούν τα πολλά προβλήματα της Ελληνικής γαλακτοκομίας και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να επιδιωχθεί η βελτίωση των εγχώριων γαλακτοκομικών προϊόντων και θα επιτυγχάνονταν η κατάρτιση τεχνιτών τυροκόμων, οι οποίοι θα μπορούσαν να κατασκευάσουν βελτιωμένα προϊόντα.Έτσι, ιδρύθηκε στα Γιάννενα το 1914 (νόμος 301/4-10-1914) η πρώτη στην Ελλάδα Δημόσια Τυροκομική Σχολή, η οποία άρχισε να

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή