Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Επιμήκυνση του ωραρίου διδασκαλίας κατά τουλάχιστον μία ώρα

Ρεπορτάζ: Νίκος Μάστορας ΤΑ ΝΕΑ, 22/8/2012 

Μόνο 225 προσλήψεις εκπαιδευτικών - Το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπισθεί με την επιμήκυνση του ωραρίου διδασκαλίας κατά τουλάχιστον μία ώρα

Αρνητικό ρεκόρ δεκαετιών σημειώνεται φέτος στις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, γεγονός που προϊδεάζει για επιμήκυνση του ωραρίου διδασκαλίας τους.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι προσλαμβάνονται μόλις 225 εκπαιδευτικοί στο σύνολο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντί των 1.065 που υπολόγιζε αρχικά, προφανώς λόγω Μνημονίου. Ο αριθμός αυτός είναι ο μικρότερος που έχει ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς οι φετινές προσλήψεις είναι λιγότερες από τις μισές ακόμα και σε ...
σύγκριση με πέρυσι που είχαν γίνει 546 προσλήψεις συνολικά και ήταν ήδη οι λιγότερες εδώ και δεκαετίες.
Η εξέλιξη ενισχύει τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για περισσότερες από 10.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών που θα προκύψουν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας μελετάται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα - πέραν των προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων - και με επιμήκυνση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά τουλάχιστον μία ώρα. Ωστόσο αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, είναι βέβαιο πως θα συναντήσει μεγάλες αντιστάσεις από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τονίζουν πως το πραγματικό ωράριο εργασίας τους είναι κατά πολύ ευρύτερο από το ωράριο διδασκαλίας, καθώς ο χρόνος διδακτικής προετοιμασίας και αξιολόγησης των μαθητών ποικίλλει ανάλογα με την ειδικότητα και την εποχή του σχολικού έτους.
ΔΑΣΚΑΛΟΙ. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκη, τα δύο τελευταία χρόνια προσλήφθηκαν μόλις 1.800 εκπαιδευτικοί ενώ αποχώρησαν ήδη πάνω από 11.000. Στην Πρωτοβάθμια, σύμφωνα με τον αιρετό της ΔΟΕ στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Δ. Μπράτη, οι μόλις 40 προσλήψεις μονίμων δασκάλων και νηπιαγωγών που αποφασίστηκαν για φέτος δεν επαρκούν.
Για τους αναπληρωτές οι φετινές πιστώσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 12.500 - 14.000, ενώ πέρα από αυτές θα υπάρξουν και προσλήψεις μέσω του ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά τον επιμερισμό των 225 προσλήψεων, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσλαμβάνονται μόλις 5 (!) δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί, ενώ στη Δευτεροβάθμια 90 φιλόλογοι, 45 μαθηματικοί και 27 φυσικοί. Στις υπόλοιπες ειδικότητες οι αριθμοί προσλήψεων είναι μικρότεροι από 5 άτομα (χημικοί και βιολόγοι) ενώ υπάρχουν και ειδικότητες με 1-2 προσλήψεις, αλλά και ορισμένες όπως λ.χ. οι γυμναστές χωρίς καμία μόνιμη πρόσληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή