Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Σχόλια της ΕΕΛ/ΛΑΚ για τη «Προμήθεια & εγκατάσταση κινητών εργαστηρίων πληροφορικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση»‏

20 Δεκεμβρίου 2012 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Σχόλια της ΕΕΛ/ΛΑΚ για τη Δημόσια Διαβούλευση Σχεδίου Προκήρυξης του Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια & εγκατάσταση κινητών εργαστηρίων πληροφορικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση» 
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού λαμβάνοντας υπόψιν τη δημόσια διαβούλευση Σχεδίου Προκήρυξης του Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού «Προμήθεια & εγκατάσταση κινητών εργαστηρίων πληροφορικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση» που ανακοινώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (Ε.Υ.Ε.Ε.Δ.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.)http://www.eye.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=866&Itemid=41 έστειλε επιστολή με........... σχετικά σχόλια καθώς ο διαγωνισμός αυτός, στην μορφή που δημοσιεύθηκε, έχει μια σειρά από πολύ σημαντικά προβλήματα και είναι περισσότερο προς το συμφέρον συγκεκριμένων προμηθευτών παρά των μαθητών. 

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο Προκήρυξης τα βασικά σημεία τα οποία παρουσιάζουν πρόβλημα καθώς δεν αντιμετωπίζουν ισότιμα το Ελεύθερο Λογισμικό /Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα είναι τα εξής: 

- Στο διαγωνισμό ζητείται υποχρεωτικά η εγκατάσταση (και) “κλειστού” (proprietary) λειτουργικού MS Windows (όπως και λογισμικού προστασίας από ιούς όπως χρειάζεται) καθώς και σουίτας εφαρμογών γραφείου. Αυτό έχει σημαντικό κόστος σε άδειες και τώρα αλλά και στο μέλλον και αδικεί ειδικά τα σχολεία που έχουν επιλέξει να μη χρησιμοποιούν κλειστό λογισμικό 

- Οι σχετικές με το Linux προδιαγραφές παρουσιάζουν ουσιαστικές ελλείψεις που επιτρέπουν την αγορά κακής ποιότητας υλικού (hardware). 

- Δεν υπάρχει επίσημη αιτιολόγηση για ποιο λόγο ζητείται αποκλειστικά προμήθεια φορητών υπολογιστών (laptops), με δεδομένο ότι έχουν και υψηλότερο κόστος απόκτησης και συνολικά ιδιοκτησίας (λόγω ακριβής επισκευής, κόστους αντικατάστασης μπαταρίας κλπ). 

- Εφόσον ο λόγος είναι όπως φημολογείται η έλλειψη κατάλληλων αιθουσών για “σταθερά εργαστήρια πληροφορικής”, τότε και πάλι αδικούνται τα γυμνάσια που έχουν διαθέσιμες αίθουσες και θα μπορούσαν με τα ίδια χρήματα να προμηθευτούν περισσότερα και καλύτερα εξοπλισμένα εργαστήρια πληροφορικής. 

- Ευνοεί τεχνητά λίγους “μεγάλους αναδόχους” λόγω “συγκέντρωσης” σε ένα μεγάλο έργο και κατά συνέπεια μεγάλη εγγυητική επιστολή, ενώ δε συντρέχει ουσιαστικός λόγος σε οικονομικό επίπεδο. 

- Τέλος θεωρούμε ότι η διαδικασία της “δημόσιας διαβούλευσης” είναι προκλητικά κλειστή αφού δεν χρησιμοποιείται η υπάρχουσα υποδομή (http://www.opengov.gr/home/services), δεν υπάρχει πρόσβαση στα σχόλια που έχουν γίνει ως τώρα, η φόρμα υποβολής σχολίων είναι σε κλειστή μορφή (.doc κλειστό πρότυπο της Microsoft), ζητείται η παράλληλη αποστολή των σχολίων μέσω FAX(!) και παρέχεται η υπόσχεση ότι τα σχόλια θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΠΑ εκ των υστέρων. 

Κατά συνέπεια και με βάση τα παραπάνω η ΕΕΛ/ΛΑΚ ζητά την ακύρωση του έργου και προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο προμήθειας υπολογιστών για τους μαθητές στο οποίο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω: 

1. Η δυνατότητα μη εγκατάστασης κλειστού (proprietary) λογισμικού στα σχολεία που κρίνουν ότι δεν το χρειάζονται / δεν το χρησιμοποιούν, με παράλληλη δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων που εξοικονομούνται σε απόκτηση επιπλέον θέσεων εργασίας ή αναβάθμισης του υπάρχοντος λογισμικού. 

2. Η αποκεντρωμένη υλοποίηση ανά Δήμο η οποία θα ενδυναμώσει τον ανταγωνισμό και τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

3. Η υιοθέτηση τεχνικά άρτιων προδιαγραφών και ως προς το Linux 

4. Η πλήρης αξιοποίηση πρωτοβουλιών και εργαλείων ανοικτού λογισμικού που χρησιμοποιούνται ήδη στο εκπαιδευτικό σύστημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πρωτοβουλία του Σχολικού Δικτύου για την προώθηση ΕΛ/ΛΑΚ (http://opensoft.sch.gr/), η υπηρεσία της Τεχνικής Στήριξης του ΥΠΔΒΜΘ στα Σχολικά Εργαστήρια Πληροφορικής (http://ts.sch.gr/ellak), η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (http://goo.gl/PmIJe) και η πληθώρα τοπικών πρωτοβουλιών από φορείς ΕΛΛΑΚ. 

Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες μονάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την ουσιαστική διαβούλευση και επαναπροκήρυξη του έργου με καλύτερες λειτουργικές προδιαγραφές και με ουσιαστικά ισότιμη αξιοποίηση των ανοιχτών τεχνολογιών. 

Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ 

H μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (http://eellak.gr/, ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA

Επικοινωνία: Δέσποινα Μητροπούλου: 210 7474-271, info at ellak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή