Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Το ποδόσφαιρο και η νεολαία της Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν ανάγκη από Jurassic Park!

Με αφορμή τις αυριανές εκλογές (6-7-2014) στην Ε.Π.Σ. Ν. Αιτωλ/νίας

Παρακολουθούμε ως πολίτες- φίλοι του ποδοσφαίρου και ως γονείς με ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή την «πομπώδη» Παναιτωλοακαρνανική κίνηση κάποιων παραγόντων, οι οποίοι επιχειρούν, όπως λένε, την «Αναγέννηση» του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Με την ευκαιρία των αυριανών εκλογών στην ΕΠΣΝΑ (δευτεροβάθμιο όργανο των....
ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων), θέλουμε να σχολιάσουμε ορισμένα θέματα για τον προγραμματικό λόγο της λεγόμενης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ», που θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται  στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου. 

Θέλουν να εισέλθουν στα πράγματα του ποδοσφαίρου της Αιτωλ/νίας, προβάλλοντας μια περιέργως απλοϊκή δικαιολογία. Διατυμπανίζουν ότι επέστρεψαν για να αλλάξουν, όπως λένε (με αμετροέπεια), το "αντιδημοκρατικό" πλαίσιο λειτουργίας της ΕΠΣΝΑ και για να περισώσουν ό,τι απέμεινε από την «τιμή» και την «υπόληψη» του κόσμου του ποδοσφαίρου! Διατείνονται, μάλιστα, ότι θα καλύψουν το κενό στον διοικητικό τομέα του τοπικού ποδοσφαίρου, με «ηθική» και «κοινωνική» διάσταση, όπως τουλάχιστον ευαγγελίζονται στις διακηρύξεις τους.
Ένα σχέδιο που εκπορεύτηκε μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των ομάδων και της αθλητικής κοινωνίας. Δεν φανταζόμασταν ότι κάποιοι «αγαπούν» τόσο υπερβολικά το ποδόσφαιρο και χωρίς να το ελέγχουν δεν μπορούν να ζήσουν! 
Παλαίμαχοι "ΔΟΞΑΣ" Καινουρίου
Ο «ηγετικός» πυρήνας τους διακηρύττει περίπου ότι: «Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.  
 "ΙΔΡΥΤΑΙ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ"
Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να αποφασίσουν αύριο στο Μεσολόγγι οι ποδοσφαιρική παράγοντες των ομάδων των χωριών και των πόλεων του νομούς μας, τι στιγμή μάλιστα που η χώρα κλυδωνίζεται συθέμελα, και οι εξελίξεις για τον τόπο μας προδιαγράφονται εφιαλτικές και αυτοί ζούνε στην κοσμάρα τους.
Αυτή η ατζέντα και η αντίληψη ότι ορισμένοι είναι απαραίτητοι στο Ποδόσφαιρο της Αιτωλ/νίας είναι που πρέπει να αποτραπεί αύριο οριστικά.
Θα πρέπει να μπει άμεσα η ατζέντα της εξέγερσης των σωματείων για την ανατροπή των "μεταμφιεσμένων" «σωτήρων», παιδιά μιας εποχής που η πολιτική τους και οι πρακτικές τους στοίχισαν στο τοπικό ποδόσφαιρο και ήταν από τις βασικές αιτίες που έδιωξαν την νεολαία από το «ευ αγωνίζεστε», χωρίς αγωνιστική δράση και τους μετέτρεψαν σε πελάτες των εμπορικών ΠΑΕ - της οικονομικής ελίτ – κάνοντας χρήση του δόγματος του «εξαθλιωμένου επαναστάτη» Μπόσμαν, αλλοιώνοντας με αυτή την νομολογία της FIFA τον χαρακτήρα ακόμα και των τοπικών ομάδων. Αλήθεια πόσοι ντόπιοι ποδοσφαιριστές παίζουν στον ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ; 
Όχι, δεν είμαστε μηδενιστές. Και, φυσικά, δε θα κρίνουμε οριστικά και αμετάκλητα όλους τους συμμετέχοντες στην κίνηση του τ. «ρέφερι», πριν οι ίδιοι δώσουν δείγματα γραφής. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αφήσουμε (ως ενεργοί πολίτες) να περάσουν έτσι και τα ολοφάνερα…
Όπως δηλαδή ότι δημιουργήθηκε μια «κίνηση» για την αναγέννηση του ποδοσφαίρου 6 μήνες μετά την εκλογή μια νέας διοίκησης της ΕΠΣΝΑ. Πού ήταν όλοι αυτοί τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν τόλμαγε να περάσει «αριστερό» κουνούπι έξω από την ΕΠΣΝΑ; Όσοι τόλμησαν την εποχή εκείνη να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα διοικητικά πράγματα της ΕΠΣΝΑ και να αντιπαρατεθούν με το σκληρό κατεστημένο, βρήκαν απέναντί τους, εκτός του τοίχους της Ι.Π. του Μεσολογγίου, και ορισμένους, από αυτούς που σήμερα θέλουν την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» του σωματειακού αθλητισμού, ενώ συμπορεύονταν πλήρως με το 40/χρονο κατεστημένο. Δεν πυροβολούμε την αφέλεια κανενός. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τις διαπιστώσεις αυτής μας της παρέμβασης, οφείλουμε σε σχέση μ’ αυτό το κορυφαίο ζήτημα, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Τι είναι όλα αυτά;

Μήπως υποκρισία; Εμπαιγμός; πολιτικός αμοραλισμός; Παραγοντισμός; ή αήθεια; 

Τελικά ορισμένοι βλέπουν τα σωματεία μόνο για τους ψήφους τους και ως διαβατήριο «πλασαρίσματός» τους στα μεγάλα σαλόνια του ποδοσφαίρου, ενώ πολλά τοπικά σωματεία οδηγούνται στον αφανισμό. Ποτέ οι παράγοντες της «ελεγχόμενης» ΕΠΣΝΑ, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν διεκδίκησαν αυτά που δικαιούνταν αναλογικά με το έργο τους οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Αιτωλ/νίας και οι αθλούμενοι νεολαία συνολικότερα του νομού μας..
Όσοι ζουν με αυξημένη την οικογενειακή ευθύνη, ως πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες, Roma, πολλοί εξ αυτών των οικογενειών ζουν κάτω από «άθλιες» συνθήκες, που τα παιδιά τους όμως παίζουν ποδόσφαιρο στις διάφορες ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι συμπολίτες μας θέλουν εκ πεποιθήσεων να υπερασπιστούν όλη αυτήν την ανημποριά και αγωνίζονται για διευρυμένα κοινωνικά δικαιώματα για όλους. Γνωρίζουν οι Πρόεδροι και οι υγιείς παράγοντες του Ποδοσφαίρου, ποιοι χρησιμοποιούν την «φιλανθρωπία» ως χορηγία. Ποιοί τις περισσότερες φορές για δημόσιες σχέσεις και για τη συσκότιση των ευθυνών της Πολιτείας κρύβουν τις μεγάλες ευθύνης για την εξαφάνιση της χρηματοδότησης από τον κρατικό κορβανά για το Ποδόσφαιρο.
Γνωρίζουν ακόμα και ποιοί έχουν άμεσες ευθύνες στον μαρασμό των ομάδων από την κακοδιοίκηση του Ποδοσφαίρου από το Jurassic Park! της ΕΠΟ. Οι γονείς και κάποιοι φιλότιμοι άνθρωποι των ομάδων σε όλο το νομό, γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πόσο ακριβό έγινε το παιχνίδι για τη νεολαία και πόσα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η υπερπροσφορά βοήθειας από κάποιους λαμπερούς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Αιτωλωακαρνάνες, που παρουσίασαν στις συνάξεις τους οι παράγοντες αυτοί, θυμίζοντάς μας την «πασαρέλα» των πολιτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού οι, κατά τα άλλα αξιόλογοι πρώην αθλητές, ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πόσο δε μάλλον με τα διοικητικά του. 
Όλο αυτό το εγχείρημα, εκτός του ότι προκαλεί όλους εμάς τους ανώνυμους, που παρακολουθούμε όσα διαδραματίζονται στο τοπικό ποδόσφαιρο, έχει να κάνει μόνο με την ικανοποίηση ενός ιδιότυπου παραγοντισμού καρέκλας, και προσωπικών διαδρομών, πέρα και έξω από τα πραγματικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των νέων παιδιών της Αιτωλοακαρνανίας. Αλώστε η απαξίωση και ο εκφυλισμός της εκπροσώπησης μεγάλων χωριών στις εκλογές της Κυριακής 6 Ιουλίου 2014 της ΕΠΣΝΑ από ανθρώπους ξένους προς τις ομάδες τους επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Η πραγματική «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», του ποδοσφαίρου, που παίζουν κυρίως τα χαμηλολαϊκά κοινωνικά στρώματα είναι τεράστιο κοινωνικό-πολιτικό πρόβλημα συνολικότερα στη χώρας μας. Συνδέεται άρρηκτα με τις ανάγκες της νεολαίας για Ποδόσφαιρο και άθληση γενικότερα, αξιώσεων, σε σωστές υγιείς βάσεις και σε σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, με δωρεάν προληπτική ιατρική, πρώτες βοήθειες και κίνητρα στους αθλούμενους ως άθλημα και, προπαντός, ως παιχνίδι εντός των αγωνιστικών χώρων. 

Αυτή είναι η αλήθεια κι ας μην αρέσει σε πολλούς.

Ας δούμε όμως την ουσία του δήθεν προγράμματός τους για το ποδόσφαιρο του νομού. 

Προς το παρόν, επέλεξαν να συζητούν μόνοι τους εντός της μεγάλης της πάλαι ποτέ μεγάλης παράταξης, με περίσσεια αλαζονεία, με όρους προσωπικής εμπάθειας και απαξίωσης προς όλους τους άλλους παράγοντες που τους θεωρούν αντιπάλους και όχι για τον βαθύ πυρήνα της ουσίας που είναι η «σάπιες» δομές του οικοδομήματος του ποδοσφαίρου χρόνια τώρα.
Τα μεγάλα προβλήματα ουσίας των ποδοσφαιρικών σωματείων του νομού, έχουν μείνει έξω από την ατζέντα δυστυχώς της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ». Με τις επιφανειακές προτάσεις τους και με τις δημόσιες σχέσεις, που καταφέρνουν καλά, θέλουν με τον τρόπο αυτό να αποφύγουν τις κραυγαλέες πολιτικές τους ευθύνες, για το πλήρες μπάχαλο, που επικράτησε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο όταν αυτοί ήταν στο γκουβέρνο όλα αυτά τα χρόνια της ΕΠΣΝΑ και στην «ανεξάρτητη» διαιτησία. Με τελικό τους στόχο να αποφύγουν κάθε δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης, αναζήτησης των αιτιών και των ευθυνών καθώς και των προοπτικών του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Η τακτική αυτή προφανώς ανάγκασε την άλλη κίνηση του νυν Προέδρου να κλειστή στην μικρή της περιοχής για τους όποιους λόγους, που δεν γνωρίζουμε, αλλά να αποτραπεί έτσι ένας ανοιχτός διάλογος για τα θέματα του ποδοσφαίρου του νομού.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό της αφθονίας και της άκριτης ηθικολογίας ξεχνούν ότι η ζωή έχει αποδείξει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι εκείνοι που κατεξοχήν ηθικολογούν είναι συχνά οι πιο ανήθικοι. Στις 21 προτάσεις τους που έχουν δημοσιευθεί από την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» οι 14 από αυτές παραπέμπουν στην εποχή του θα…. 

Αν νομίζουν κάποιοι ότι η ηθική διάσταση των εκλογών, ακόμα και για το ποδόσφαιρο των παιδιών μας, είναι το δυνατό τους χαρτί, γιατί έχουν «γνωριμίες» εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, όπως διατείνονται, με γεια τους, με χαρά τους! Το έχουμε ξαναδεί όμως αυτό το έργο από «μεγαλύτερους» σωτήρες!

Η "Φαρισαϊκή παρουσία του «δραστήριου» παράγοντα της διαιτησίας, που μας πρόεκυψε και ως ο απόλυτος προστάτης των αδυνάτων (μόνο στα χαρτιά), στον ΑΧΕΛΩΟΣ TV τη Δευτέρα 9-6-2014 (που αποτέλεσε την αφορμή της ανακοίνωσής μας αυτής), μας έκανε να νοιώσουμε ότι εάν ψηφιστούν στις επικείμενες εκλογές από τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αιτωλ/νίας, η ΕΠΣΝΑ υπό τη διοίκηση των κ.κ. Ντάουλα-Χολέβα μπορεί να φέρει ακόμη και το επόμενο MOUDIAL στο νομό! 
Αυτό είναι ένα κλασικό μαυραγορίτικο τέχνασμα, το οποίο επιστρατεύεται, μοιράζοντας «χάντρες και καθρεφτάκια στους Ιθαγενής», για να κρύψει την αλήθεια των προθέσεών του. Σήμερα, βλέπει παντού «ανίκανους» και αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Χθες όμως δεν έβλεπαν το «γύψο» που είχαν βάλει το τοπικό ποδόσφαιρο οι αμφίσημες διοικήσεις της Ε.Π.Σ.Ν. Αιτωλ/νίας με τις οποίες συνεργάζονταν ορισμένοι ανελλιπώς. Ούτε μπορούν να δουν ότι πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν παραιτηθεί χρόνια από τα πρωταθλήματα, ενώ ιστορικές ομάδες την τελευταία στιγμή δεν οδεύουν προς το Πρωτοδικείο, για να βρουν διοίκηση. 

Τώρα, αυτοί που πλαισιώνουν αυτό το ρηχό «ποτάμι», θέλουν να παρουσιάσουν κάτι το νέο στα διοικητικά πράγματα του τοπικού ποδοσφαίρου χωρίς να μπορούν να κρυφτούν αφού μοιάζουν με το παλιό όταν στην φερέτρα τους έχουν πρότυπα, όπως ο Πρόεδρος ο λεφτάς, δωράκια σε ομάδες, χορηγίες, υποσχέσεις, χειραγώγηση διαιτητών, «γλείψιμο» στην ΠΑΕ κ.α. Όλα αυτά για να μην φαίνονται τα πραγματικά τοπικά προβλήματα του ποδοσφαίρου, όπως είναι οι περικοπές των επιχορηγήσεων στις ομάδες, η απαξίωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου προς όφελος των ΠΑΕ και των χορηγών, ο ανύπαρκτος σχεδιασμός για δημοτικές-δημόσιες αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις στην Αιτωλ/νία, η έλλειψη αθλητικού αγωνιστικού κινήματος διεκδίκησης επιστημονικών μέσων και σύγχρονων τεχνικών άθλησης και φροντίδας, καθώς και η εμπορευματοποίηση ακόμα και των παιδικών ονείρων. Όλοι αυτοί ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τα παιδιά της γειτονιάς τους. Ακολουθούν κάποιους ματαιόδοξους, που θέλουν να παραδώσουν τα παιδιά μας στους «ευγενείς» χορηγούς, όπως γίνεται στα σκλαβοπάζαρα των εθνών. 

ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ

Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο παλαιοπαραγοντισμός. Το προσωπικό συμφέρον, η προσωπική πορεία και η ατομική φιλοδοξία βρίσκονται πάνω από όλα. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι όλον αυτό τον καιρό το μείγμα του νεοπαραγοντισμού στον αθλητισμό έχει να κάνει με τον νεοπλουτισμό και την αγαθοεργία, που κυριαρχούν σιγά σιγά στις περισσότερες ομάδες. 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η ανόρθωση του ποδοσφαίρου στο νομό, ως το λαϊκότερο άθλημα, δεν είναι ούτε ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ούτε υπόθεση κάποιου «λαθρεπιβάτη» του αθλήματος, αλλά υπόθεση συλλογική των υγειών αθλητικών και κοινωνικών δυνάμεων. Κανένας από όλους αυτούς τους «νεόκοπους» παράγοντες που προκύπτουν κατά καιρούς δεν τον ενδιαφέρει εάν η οικογένεια του – πολύτεκνου - ποδοσφαιριστή του Ρομά έχει ρεύμα ή φαγητό στο σπίτι. Αυτά είναι δευτερεύοντα θέματα γι’ αυτούς. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η δική τους προβολή. Να βολέψουν τους δικούς τους ανθρώπους και τα παιδιά τους (βλέπε φάμπρικα μισθοσυντήρητων διαιτητών).
Το κυβερνητικό μπλοκ κάθε φορά χειραγωγεί όλο αυτό το σαθρό οικοδόμημα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου με τις επιλεκτικές έξτρα επιχορηγήσεις και, μάλιστα, η κρατούσα πλειοψηφία της ΕΠΟ, όπως μαθαίνουμε, τιμωρεί με οικονομικό μαρασμό την εκάστοτε διοίκηση της ΕΠΣ, εάν δεν είναι της αρεσκείας της.
 Τα εκατομμύρια κέρδη της Εθνικής Ελλάδας, από το Μουντιάλ πρέπει να μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος τους στις ερασιτεχνικές ομάδες; Από που περιμένουν να βγούν οι νέοι Καραγκούνιδες, Παπασταθόπουλοι, Σαμαράδες, Μανωλάδες, Μπακάκιδες κ.α., από τα ιδιωτικά γηπεδάκια και τις ανταποδοτικές ακαδημίες των ΠΑΕ, που πληρώνουν οι γονείς όπως στον ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ του EMILEON;    
Ωστόσο, υπάρχουν και ανιδιοτελείς άνθρωποι και παλιοί ποδοσφαιριστές που βλέπουν την ερήμωση του αθλήματος που αγάπησαν, την ανυπαρξία υποδομών κ.ά. Αυτοί όμως οφείλουν να δουν τη φάκα και όχι μόνο το «τυρί». Δεν μπορούν αυτοί που έχουν ευθύνες για την κατάντια του ποδοσφαίρου στο νομό να ευαγγελίζονται το καινούργιο. Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στη διοίκηση Ιωαννίδη, που ανέτρεψαν τα σωματεία πριν τρία χρόνια. 
Έχουμε την άποψη ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει υπόθεση της ίδιας της κοινωνίας που θα απαιτεί από τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, την ΕΠΟ και την κυβέρνηση τη γενναία χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, σύμφωνα με το δημοκρατικό προγραμματισμό-σχεδιασμό σε επίπεδο νομού και τις δυνατότητες κάθε Συλλόγου.
Να δοθούν κίνητρα για την ύπαρξη βιώσιμων αθλητικών σωματείων που θα προσφέρουν αξιοπρεπώς αθλητικές υπηρεσίες, κάτω από ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας τους, στους ίδιους τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων.
Πρέπει να δίνονται κίνητρα για την ύπαρξη αθλητικών υποδομών, ποδοσφαιρικών ακαδημιών στα σωματεία και να σταματήσει η αγοροπωλησία του ονείρου στα παιδάκια και τις οικογένειές τους. Και, μάλιστα, σήμερα που η ανεργία θερίζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Δημιουργία πρωταθλήματος ανεξάρτητων ομάδων-Συλλόγων, με κίνητρα και ηθική επιβράβευση με ευθύνη της ΕΠΣΝΑ και της αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων με οικονομική στήριξη από την πολιτεία..

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι στο γήπεδο, για να καλλιεργεί την ομαδική και ευγενή άμιλλα στους νέους. Δεν είναι «ΠΑΜΕ Στοίχημα»!

Όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στο καζάνι της κόλασης που μας ετοιμάζουν ημεδαποί γύπες κι αλλοδαπές ύαινες, πέρα από την αγανάκτηση που νιώθουμε, αναζητούμε το δρόμο διαφυγής, την έξοδο κινδύνου.

Ένα πράγμα είναι υπερ-αρκετό να κάνουμε: Να αποκτήσουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Η Αιτωλ/νία δεν έχει ανάγκη ένα Jurassic Park.

Υ.Γ. 1. Ο γράφον δεν είναι ποδοσφαιρικός παράγοντας, ούτε ενδιαφερόμενος είναι κατ΄ οιονδήποτε τρόπο στις εκλογές της ΕΠΣΝΑ στις 6-7-2014, ούτε έχει στόχο να θίξει κάποιον συμπολίτη του προσωπικά, παρά μόνο να σχολιάσει το φαινόμενο του νεοπαργαντισμού.

ΠΗΓΗ: http://kostaskordatos.blogspot.gr -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή