Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Ελεγκτικό: Δε μετέχουμε στα Πειθαρχικά, δε μας ρωτήσατε

Μπορεί τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έλεγαν χθες πως είναι έτοιμα να νέα Πειθαρχικά, και μάλιστα με τη συμμετοχή δικαστών, ωστόσο, μάλλον τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά: οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Πειθαρχικά Συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ δε θα συμμετέχουν, σύμφωνα με απόφαση που ....... πήραν από τις 28 Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει αμέσως αμέσως πως δημιουργείται νέα εμπλοκή, δεύτερη, στα σχέδια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να διώξει τους επίορκους από το Δημόσιο, κάτι που απαιτεί η τρόικα για να μη γίνουν οριζόντιες απολύσεις, και μάλιστα για αυτό το λόγο έχει δημιουργήσει εμπλοκή (την πρώτη) στις διαπραγματεύσεις για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ψήφισμα για μη συμμετοχή των επιτρόπων Ελεγκτικού στα Πειθαρχικά

Τους λόγους τους εξηγούν σε ψήφισμά που εξέδωσαν, σχετικά με τη συμμετοχή των παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Πειθαρχικά:

«Οι διατάξεις των άρθρων 146Α και 146Β του ν.4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» (Α΄ 54), που αφορούν στη λειτουργία, σύσταση και συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των νπδδ, δεν εναρμονίζονται με τις διατάξεις των άρθρων 87-89 και 91 του Συντάγματος διότι:

Α) Κατά παράβαση της καθιερούμενης από το άρθρο 87 παρ. 1 του Συντάγματος αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας, ελάχιστη εγγύηση της οποίας αποτελεί πρωτίστως η συγκατάθεση του Δικαστή στην ανάληψη διοικητικών καθηκόντων (βλ. ΣτΕ 5203/1987), κατά την ακολουθηθείσα διαδικασία στελέχωσης των ως άνω πειθαρχικών συμβουλίων, δεν εξασφαλίστηκε από τη Διοίκηση η σχετική συγκατάθεση των Δικαστικών Λειτουργών της Ένωσης μας για την ανάθεση σε αυτούς των ως άνω διοικητικών καθηκόντων.

Β) Δεν είναι νοητή η απειλή πειθαρχικών διώξεων σε Δικαστικούς Λειτουργούς για την εκτέλεση μη δικαστικών καθηκόντων.

Γ) Δεν είναι επιτρεπτό η κρίση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, εκφερόμενη υπό την προεδρία δικαστικού λειτουργού, να ελέγχεται σε δεύτερο βαθμό από δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, υπό την προεδρία μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή