Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Καρπενήσι 36100 
Τηλ: 2237022459 
mail: elme.eyr@gmail.com  
www.elme-eyr.blogspot.gr 
Καρπενήσι 26 Νοεμβρίου 2012 
Προς: 
Τον Πρόεδρο της ΕΔΕ Σχετ. ΕΠ36/22-10-2012/Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 

κ. Αρωνιάδα Βασίλειο Εκπ/κό Κλάδου ΠΕ03 Δ/ντή 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου - Ενταύθα 

Θέμα: Απάντηση στο 687/19-11-2012 έγγραφό σας 
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, που συνήλθε τη Δευτέρα 26/11/2012 και ώρα 9π.μ. στη Βασική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου, ενόψει της Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, συζήτησε αυτοτελώς το ζήτημα της διενέργειας Ε.Δ.Ε. κατά του Προέδρου της, Κ. Μαστροκώστα, κατ’ εντολή του διευθυντή ΔΕ Ν. Ευρυτανίας, Α. Κασκαμπά, βάσει του Α.Π./Ε.Π. 36 «διότι την Τετάρτη 17/10/2012 στα δελτία ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR Λαμίας εμφανίστηκε να κάνει δηλώσεις και να συκοφαντεί το δ/ντή της Δ.Ε. Ευρυτανίας», και αποφάσισε και δηλώνει ομόφωνα τα παρακάτω:
1. Κρίνει την ενέργεια αυτή του διευθυντή - που έρχεται σε συνέχεια σωρείας συνδικαλιστικών διώξεων - αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο και την καταγγέλλει ως τέτοια. Θεωρεί δε ότι ο συγκεκριμένος προϊστάμενος έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο, αφού δεν τηρεί και το παραμικρό πρόσχημα σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που προστατεύονται από τα άρθρα 45 και 46 του ν.3528/2007, τον οποίο ο ίδιος επικαλείται και θέτει ως προμετωπίδα για τις διώξεις, από το ν. 1264/1982 «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων», καθώς και από το Σύνταγμα. Επίσης, οι ενέργειές του φανερώνουν άγνοια των θεσμοθετημένων και εθιμικών κανόνων άσκησης του συνδικαλιστικού έργου, που γίνονται σεβαστοί από ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα (μη εξαιρουμένου και του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας). Οι αλλεπάλληλες διώξεις προς το συνδικαλιστικό όργανο, πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες στα πεπραγμένα του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας, μπορούν να εκληφθούν μόνο ως εμπάθεια, αντιδημοκρατική νοοτροπία και εμμονή κατά της ύπαρξης και του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος και των πρωτοβάθμιων σωματείων, στο βαθμό που η δράση τους δεν είναι συμπληρωματική και αρεστή στη διοίκηση. 

2. Παρά το γεγονός ότι απορρίπτει και καταγγέλλει την ίδια την ουσία της διαταγής διενέργειας Ε.Δ.Ε. κατά του Προέδρου της ΕΛΜΕ για τη συνδικαλιστική του δράση, θεωρεί ότι και η επιμέρους ενέργεια τόσο της κλήσης σε απολογία του Προέδρου και της Γ. Γραμματέως όσο και ιδιαιτέρως της διενέργειας Ε.Δ.Ε. μεμονωμένα στον Πρόεδρο για την υλοποίηση αποφάσεων του Δ.Σ., αποτελεί σοβαρό ατόπημα, που οφείλεται είτε σε άγνοια του τρόπου λειτουργίας και της συλλογικής ευθύνης των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος είτε σε σκόπιμη ενέργεια απαξίωσης του κύρους των αποφάσεων και αμφισβήτησης της τήρησης της συνδικαλιστικής νομιμότητας εκ μέρους του Προεδρείου της ΕΛΜΕ. Θεωρούμε τη δεύτερη εκδοχή ισχυρότερη, χωρίς να αποκλείουμε και την πρώτη, αφού σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, κατόπιν συνδικαλιστικών διώξεων ο διευθυντής Δ.Ε. απαίτησε εγγράφως από την ΕΛΜΕ να του δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ., ως μη όφειλε. Στην πρόσφατη, μάλιστα, περίπτωση, κατέφυγε και στον εισαγγελέα πρωτοδικών επιχειρώντας να πάρει τα πρακτικά του σωματείου με εισαγγελική παραγγελία. 

3. Διευκρινίζει και δηλώνει κατηγορηματικά ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΛΜΕ (αλλά και σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές όλων των σωματείων κάθε βαθμού που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία) την ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεων ανάμεσα σε δύο γενικές συνελεύσεις την έχει το Δ.Σ. και την ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεων ανάμεσα σε δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. την έχει το Προεδρείο και κυρίως ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας που επιπρόσθετα υπογράφουν κάθε έγγραφο, ανακοίνωση, καταγγελία του σωματείου και προβαίνουν σε κάθε δημόσια ενέργεια προκειμένου να υποστηρίξουν και προωθήσουν τις αποφάσεις των αντίστοιχων οργάνων. Αν δε οι ενέργειές τους δεν είναι σύμφωνες προς το πνεύμα των αποφάσεων, αρμόδια να τις αμφισβητήσουν, να ελέγξουν, να ασκήσουν κριτική, αλλά και να επιβάλλουν κυρώσεις προς τους εκπροσώπους που υλοποιούν τις αποφάσεις, είναι τα ίδια τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος που τους τις ανέθεσαν και σε καμία περίπτωση ο διευθυντής ΔΕ, όπως και οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της διοίκησης ή της εργοδοσίας, αν πρόκειται για τον ιδιωτικό τομέα. Διαφορετικά μιλάμε για ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του σωματείου, η οποία απαγορεύεται ρητά από το ν.1264/1982 που ορίζει χαρακτηριστικά στο Α. 14, παρ. 2: «Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιοδήποτε τρίτο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα:… ε) να επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση, στη λειτουργία και στη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.». 

4. Στο πνεύμα των παραπάνω και σύμφωνα με την αρχή της συλλογικής ευθύνης των συνδικαλιστικών οργάνων δηλώνουμε ότι η ενέργεια του Προέδρου της ΕΛΜΕ, Κώστα Μαστροκώστα,, να δώσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR Λαμίας, ήταν σύμφωνη με τις αποφάσεις του Δ.Σ. και προκειμένου να στηρίξει και προωθήσει την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας (8/10/2012), την οποία υπέγραψε μαζί με τη Γ. Γραμματέα για λογαριασμό του Δ.Σ. και στην οποία ζητούνταν από τους φυσικούς προϊσταμένους του δ/ντή Δ.Ε. να τον απαλλάξουν από τα καθήκοντά του «αφού η προκλητικά αντιδημοκρατική του στάση, η ανικανότητά του να συνεργάζεται με την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της, η άγνοια του νομικού αλλά και θεσμικού πλαισίου λειτουργίας την εκπαιδευτικής οικογένειας, τον καθιστούν ακατάλληλο και επικίνδυνο για την ομαλή λειτουργία της Δ/νσης Δ/μιας Εκπ/σης του νομού Ευρυτανίας.». Η ενέργεια αυτή μάλιστα, ήταν υποχρέωση που απέρρεε από την μετέπειτα απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, μετά τη δεύτερη κλήση σε απολογία των δύο συνδικαλιστών, όπου αφού δήλωνε ότι αποφάσισε ομόρφωνα: «Να διατυπώσει απερίφραστα εκ νέου το αίτημα να απομακρυνθεί από τη θέση ευθύνης την οποία κατέχει, επειδή δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο συνεννόησης με τον εν λόγω κύριο, ο οποίος μόνο ζημιά κάνει με την παρουσία του στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ευρυτανίας», στη συνέχεια «αποφάσισε την κλιμάκωση των ενεργειών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, με όποιον πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να σταματήσει η δίωξη των δύο συνδικαλιστών και να δικαιωθεί το αίτημα για την απομάκρυνση του Δ/ντή. Για το σκοπό αυτό εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και τη Γεν. Γραμματέα να έρθουν εκ νέου σε συνεννόηση με τις ΕΛΜΕ σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και την ΟΛΜΕ και να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό το ζήτημα και να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη» (συνεδρίαση 11/10/2012). Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι από την ενέργεια του Προέδρου δεν απορρέει καμία προσωπική ευθύνη και πρωτοβουλία και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτο να διώκεται προσωπικά γι’ αυτό. Αν ο δ/ντής Δ.Ε. θεωρεί ότι μπορεί να απαγορεύσει στα συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν κριτική στις πράξεις της δικοίκησης, να δημοσιοποιούν τις αποφάσεις τους και να προβαίνουν σε συνεντεύξεις προς τον τύπο, καθώς και να επιβάλει τη θέλησή του ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση, να διατάξει Ε.Δ.Ε. για όλα τα μέλη του Δ.Σ. 

5. Επί της ουσίας, θεωρούμε ότι τόσο η ανακοίνωση του Δ.Σ. όσο και οι ενέργειες του Προέδρου για την προώθησή της συμπεριλαμβάνονται στα αυτονόητα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης συνδικαλιστικής δράσης και δεν νομιμοποιούν την άσκηση κανενός είδους δίωξης. Οι αλλεπάλληλες διώξεις στις οποίες έχει προβεί ο δ/ντής Δ.Ε. Ευρυτανίας είτε σε ολόκληρο το Δ.Σ. κατά το παρελθόν είτε στον Πρόεδρο και τη Γ. Γραμματέα είτε αποκλειστικά στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ έχουν στηριχτεί όχι στη σχετική νομοθεσία για την άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης, αλλά στο ν.3528/2007. «Η κλήση» όμως «σε απολογία με την επίκληση των άρθρων 25, 26 και 107 του ν. 3528/2007, είναι αυθαίρετη αφού τα συγκεκριμένα εδάφια αναφέρονται στην στάση του υπαλλήλου μεμονωμένα και όχι σε ενέργειες του συνδικαλιστικού οργάνου το οποίο εγκαλεί ο προϊστάμενος. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης όμως δεν έλαβε υπόψη του το άρθρο 46 του ίδιου νόμου, που αναφέρεται στην συνδικαλιστική ελευθερία και τη ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών με αυτήν δικαιωμάτων, καθώς και το άρθρο 45 σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσιακή κριτική των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους» (ανακοίνωση Δ.Σ. ΟΛΜΕ 13/10/2012). 
Τέλος, θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΛΜΕ στον τηλεοπτικό σταθμό δεν συνιστούν ούτε συκοφάντηση του δ/ντή Δ.Ε. ούτε απρεπείς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό του δ/ντή, αλλά κρίσεις και άσκηση κριτικής σε ενέργειές του που δεν είναι σύμφωνες με την αρχή της διαφάνειας, της δικαιοσύνης αλλά και του σεβασμού των αυτονόητων συνδικαλιστικών ελευθεριών, για τις οποίες είμαστε σε θέση να προσκομίσουμε στοιχεία όποτε μας ζητηθούν αρμοδίως. 
Επομένως θεωρούμε ότι η διενέργεια Ε.Δ.Ε. είναι αστήρικτη, απαράδεκτη, είναι απόπειρα να μετατραπεί η ΕΛΜΕ και οι εκπρόσωποί της από κατήγοροι παράνομων πράξεων, όπως υποχρεούνται, σε κατηγορούμενοι. Με δύο λόγια πρόκειται για ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ και ΦΙΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. 

6. Κατόπιν όλων των παραπάνω αποφασίζουμε να καταθέσει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Κ. Μαστροκώστας, το παραπάνω κείμενο της ΕΛΜΕ, αντί οποιουδήποτε άλλου κειμένου υπεράσπισης ή απολογίας κατά τη διαδικασία διενέργειας της Ε.Δ.Ε. 

7. Τέλος, απαιτούμε από τον αρμόδιο Πρόεδρο για τη διενέργεια της Ε.Δ.Ε. να σταματήσει κάθε περαιτέρω διαδικασία συνδικαλιστικής δίωξης στο πλαίσιο της αυτονόητης ελευθερίας άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης. 

Ο Πρόεδρος                                Η Γ. Γραμματέας   

Μαστροκώστας  Κώστας              Πανοπούλου Φωτεινη 


Τα Μέλη 
Αναγνώστου Γιώργος 
Βαρδαλαχάκης Γιάννης Κοτρώτσιος Γιώργος 
Τσιλίκας Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή