Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Έλλειψη ειδικευμένων στους υπολογιστές

Οι εταιρείες διαπιστώνουν έλλειψη εξειδικευμένων προγραμματιστών, καθώς και στελεχών στο εξαγωγικό εμπόριο
Επτά φορές περισσότεροι υποψήφιοι για θέσεις γραφείου από ό,τι για θέσεις software engineers, web-mobile developers.
Στην Ελλάδα της ανεργίας παρατηρείται υπερπροσφορά υπαλλήλων γραφείου και σοβαρή έλλειψη ειδικευμένων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στελεχών στο εξαγωγικό εμπόριο και πωλητών. Γραμματείς, λογιστές και... οικονομολόγους παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια η χώρα, όχι όμως και τεχνικούς πληροφορικής. Επτά φορές περισσότεροι είναι σήμερα όσοι διεκδικούν μία θέση υπαλλήλου γραφείου από μία θέση εξειδικευμένου τεχνικού πληροφορικής.

Δηλαδή, παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, οι τεχνολογικές εταιρείες της χώρας αντιμετωπίζουν έλλειψη αξιολόγου ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, παρά τη φήμη για το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα, δεν υπάρχουν πολλοί πωλητές, αλλά ούτε και στελέχη εξειδικευμένα στο εξαγωγικό εμπόριο, οι τεχνικές του οποίου έχουν εξελιχθεί, ενώ απαιτείται πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας «Καριέρα», στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ικανών ατόμων για θέσεις προγραμματιστών (software engineers), ιδίως για τις νεότερες τεχνολογίες που αφορούν το web και τις εφαρμογές για κινητές συσκευές.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν επτά φορές περισσότεροι υποψήφιοι για θέσεις γραφείου από ό,τι για θέσεις software engineers, webmobile developers. Πώς εξηγείται η έλλειψη, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια πανεπιστήμια, ΤΕΙ και κολέγια έδωσαν βάρος στις σπουδές πληροφορικής;

Οι αιτίες

«Πολλοί ακολούθησαν τέτοιες σπουδές χωρίς πραγματικά να το επιθυμούν ή έχοντας άλλο πρώτο πτυχίο. Ετσι, τελικά διάλεξαν διαφορετικό επαγγελματικό δρόμο αντί της πληροφορικής», αναφέρει, μιλώντας στην «Κ», ο διευθύνων σύμβουλος της «Καριέρα» κ. Αλέξανδρος Φουρλής, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν τεχνικοί για θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση, όπως το digital marketing.

«Μάλιστα, η έλλειψη μπορεί να διευρυνθεί, μια και πολλές διεθνείς εταιρείες, όπως οι Skype, Teradata, IBM, BMW και εξειδικευμένες εταιρείες ΙΤ recruitment, δημοσιεύουν σχετικές θέσεις εργασίας και για το εξωτερικό, που ενδιαφέρουν λόγω αμοιβών και ευκαιριών εξέλιξης όλο και περισσότερους Ελληνες.

Είναι απορίας άξιο που τα πανεπιστήμια και η πολιτεία δεν έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή να φέρουν επενδύσεις και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Έχουν έρθει σε εμάς τρεις πολυεθνικές εταιρείες το τελευταίο εξάμηνο για να ρωτήσουν αν υπάρχουν διαθέσιμοι εργαζόμενοι στον κλάδο της πληροφορικής, ώστε να ιδρύσουν εδώ ειδικά τμήματα έρευνας/ανάπτυξης για νέα προϊόντα και υπηρεσίες», προσθέτει ο κ. Φουρλής.

Ενδεικτικό είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αυξανόμενη ανάγκη για προγραμματιστές έχει οδηγήσει ανταγωνιστικές εταιρείες, όπως οι Microsoft, Apple, Facebook κ.ά., να συνδράμουν στη δημιουργία οργανισμών που ενθαρρύνουν την εκμάθηση δεξιοτήτων STEM, όπως είναι το αρκτικόλεξο από τις λέξεις Science, Technology, Engineering, Mathematics, καθώς και την εκπαίδευση πάνω στον προγραμματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή