Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ 19/3

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 19/3 συνεδρίασε με τα εξής θέματα: 
1. Εκτίμηση εξελίξεων 
2. Άμεσες δράσεις 
3. Τρέχοντα 
Η συζήτηση δεν έγινε κατά θέμα, γιατί υπήρχε πρόβλημα τήρησης της διαδικασίας και έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα ταυτόχρονα, με την εισήγηση για τα οικονομικά να γίνεται εμβόλιμα στη διαδικασία, όπως και η ενημέρωση για την ημερίδα αλλά και για τις κινητοποιήσεις. Η διαδικασία ήταν χαοτική. Τα μέλη της ΕΕ, έκαναν ενιαίες τοποθετήσεις για: την έγκριση δαπανών, την προκήρυξη πρόσληψης υπαλλήλου, τις κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών...... στα ασφαλιστικά ταμεία, το ταξίδι του Τσικρικά στις Βρυξέλλες, και την ημερίδα της ΑΔΕΔΥ στο Ζάππειο! Θα προσπαθήσω να τα μεταφέρω κατά θέμα. 

Όσον αφορά το ταξίδι του Τσικρικά, ήταν για τη συμμετοχή του στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, όπου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της ΣΕΣ. Έγινε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα έξοδα καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα της ήταν «η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην προαγωγή της ανάπτυξης, της εργασίας και της κοινωνικής ένταξης». Δεν είχε πάει ούτε η ΓΣΕΕ! Ο Τσικρικάς μετέφερε τις τοποθετήσεις του Μπαρόζο και του Ρομπάι υπερ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μνημονίων και τη δικιά του τοποθέτηση όπου έβαλε τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης –ανεργίας-πτώσης βιοτικού επιπέδου-απολύσεων στο δημόσιο-μειωσης μισθών κλπ. στο χρόνο των 3,5 λεπτών που είχε. Ισχυρίστηκε ότι έκανε αίσθηση η ομιλία του. Του έγινε κριτική από το ΠΑΜΕ (Πανουτσάκου) και από εμένα, ότι πρόκειται για άχρηστα ταξίδια, τα οποία πρέπει να περικοπούν. Τον υπερασπίστηκαν η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ. 

Στις 10 Απρίλη θα γίνει η συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ για τη δημόσια διοίκηση. Σας επισυνάπτω την πρόσκληση που έστειλαν στα μέλη του Γ.Σ. Ουσιαστικά θα είναι κλειστή αφού ο χώρος στο Ζάππειο θα χωράει μόνο 120 άτομα και θα μπαίνεις μόνο με πρόσκληση. Θα προσκληθούν Γενικοί Σύμβουλοι Αθήνας, 3 Υπουργοί (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Εσωτερικών), εκπρόσωποι κοινοβ. κομμάτων πλην ΧΑ, πρόεδροι Ομοσπονδιών και ΓΕΣΑΣΕ, ΓΕΣΕΒΕ, ΓΣΕΕ, ΔΣΑ, ΕΝΠΕ, ΕΣΑΜΕΑ, ΕΣΕΕ,ΚΕΔΕ, ΟΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ,ΤΕΕ ΚΛΠ πλην του ΣΕΒ, ο οποίος όμως τελικά θα κληθεί όπως και η ΣΥΔΑΣΕ μετά από απαίτηση της ΔΑΚΕ. Θα είναι και δημοσιογράφοι και θα έχει και κέτερινγκ. Θα περάσουν ωραία! Το ΠΑΜΕ δεν τοποθετήθηκε για την ημερίδα αυτή, κάνοντας έναν ελιγμό-ελεγχόμενης έντασης γιατί μάλλον ήταν απροετοίμαστη η Π. (Ο Αρβανιτίδης έλλειπε). Εγώ τους είπα ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με μια τέτοια κλειστή ημερίδα στην οποία θα απουσιάζουν οι εργαζόμενοι και θα συμμετέχουν «εκλεκτοί» εκπρόσωποι κυβέρνησης και εργοδοτών, ότι η μόνη της χρησιμότητα είναι ότι θα βγει ένας τόμος με τα πρακτικά και ότι είναι πανάκριβη και να πάνε να κάνουν εκδηλώσεις για τους εργαζόμενους σε πανεπιστήμια που είναι δωρεάν. Κατόπιν αυτού η Σπανού είπε να γίνει συνάντηση με το ΠΑΜΕ και με εμάς για να μας ενημερώσουν και ότι το ΠΑΜΕ δικαιούται εισηγητή. Η Πανουτσάκου δεν απάντησε. 

Σχετικά με το θέμα που υποτίθεται ήταν το επείγον της ημέρας δηλαδή οι κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών των Ασφαλιστικών Ταμείων: 

Βγήκε δελτίο τύπου στήριξης των κινητοποιήσεων και θα πήγαινε ο Αντωνάκος (ΔΑΚΕ) ως αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στη συνέντευξη τύπου που δινόταν. Είχε ειπωθεί αρχικά ότι θα πρέπει να δούμε στάση εργασίας για τη στήριξη της 24ωρης απεργίας στις 20/3. Όμως στη διάρκεια της συζήτησης η Καραγιάννη (ΠΑΣΚ) ενημέρωσε ότι στη συνάντηση των 5 ομοσπονδιών με τον υπουργό, τους υποσχέθηκε ότι αποσύρεται το άρθρο που λέει για φυλάκιση 3 μηνών για απλή αμέλεια και ότι η 24ωρη μάλλον θα επανεκτιμηθεί. Γι αυτό και δεν προχώρησε η στάση εργασίας, αλλά, έτσι κι αλλιώς είχε αντιρρήσεις η ΔΑΚΕ γιατί η ΑΔΕΔΥ το έχει παρακάνει με τις στάσεις εργασίας λέει. 

Ο Αντωνάκος πριν φύγει για τη συνέντευξη τύπου, ζήτησε να ξεκαθαριστεί η θέση της ΑΔΕΔΥ για το ζήτημα των επίορκων. Οι τοποθετήσεις που έγιναν πάνω σε αυτό έδειξαν ξανά ότι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει καθαρή θέση. 

Βασικά έψαχναν να διατυπώσουν πότε είναι αποδεκτό να βγει κάποιος σε αργία. Άλλος έλεγε όταν έχει κάνει κακούργημα στο πεδίο της δ/υ δράσης του (Πολυμερόπουλος-ΔΑΚΕ), άλλος αδίκημα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του που επισύρει ποινή φυλάκισης κακούργημα αλλά και πλημμέλημα κατά περίπτωση (Παπασπύρος-ΠΑΣΚ), άλλος ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι εμπόδιο στην πάταξη των διεφθαρμένων (Κασσές) και γενικά ότι πρέπει να βγει η ΑΔΕΔΥ να ζητήσει απόλυση των επίορκων για να μπορεί να προστατέψει τους υπόλοιπους. 

Η Πανουτσάκου (ΠΑΜΕ) τους είπε ότι η συζήτηση είναι λάθος και ότι το πειθαρχικό δίκαιο δεν αφορά τα λαμόγια αλλά τις απολύσεις στο δημόσιο και τη δημιουργία υποτακτικών εργαζόμενων. 

Η Σπανού (ΑΥΤ.ΠΑΡ) είπε ότι οι αργίες έχουν στόχο τη συνδικαλιστική δράση αλλά και ακυρώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και ότι τα λαμόγια δεν κινδυνεύουν. Επίσης έδωσε έμφαση στο ότι αργούν πάρα πολύ να τελεσιδικήσουν υποθέσεις στα δικαστήρια και έτσι πρακτικά αργία θα σημαίνει απόλυση. 

Ο Ηλιόπουλος (ΔΑΚΕ) είπε ότι έχει περάσει στην κοινωνία ότι καλύπτονται οι επίορκοι και αυτό είναι εις βάρος μας και πρέπει να το διορθώσουμε και ότι ο Μανιτάκης δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια διοίκηση και τη βελτίωσή της αλλά για να συμπληρώσει αριθμούς απολύσεων. Ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν τα θεσμοθετημένα όργανα, αυτός που πιάνεται επ’ αυτοφώρω να απομακρύνεται προσωρινά και να παραπέμπεται στη δικαιοσύνη και μετά στο πειθαρχικό συμβούλιο αλλά να κλείνουν οι υποθέσεις σε 3-6 μήνες. 

Εγώ τους είπα ότι έχουν ξεχάσει το τεκμήριο της αθωότητα και την κατάργησή του. Ότι οι εξελίξεις που τρέχουν στο πολιτικό επίπεδο (σχετικά με την Κύπρο και την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα) θα σημαίνουν νέα μέτρα και απολύσεις άμεσα και αυτός είναι ο στόχος του νέου πειθαρχικού δικαίου, που πάλι τους διαφεύγει. Επίσης τους πρότεινα να βγάλει η ΑΔΕΔΥ μια λίστα με όλες τις περιπτώσεις που είναι ή κινδυνεύουν με αργία και για ποιο λόγο, και θα αποδεικνύεται η στόχευση του νέου πειθαρχικού. Πολλοί είναι άνθρωποι του κινήματος, για δυο από αυτούς είχαμε βγάλει ψηφίσματα στο τελευταίο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, τα οποία δεν έχουμε δει ακόμη! 

Ο Τσικρικάς δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμος και θα γίνει ειδική συνεδρίαση για τη θέση της ΑΔΕΔΥ. 

Όσον αφορά το θέμα της έγκρισης των εξόδων, ο Κασσές (ΔΑΚΕ) και ο Πολυμερόπουλος (ΔΑΚΕ) έβαλαν θέμα ότι κόστισε πολύ η μικροφωνική για την τελευταία διαδήλωση (13/3) που ήταν περίπου 1600 ευρώ μαζί με εξέδρα και πανό (πολύ είναι). Δεν είχαν όμως κανένα πρόβλημα για την συνδιάσκεψη για τη δημόσια διοίκηση που οργανώνεται για τις 10 Απρίλη στο Ζάππειο και το κόστος της θα είναι πάνω από 15.000 απ’ ότι φαίνεται. 

Έτσι τελείωσε μια ακόμη Ε.Ε. όπου στο τέλος είχαμε μείνει εγώ, η Σπανού, ο Τσικρικάς, Η Πανουτσάκου, ο Ηλιόπουλος, η Καραγιάννη ο Μπόικος και ο Κασσές. Οι άλλοι είχαν φύγει… 

Για την ενημέρωση, 
Μελαμπιανάκη Ζέττα 
Εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή