Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Εφεδρεία τέλος, έρχεται η διαθεσιμότητα!

Νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας αναζητούν στην κυβέρνηση προκειμένου να καμφθούν των κυβερνητικών εταίρων, κυρίως της ΔΗΜΑΡ και να μην εξελιχθούν σε κυβερνητική κρίση.

Το μοντέλο για εργασιακή εφεδρεία θα έχει το όνομα «διαθεσιμότητα».
Η διαδικασία της διαθεσιμότητας θα «πατάει» πάνω στις ισχύουσες διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει έξοδο από το Δημόσιο εντός έτους και όχι εντός τριετίας όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της νέας εφεδρείας.
Θα αφορά κατ’ αρχήν όσους αξιολογηθούν αρνητικά στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίαςπου ξεκινά στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά και όσους χάσουν .....
τις οργανικές τους θέσεις λόγω συγχώνευσης ή κατάργησης των οργανισμών όπου εργάζονται.
Η διαθεσιμότητα θα αφορά όμως και όσους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών να αναφέρουν και να τονίζουν ότι το σχέδιο δεν προβλέπει την αναγνώριση πλασματικών χρόνων για τη συνταξιοδότηση.
Το… κίνητρο θα είναι η απειλή της απόσυρσης της διάταξης, με βάση την οποία οι εν λόγω υπάλληλοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης, αναγνωρίζοντας ως επί το πλείστον πλασματικά χρόνια ασφάλισης λόγω σπουδών και στρατιωτικής θητείας.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι δημόσιοι υπάλληλοι των παραπάνω ομάδων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα λαμβάνουν επί έναν χρόνο το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτούνται.
Ανοικτό είναι δε το ενδεχόμενο για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων το χρονικό διάστημα της εφεδρείας-διαθεσιμότητας να επιμηκυνθεί έως και τα τρία χρόνια. Για παράδειγμα, όσοι χρειάζονται τόσα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη.
Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτοι που θα μπουν σε διαθεσιμότητα θα είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθούν επίορκοι.
Πρόκειται για υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και για τους οποίους έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Τώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι οι διαδικασίες αυτές θα επιταχυνθούν ώστε να μπουν άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή