Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Απολύτως αναγκαίοι οι επαρκείς διορισμοί εκπαιδευτικών

Του Θέμη Κοτσιφάκη*
Σοβαρή μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα από 30-6-10 μέχρι 30-7-12, πάνω από 11.000 μειώθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή κατά 12% περίπου. 
Από τους 94.264 που εργάζονταν στις 30-6-10, παραμένουν σήμερα στη δημόσια εκπαίδευση 83.000 περίπου. 
Αυτό είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, που ώθησαν χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε πρόωρη αίτηση για σύνταξη, κάτω από το βάρος των μέτρων που πάρθηκαν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς στο Δημόσιο (αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων, κατάργηση ειδικής συνταξιοδοτικής διάταξης για τους εκπαιδευτικούς, διάχυτος φόβος για ακόμα χειρότερα μέτρα κ.λπ.). 
Ένα μεγάλο μέρος έμπειρων εκπαιδευτικών που είχαν διοριστεί πριν ....
το 1983, αλλά και λίγο μετά, αποχώρησαν προτιμώντας να λαμβάνουν λιγότερη σύνταξη παρά να ενταχθούν στις νέες, επαχθέστερες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Παράλληλα, οι μνημονιακές πολιτικές μείωσαν δραματικά τον αριθμό των εκπαιδευτικών που διορίζονται πλέον. Με τα γνωστά μέτρα (αναλογία αποχωρήσεων/προσλήψεων 1:5 και 1:10) που εφαρμόστηκαν στον χώρο του Δημοσίου, δεν αναπληρώθηκαν τα κενά των εκπαιδευτικών.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσλήφθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια μόλις 1.800 εκπαιδευτικοί, ενώ αποχώρησαν ήδη πάνω από 11.000!

Τα κενά, λοιπόν, είναι δυσαναπλήρωτα και κυρίως στις βασικές (μεγάλου αριθμού) ειδικότητες, όπως φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς κ.λπ.

Η πολιτική κυβερνήσεων και τρόικας πλήττει βαρύτατα τη δημόσια εκπαίδευση μειώνοντας δραματικά τις δημόσιες δαπάνες στο 2,7% του ΑΕΠ, με προοπτική να μειώνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, κατακτώντας ένα θλιβερό αρνητικό ρεκόρ πρωτιάς σε όλο τον κόσμο. Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι και η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, οι ελάχιστοι διορισμοί, το κλείσιμο σχολείων και τα επαπειλούμενα μέτρα των απολύσεων και της αύξησης του διδακτικού ωραρίου.
Οι εκπαιδευτικοί δεν αποδεχόμαστε μια τέτοια καταστροφική για την παιδεία, την οικονομία και όλο τον λαό πολιτική, που διαλύει ό,τι κοινωνικό αγαθό υπάρχει. Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και η κυβέρνηση θα μας βρει πάλι μπροστά της, να υπερασπιζόμαστε, μαζί με όλο τον λαό, το δημόσιο σχολείο και τις εργασιακές μας σχέσεις από τη συντριβή.

* Ο Θέμης Κοτσιφάκης είναι γ.γ. του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
Η ΑΥΓΗ, 26/8/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή