Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Με άδεια ταμεία ξεκινούν τα σχολεία

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών
Άδεια βρίσκει τα ταμεία των σχολείων η έναρξη της σχολικής χρονιάς τη στιγμή που οι λειτουργικές δαπάνες τους αυξάνονται συνεχώς εξαιτίας και της ακρίβειας. Στο θέμα αναφέρεται με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Συγκεκριμένα σημειώνει τα εξής:
«Μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς 2012-2013, έχει καταβληθεί μόνο η μια δόση προς τις σχολικές επιτροπές των δήμων για το 2012. Επιπλέον και αυτή η χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά μειωμένη. Σύμφωνα .....με το νόμο 3577/2007, η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων και τη συντήρησή τους μέσω των ΚΑΠ πρέπει να αντιστοιχεί στο 6% του συνολικού ύψους χρηματοδότησης των ΚΑΠ. Με βάση τα φετινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, το ποσό αυτό πρέπει να είναι 120 εκατομμύρια ευρώ. Ομως μόνο 20 εκατομμύρια έχουν δοθεί, ενώ τα άλλα 20 εκατομμύρια τώρα αρχίζουν να εκταμιεύονται.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πακέτο Μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ προβλέπονται επιπλέον περικοπές για το υπουργείο Παιδείας ύψους 500 εκατ. ευρώ, αλλά και νέες περικοπές στην επιχορήγηση των δήμων.
Σαν αποτέλεσμα, η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει τα ταμεία των σχολείων κυριολεκτικά άδεια, σε μια περίοδο που η ανάγκη για χρηματοδότηση των σχολείων είναι ακόμα πιο οξυμένη.
Συγκεκριμένα, σε λίγο καιρό τα σχολεία θα πρέπει να προμηθευτούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχτεί. Πολλά σχολεία θα βρεθούν σε αδυναμία να βάλουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων αυξάνονται συνεχώς, καθώς η ακρίβεια θεριεύει».
Για τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει για την επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών σύμφωνα με τις υπάρχουσες, αυξημένες ανάγκες, τι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα πάρει για να απαλλαγούν οι σχολικές επιτροπές από τον ΦΠΑ και τι μέτρα θα πάρει ώστε τα σχολεία να απαλλαγούν από τα έξοδα για νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το κόστος να μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να γίνει καμιά περικοπή στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή