Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΜΕ Ροδόπης: Εισαγγελική παρέμβαση για να καλυφθούν τα διδακτικά κενά

"Εγείρονται ακόμη και νομικά ζητήματα για τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων"!
Εισαγγελική παρέμβαση για την κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή, ζήτησε μέσω καταγγελίας που κατέθεσε το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Ροδόπης, και την οποία συνυπογράφουν εκπρόσωποι......συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολικών μονάδων.

Τον δρόμο της δικαιοσύνης επέλεξε η τοπική ΕΛΜΕ με σκοπό να επιλυθεί το «τεράστιο» πρόβλημα που συνθέτουν τα πολυάριθμα διδακτικά κενά κι έχει ως συνέπεια την απώλεια περίπου 400 εκπαιδευτικών ωρών σε εβδομαδιαία βάση για τους μαθητές της Ροδόπης.

Η έλλειψη καθηγητών στα δύο ΕΠΑΛ της Κομοτηνής, 15 καθηγητών στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο κι άλλα κενά σε ειδικότητες όπως μαθηματικών, φυσικών, χημικών και βιολόγων, «θέτουν ακόμα και νομικό ζήτημα και για τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ Νεκτάριο Δαπέργολα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ροδόπης υπενθύμισε σε δηλώσεις του ότι 2,5 μήνες μετά την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς και παρά τις διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση του σημαντικού ζητήματος που έχει ανακύψει στα σχολεία, αυτό δεν έχει ακόμη επιλυθεί. «Ελπίζουμε ότι αυτό που δεν έγινε δια της κανονικής εκπαιδευτικής οδού θα γίνει δια της νομικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε «ζητάμε από τον Εισαγγελέα να επιληφθεί του θέματος ώστε να γίνει έρευνα και ουσιαστικά να προκύψει πίστωση για την πρόσληψη αναπληρωτών».
Ο κ. Δαπέργολας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη δράση δεν αποτελεί «πυροτέχνημα» αναλύοντας ότι ανάλογη απόπειρα έκανε κι η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου ενώ με επιτυχία στέφθηκε αντίστοιχη δράση που ανέλαβαν οι καθηγητές στη Ρόδο.

Στην τελευταία περίπτωση όπως σημείωσε, σε διάστημα μίας εβδομάδα μετά την παρέμβαση εισαγγελέα και την έρευνα που ακολούθησε, προχώρησαν προσλήψεις στα σχολεία του νησιού.

Στην έλλειψη 15 καθηγητών μουσικών ειδικοτήτων, με πρώτη την ειδικότητα του ταμπουρά που αποτελεί και βασικό μάθημα, εστίασε σε δηλώσεις του ο ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Γιώργος Εφετζής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χαμένες διδακτικές ώρες στο Μουσικό σχολείο της πόλης αγγίζουν τις 480 την εβδομάδα. «Θέλουμε να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Θέλουμε τους καθηγητές στην ώρα τους», επισήμανε. Αναφέρθηκε επιπλέον σε αιτήματα που προβάλλουν τα Μουσικά σχολεία όπως είναι η δωρεάν διανομή των μουσικών βιβλίων στους μαθητές, η διασφάλιση της σίτισης και της μετακίνησης τους και η παροχή πιστοποίησης γνώσεων για τους αποφοίτους. 

Η καταγγελία της ΕΛΜΕ προς την κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Εισαγγελεύ.

Έχει ήδη διανυθεί διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών από την έναρξη του σχολικού έτους 2013-14 και στην ακριτική περιοχή της Ροδόπης υπάρχουν εκατοντάδες «χαμένες» διδακτικές ώρες μαθημάτων (περισσότερες από 400 την εβδομάδα) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εξαιτίας των ελλείψεων σε καθηγητές. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι περιπτώσεις των σχολείων 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής, Μουσικού Γυμνασίου/Λυκείου Κομοτηνής, 2ου, 3ου και 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, 2ου και 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, Γυμνασίου Οργάνης κλπ. Ειδικά μάλιστα σε κάποια από αυτά τα σχολεία η κατάσταση είναι τόσο τραγική, ώστε να βρίσκεται πραγματικά «στον αέρα» όλη η λειτουργία τους ή και να τίθεται σαφές θέμα νομιμότητας ακόμη και για τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Παρ’ όλες τις έντονες και επανειλημμένες διαμαρτυρίες τόσο των καθηγητών, μέσω του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΕΛΜΕ Ροδόπης), όσο και εκπροσώπων κάποιων εκ των Συλλόγων Γονέων των προαναφερθέτων σχολείων προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης, δεν κατέστη δυνατόν να θεραπευθεί το κεφαλαιώδους σημασίας αυτό ζήτημα της Εκπαίδευσης, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Επικράτειας.

Κατόπιν τούτων και γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει σε τέτοιου είδους ζητήματα, παρακαλούμε και αιτούμεθα, όπως άμεσα επιληφθήτε του ζητήματος, αναζητώντας ταυτόχρονα και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες (π.χ. άρθρο 259 Π.Κ.), τόσο σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης και Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο ασφαλώς και σε επίπεδο της αρμόδιας Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Πληροφοριακά επισημαίνουμε ότι παρόμοιο ζήτημα ηγέρθη προσφάτως και σε μια άλλη ευαίσθητη και ακριτική περιοχή της πατρίδας μας, αυτή του Ν. Δωδεκανήσου, οπότε και έπειτα από τη σχετική επέμβαση του εκεί προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου με παραγγελία σε Πταισματοδίκη για άμεση προκαταρκτική εξέταση, κατά την οποία εκλήθη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου, αυτό τακτοποιήθηκε με την σχεδόν άμεση τοποθέτηση στα σχολεία δεκάδων αναπληρωτών καθηγητών.

Επισημαίνουμε όμως ακόμη ότι σε καταγγελία ανάλογη προς τη δική μας έχει ήδη εδώ και λίγες ημέρες προβεί προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας και το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου, μαζί με εκπρόσωπο της τοπικής Ένωσης Γονέων.

Μετά τιμής

Δαπέργολας Νεκτάριος, Πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης

Σαμαράς Χρήστος, Ταμίας Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης

Πατήρη Κυριακή, Οργανωτική Γραμματέας Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης

Εφετζής Γεώργιος, Εκπρόσωπος Συλλόγου Γονέων Μουσικού Γυμνασίου/Λυκείου Κομοτηνής - Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

Σιδερά Αικατερίνη, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή