Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Επιχείρηση «αναπληρωτές εκπαιδευτικοί»: To χρονοδιαγράμμα και oι προειδοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Επιχείρηση «αναπληρωτές εκπαιδευτικοί» βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Παιδείας, με συνεχείς συσκέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών του προκειμένου να βρεθούν οι 20.000 που απαιτούνται για την oμαλή έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Οπως δηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα», έχει ήδη δρομολογηθεί σε συνεννόηση με τα άλλα συναρμόδια....υπουργεία η πρόσληψη 20.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα προστεθούν στους 2.000 μόνιμους διορισμούς που θα γίνουν εφέτος στα σχολεία της χώρας.

Ο υφυπουργός Παιδείας εξηγεί ότι το πρόβλημα εφέτος είναι μεγαλύτερο από πέρυσι, καθώς συνταξιοδοτούνται 5.000 επιπλέον εκπαιδευτικοί τη στιγμή που ανά χρόνο τις προηγούμενες δύο σχολικές περιόδους συνταξιοδοτούνταν περί τις 6.500 εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα εφέτος έχουν κατατεθεί 1.789 αιτήσεις για συνταξιοδότηση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 3.226 στη Δευτεροβάθμια – συνολικά δηλαδή θα αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία 5.015.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι το εξής: Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι σχετικές προκηρύξεις. Οι εκπαιδευτικοί θα ειδοποιηθούν να κάνουν τα χαρτιά τους και με την έναρξη της νέας χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου θα κληθούν να προσέλθουν στα σχολεία που προσελήφθησαν. Προσλήψεις όπως κάθε χρόνο θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με τελικό στόχο ως το τέλος του μήνα να έχουν καλυφθεί τα κενά των σχολείων.

Τα χρονοδιαγράμματα αυτά βέβαια είναι ασφυκτικά για τους εκπαιδευτικούς που θα ειδοποιηθούν την τελευταία στιγμή για την περιοχή στην οποία έχουν προσληφθεί, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει σχεδόν κάθε χρόνο στον εκπαιδευτικό χώρο. Πάντως, όπως λέει ο κ. Δερμεντζόπουλος, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών όσο γρηγορότερα γίνεται.

Οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας έχουν ήδη γίνει, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και εκείνες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα γίνουν ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ώστε να καταγραφεί στη συνέχεια και η ακριβής εικόνα των κενών που πρέπει να καλυφθούν.

Εκπαιδευτικοί: αλυσιδωτές αντιδράσεις λόγω καθυστέρησης

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και οι αιρετοί στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση των υπηρεσιακών μεταβολών θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον σχεδιασμό για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία.

Οπως είναι γνωστό ακόμη, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή διάταξη η οποία θα περιλαμβάνει την επαναφορά της εντοπιότητας για τους δασκάλους και καθηγητές και το «ξεκλείδωμα» ύστερα από σειρά ετών του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ο πίνακας αυτός έχει κλείσει από τον Ιούνιο του 2010 και έκτοτε σταμάτησε να προσμετρείται η προϋπηρεσία τους. Επίσης το υπουργείο Παιδείας θέλει να σταματήσει τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών-«φαντασμάτων», δηλαδή εκείνων που δήλωναν ακριτικές περιοχές για να πάρουν τα πρόσθετα μόρια και μετά, μέσω διαφόρων μεθόδων (αποσπάσεις, άδειες κ.ά.) δεν εμφανίζονταν στα σχολεία αυτά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλα κενά. Ετσι, στόχος για εφέτος είναι όλες οι μεταβολές εκπαιδευτικών να γίνουν πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή