Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Μετασχηματίζοντας την Εκπαίδευση και τον Κόσμο μας

"Η κοινωνίες νοσούν, γιατί είναι άρρωστα τα σχολεία" ή πιο σωστά: "Το σχολείο παραδίδει εκείνα τα κοινωνικά κύτταρα που είναι σχεδιασμένο να παραδώσει. Παραδίδει ό,τι του έχουμε παραγγείλει". 

Αυτό περίπου ομολογούν οι εκπαιδευτικοί και αναλυτές που μνημονεύονται παρακάτω. 
Πιο συγκεκριμένα:
"Τα σχολεία έχουν ως στόχο να καθιερώνουν σταθερές συνήθειες ανταπόκρισης στις αρχές.
Γι αυτό κρατά 12 χρόνια η βασική εκπαίδευση.
Πρέπει να ανταποκρίνεσαι αντανακλαστικά όταν οποιοσδήποτε σε θέση εξουσίας σου λέει τι να κάνεις."

John Taylor Gatto, New York State Teacher Of the Year, Weapons of Mass Instruction (Όπλα Μαζικής Καθοδήγησης)

Είναι παράλογο και αντίθετο με τη Ζωή, συνεχίζει ο Τζων Γκάτο, να είσαι μέρος ενός συστήματος το οποίο σε υποχρεώνει να είσαι έγκλειστος μαζί με άτομα της ίδιας ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Το σύστημα αυτό σε απομονώνει από την απέραντη πολυμορφία της ζωής και την απόλαυση της ποικιλίας των εμπειριών. Σε αποκόπτει από το παρελθόν σου και το μέλλον σου, και σε φυλακίζει σε ένα ατέρμονο παρόν. Ακριβώς ό,τι κάνει και η τηλεόραση!

Είναι παράλογο και αντίθετο με τους νόμους της ζωής να μετακινείσαι από κελί σε κελί με τον ήχο ενός κουδουνιού, κάθε ημέρα της νεότητας σου, μέσα σε έναν οργανισμό που δεν σου αφήνει καθόλου ιδιωτική ζωή και σε ακολουθεί ακόμα και μέσα στο άσυλο του σπιτιού σου «απαιτώντας να κάνεις τις εργασίες σου».

Ρωτάτε «…και πώς θα μάθουν να διαβάζουν;» Απαντώ. «Θυμηθείτε το παράδειγμα της Μασαχουσέτης» Αν τα παιδιά ζουν με φυσιολογικό τρόπο, αντί να συναγελάζονται σε κελιά, θα μάθουν να γράφουν, να διαβάζουν και να κάνουν την αριθμητική τους με ευκολία -αφού αυτά είναι σήμερα τα σημαντικά εφόδια για τη ζωή που ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

"Η μεγαλύτερη απ' όλες τις θηριωδίες είναι το ότι διαπεδαγωγούμε τα παιδιά μας σε ένα σύστημα που δεν αξιολογεί την δημιουργική τους έκφραση, ούτε ενθαρύνει τις μοναδικές τους ικανότητες", λέει στο ίδιο μήκος ο Βενιαμίν Γκριν, (Venjamin Greene)

"Το σχολείο είναι η διαφημιστική εταιρεία που σε κάνει να πιστεύεις ότι χρειάζεσαι την κοινωνία όπως είναι" - Ivan Illich

"Όταν οι μαθητές κλέβουν στις εξετάσεις είναι διότι το Σχολικό Σύστημά μας εκτιμά περισσότερο τους βαθμούς απ' ότι εκτιμούν οι μαθητές την μάθηση" - Neil deGrasse Tyson

"Ο σκοπός της Δημόσιας Εκπαίδευσης δεν είναι σε καμία περίπτωση η διασπορά της φώτισης. Είναι απλά το να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στο ίδιο ασφαλές επίπεδο, να αναπαραγάγει ένα πρότυπο πολιτών, να βάλει κάτω τη διαφωνία και την πρωτοτυπία" - H.L. Mencken

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή