Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με το νέο νόμο 4076/2012


28 Αυγούστου 2012 
Μέσα στο καλοκαίρι και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ψήφισε το N. 4076 που τροποποιεί διατάξεις του N. 4009, ένα χρόνο μετά την υπερψήφισή του – και πάλι κατακαλόκαιρο - από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Η αντίσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημιακών, των φοιτητών και των διοικητικών στην εφαρμογή του Ν.4009 ανάγκασαν τη νέα συγκυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την τακτική της με στόχο πάντα την εφαρμογή των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση.
Τόσο ο νόμος «πλαίσιο» (4009/11) όσο και ο 4076/12 αποσκοπούν στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της Μπολόνια για εκπαίδευση και έρευνα προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του Μνημονίου, με καταστροφικές συνέπειες για  την παιδεία, την έρευνα και το ....
δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν, διατηρείται αναλλοίωτος ο πυρήνας των θεσμικών αλλαγών του νόμου 4009/11, στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός επιχειρηματικού πανεπιστημίου μέσω πλήθους αυταρχικών, αντιακαδημαϊκών και αντιδημοκρατικών διατάξεων. 
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της συνολικής επιθετικής πολιτικής λιτότητας, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν συνθήκη υποστελέχωσης και χρηματοδοτικής ασφυξίας, ιδίως εάν αναλογιστούμε τους μειωμένους κατά πάνω από 60-70% τακτικούς προϋπολογισμούς σε σχέση με την περίοδο πριν τα μέτρα λιτότητας, τη «στάση πληρωμών» φέτος το καλοκαίρι, την ανοιχτή πληγή της αδιοριστίας (ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ) με εκατοντάδες συναδέλφους να περιμένουν για πάνω από 2 χρόνια το διορισμό, καθώς και τον κίνδυνο πλήρους περικοπής των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 (που ήδη πέρσι υπέστησαν μείωση πάνω από 60%).
Οι αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση αφήνουν άθικτους όλους τους μηχανισμούς του Ν. 4009 που εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο των ΑΕΙ από επιχειρηματικά συμφέροντα και την αυταρχική θωράκιση της διοίκησής του. Αυτό προκύπτει, εάν εξετάσουμε συγκεκριμένα τις ρυθμίσεις του νέου νόμου:
 Σε σχέση με τα Συμβούλια Ιδρύματος ο νέος νόμος:
Διατηρεί τα «Συμβούλια Ιδρύματος», με εξωτερικά μέλη, με αφαίρεση μόνο μερικών ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων.
Πρυτάνεις και κοσμήτορες θα είναι προεπιλεγμένοι από το Συμβούλιο.
Καταργεί μεν τις περιβόητες «οργανωτικές επιτροπές», αλλά προβλέπει ότι, αν δεν πραγματοποιηθούν δύο φορές οι εκλογές (με την απαράδεκτη μέθοδο της «ταξινομικής ψήφου), γίνεται εκλογή με επιστολική/ηλεκτρονική ψήφο (μεθόδευση κατεξοχήν αντιδημοκρατική και διαβλητή) και εάν δεν πραγματοποιηθεί και με αυτό τον τρόπο, ακολουθεί υποχρεωτική διορισμός των αρχαιοτέρων καθηγητών του ιδρύματος! Ορίζεται, μάλιστα, προθεσμία ολοκλήρωσης των εκλογών ως τις 25 Οκτώβρη! Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται για την εκλογή Πρύτανη και Κοσμήτορα. Είναι επιθετικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, που ανοίγουν δρόμους για γενικότερες αυταρχικές ρυθμίσεις. Αν οι εκλογές για τα εξωτερικά μέλη και τον εκπρόσωπο των φοιτητών αποβούν άγονες, τότε συγκροτείται Συμβούλιο Ιδρύματος μόνο από τα εσωτερικά μέλη. Το μόνο που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι η εκλογή με κάθε τρόπο κάποιων μελών του ΣΙ, που θα ξεκινήσουν το σχέδιο της πλήρους άλωσης του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου.
 Σε σχέση με τα Τμήματα:
Επανέρχεται το Τμήμα και η Συνέλευσή του, που απαρτίζεται από όλα τα μέλη ΔΕΠ -συμπεριλαμβανομένων των λεκτόρων τους οποίους ο νόμος 4009 είχε εξαφανίσει από κάθε διαδικασία. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνεται πλέον η συγκρότηση της εισηγητικής επιτροπής για τις εκλογές/εξελίξεις των μελών ΔΕΠ, που με τον Ν. 4009 ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κοσμήτορα. Ωστόσο, ο νόμος περιορίζει δραματικά τις αρμοδιότητες του Τμήματος και των συμμετοχικών διαδικασιών εφόσον:
- η οργάνωση του προγράμματος σπουδών δεν είναι στις αρμοδιότητες της Συνέλευσης αλλά παραμένει στην αρμοδιότητα του πρύτανη μετά από εισήγηση της Συγκλήτου, της Κοσμητείας και του Τμήματος, καθώς και την έγκριση του Συμβουλίου Ιδρύματος, ενώ απαιτείται και πιστοποίηση της ΑΔΙΠ. Το Τμήμα απλώς διατυπώνει γνώμη για το πρόγραμμα σπουδών του!
- η Συνέλευση του Τμήματος δεν είναι αποκλειστικά αρμόδια για τη συγκρότηση των εκλεκτορικών αλλά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της κοσμητείας,
- η φοιτητική συμμετοχή  στη Συνέλευση είναι στην ουσία ανύπαρκτη (2 φοιτητές, ένας προπτυχιακός και ένας μεταπτυχιακός).
Επιπλέον, ο νέος νόμος ανοίγει το δρόμο για μια τεράστια επιχείρηση συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσα από το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για τη «χωροταξική αναδιάρθρωση» που βάζει στο στόχαστρο τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Πλέον, ο Υπουργός Παιδείας με ταχύτατες διαδικασίες (μέσα σε 2 μήνες!) και με καθαρά αγοραία κριτήρια μπορεί να συγχωνεύει και να καταργεί Τμήματα και Πανεπιστήμια. Πρόκειται για το πιο επιθετικό σχέδιο κατάργησης ακόμη και πανεπιστημίων με συνοπτικές διαδικασίες για την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.
Από εκεί και πέρα παραμένουν σε ισχύ οι βασικές πλευρές του Ν. 4009/11 που:
- γενικεύει την κατάρτιση και τη «δια βίου εκπαίδευση», που οδηγεί σε ΑΕΙ με ποικιλία προγραμμάτων (τριετών, διετών, σύντομου χρόνου, ταχύρρυθμα, εξ αποστάσεως), και με τίτλους σπουδών πολλών ταχυτήτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα,
- αναθέτει τη διαχείριση της περιουσίας κάθε πανεπιστημίου σε ΝΠΙΔ για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας,
- διατηρεί την παντοδυναμία της ΑΔΙΠ που πιστοποιεί τα προγράμματα σπουδών τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και το Πλαίσιο Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης,
- καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο,
- διαγράφει φοιτητές,
- συρρικνώνει μέχρι κατάργησης τη φοιτητική μέριμνα, προετοιμάζει την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και ουσιαστικά καθιστά υποχρεωτικά τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.
Επιμένουμε σθεναρά στην άρνηση να εφαρμόσουμε αυτό το νόμο και αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί. Σε αυτό μας βοηθά η περσινή θετική εμπειρία, όπου η ενότητα και η αποφασιστικότητα της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας κατάφεραν να αποτρέψουν την εφαρμογή πλευρών του νόμου (εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος), παρά την ιδεολογική τρομοκρατία από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και σήμερα.
Η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης όχι μόνο με το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά και με τη συλλογική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για δημόσια, δωρεάν και δημοκρατική ανώτατη εκπαίδευση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των λαού. Η απάντησή μας θα είναι η συλλογική δράση, η ενότητα και η αποφασιστική αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην εφαρμογή του, ο αγώνας μας για την κατάργησή του.
Το αμέσως επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον νέο νόμο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη ΔΕΠ:
-   Καλούμε τη πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μην προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών για το ΣΙ και να μην εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου που αν υλοποιηθούν θα διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.
-   Καλούμε τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν σε καμία διαδικασία είτε ως υποψήφιοι είτε ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών.
-   Καλούμε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικούς, συμβασιούχους) σε κοινό αγώνα σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
-    Προχωρούμε σε γενική συνέλευση του Συλλόγου σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή