Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Χαμένοι και κερδισμένοι από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Από 690 εκατ. ευρώ έως κι 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζουν στην κυβέρνηση ότι θα αποδώσει η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1 έως και 2 χρόνια, παράλληλα βέβαια με την αύξηση και όλων των ενδιάμεσων ειδικών ορίων που ισχύουν ακόμη, παρά τη μεταρρύθμιση του 2010 (νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη). 
Μετά και τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση, η επιλογή αύξησης των ορίων ηλικίας μοιάζει να προκρίνεται τόσο από το Μαξίμου όσο και από το ΠΑΣΟΚ «προκειμένου να αποφευχθούν βαθύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, πάντως, ο προβληματισμός παραμένει, αν και διαφαίνεται πως οι κόκκινες γραμμές είναι διακεκομμένες…

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις των ειδικών, η απόδοση ενός οριζόντιου, και βίου μέτρου εφόσον εφαρμοστεί για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους χωρίς μεταβατικές διατάξεις, δεν θα έχει το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Και αυτό, γιατί τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που κατέληξαν στη λύση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες.
Αφενός, την εσπευσμένη έξοδο περίπου 30.000 με 40.000 ασφαλισμένων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σε πρόωρη σύνταξη, προκειμένου να «γλιτώσουν» τη επερχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Αφετέρου, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία, από τη συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων που θα βγουν πρόωρα στη σύνταξη. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ το χρόνο θα κοστίσει στο σύστημα ο… συνωστισμός των ασφαλισμένων προς την έξοδο.
Συνεπώς, υπολογίζουν οι ειδικοί, ότι το κέρδος για κάθε έτος δεν θα είναι μεγαλύτερο από 350 με 400 εκατ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι ήδη, στο Δημόσιο, η συζήτηση περί ανατροπών στο ασφαλιστικό έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα φυγής.
Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το κύμα φυγής μεγάλωσε κυρίως εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών.
Έτσι, γιγαντώνεται και η λίστα αναμονής στο ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι αιτήσεις σε αναμονή για την καταβολή του εφάπαξ, ανέρχονται πλέον σε 56.000.
Παρά τις ενστάσεις, η απόφαση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» και μάλιστα, μαζί με τα γενικά, αναμένεται να αυξηθούν και τα ενδιάμεσα «ειδικά» όρια, που ισχύουν προκειμένου κάποιος να πάρει σύνταξη στα 65 που ισχύει σήμερα.
Έτσι, βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, θίγονται όχι μόνο οι λεγόμενοι νέοι ασφαλισμένοι (προ του 1993) αλλά και οι παλαιοί (πριν από το 1992).
Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση για εφάπαξ αύξηση των ορίων, από το 2013, χωρίς μεταβατικές διατάξεις.
Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 οι οποίοι μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας, όταν συμπληρώσουν τα 35 χρόνια ασφάλισης. Εάν η νέα παρέμβαση τους συμπεριλάβει, τότε θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα.
Επίσης, σημαντική αύξηση στα όρια ηλικίας αναμένεται να δουν οι μητέρες με ανήλικο καθώς και οι εργαζόμενοι με βαρέα και ανθυγιεινά.
Όσο για τις μειώσεις στο εφάπαξ αλλά και η ειδική εισφορά από 1% έως 3% σε όσους έλαβαν από το 1995 και μετά, εφάπαξ υψηλότερο από αυτό που «αντέχει» το ταμείο τους, σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εργασίας ήδη γίνεται η σχετική προετοιμασία των διατάξεων νόμου.
Η εισφορά θα είναι 1% στις συντάξεις εκείνων που υπάγονται σε Τομέα Πρόνοιας που θα υποστεί περικοπή εφάπαξ έως 15%, 2% για όσους πήραν εφάπαξ από Τομείς Πρόνοιας που τώρα θα υποστούν περικοπή 15% – 25%. 
Η εισφορά θα ανέρχεται σε 2,5% για όσους δουν το εφάπαξ τους να μειώνεται από 25% έως 35% και 3% για όσους δουν περικοπές εφάπαξ, μεγαλύτερες από 35%.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή