Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Πάτρα: 3.900 θέσεις σε προπτυχιακούς φοιτητές θα διαθέσει φέτος το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Με μια ευχάριστη έκπληξη υποδέχεται εφέτος τους φοιτητές του το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου μειώνονται αισθητά τα δίδακτρα σε όλα τα προγράμματά του. 
Τη μείωση των διδάκτρων που θα πληρώνουν οι φοιτητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το νέο ακαδημαϊκό έτος στα 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα για....
τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και στα 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών αποφάσισε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας όπως έχει ήδη γράψει το thebest.gr, ενώ η διοίκηση του ΕΑΠ αποφάσισε για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος να δοθούν 3.900 θέσεις για τις προπτυχιακές σπουδές και 3.800 θέσεις για τις μεταπτυχιακές.
Οπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο 60.000-70.000 νέοι και νέες απόφοιτοι λυκείου αλλά και πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταθέτουν από 1ης Νοεμβρίου ως 10 Δεκεμβρίου ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε κάποιο από τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ.
Πρόκειται για θεσμό που έχει αποδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένος καθώς τα προγράμματά του αποτελούν μια ακαδημαϊκή διέξοδο ή μια δεύτερη ευκαιρία για ανθρώπους που θέλησαν αλλά δεν μπόρεσαν να εισαχθούν στο σύστημα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, όπως γράφει η Μάρνυ Παπαματθαίου στο "Βήμα".
Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο η προσφορά των σπουδών γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ η επιλογή των φοιτητών γίνεται με δημόσια και ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση). Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής μόνο για ένα πρόγραμμα. Αν κάποιος υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, στον έλεγχο που θα γίνει θα απορριφθεί, ακόμη και αν μετά την ηλεκτρονική κατάταξη βρίσκεται μεταξύ των προσωρινώς επιλεγέντων. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει και εφέτος με δημόσια και ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση), η οποία θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στα γραφεία του ΕΑΠ στην Πάτρα.
Το Ιδρυμα παρέχει πτυχία, μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης (masters), διδακτορικά διπλώματα, πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης, πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης, πιστοποιητικά παρακολούθησης θεματικών ενοτήτων.
Συγκεκριμένα:
- Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τουλάχιστον 12 θεματικών ενοτήτων. Η εγγραφή των φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου απόλυσης λυκείου ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
- Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς γνωστικού αντικειμένου, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τεσσάρων τουλάχιστον θεματικών ενοτήτων και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Τα πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης απονέμονται στους προπτυχιακούς φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο ΕΑΠ για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα προπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει από 1 ως 11 θεματικές ενότητες.
Τα πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης μπορεί να απονέμονται σε πτυχιούχους ή διπλωματούχους ανώτατης εκπαίδευσης οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο ΕΑΠ για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης διάρκειας που ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και πάντως μικρότερης εκείνης που απαιτείται για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης. Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης θεματικών ενοτήτων παρέχονται σε φοιτητές του ΕΑΠ ύστερα από αίτησή τους και δήλωσή τους ότι δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν κάποιο από τα προγράμματα σπουδών, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς εξέτασης σε μία ή περισσότερες θεματικές ενότητες.
Το Ίδρυμα έχει τέσσερις Σχολές: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών.
thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή