Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Συγκρούσεις όλη την νύχτα, καινούργιες διαδηλώσεις από σήμερα το απόγευμα

Του Σεϊτ Αλντογκάν
Μετά την ομιλία του Ερντογάν στην συγκέντρωση του κόμματος στην Άγκυρα είχε δοθεί εντολή στην αστυνομία να διαλύσει τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί.
Πριν ρθούμε στις τελευταίες εξελίξεις να δούμε τηλεγραφικά τα χθεσινά γεγονότα. Περίπου στις 8 το απόγευμα, χτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ενισχυμένοι και από άλλες επίλεκτες μονάδες καταστολής, συνεπικουρούμενες με αύρες, πυροσβεστικά οχήματα, τεθωρακισμένα τύπου σκορπιού επιτέθηκαν .....ενάντια στους διαδηλωτές με τον πιο άγριο τρόπο. Επί ώρες υπήρχαν συγκρούσεις στους γύρω δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ ενώ από όλες τις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης δεκάδες χιλιάδες κόσμού προσπαθούσαν να πάνε στην πλατεία προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον χώρο της πλατείας και να συμπαρασταθούν στους διαδηλωτές που ήδη υπήρχαν εκεί.

Από την πλευρά της η αστυνομία προσπάθησε, χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες, και οχήματα με κανόνια εκτόξευσης νερού να ανακόψει την προσέλευση των πολιτών προς την πλατεία. Η αποφασιστικότητα και η δυναμικότητα του κόσμου, όμως ήταν τέτοια, που οι συγκρούσεις έπαιρναν ολοένα και πιο έντονη μορφή. Η κατάσταση κατά τις 21.30 ήταν ανεξέλεγκτη, όλες οι περιοχές γύρω από την πλατεία Ταξίμ είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης και η κυβέρνηση πανικόβλητη, στην προσπάθεια της να ελέγξει την κατάσταση κατέβασε στους δρόμους και επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις. 
Παρά όμως το όργιο βίας που είχαν εξαπολύσει οι μηχανισμοί καταστολής, τον καταιγισμό χημικών και πλαστικών σφαιρών που έριχναν, η πορεία των διαδηλωτών που ερχόταν από την ασιατική μεριά προς την Κωνσταντινούπολη δεν μπόρεσε να παρεμποδιστεί. 

Το αποτέλεσμα των πραγματικών μαχών που ακολούθησαν δεκάδες τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η κυβέρνηση Ερντονταν οδηγεί την χώρα σε τεράστιες περιπέτειες θέλοντας με την πυγμή της κρατικής βίας να επιβάλλει την πολιτική της.
Ενώ η αστυνομία επίσημα μέχρι τώρα δεν έχει δώσει ακριβή αριθμό τραυματιών και συλληφθέντων, ανακοινώσεις του δικηγορικού συλλόγου Κωνσταντινούπολης, και του σωματείο των γιατρών, κάνουν λόγω για εκατοντάδες συλληφθέντες. 

Παράλληλα, το σωματείο των γιατρών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι αύρες εκτόξευσης νερού, χρησιμοποιούν μέσα στο νερό απαγορευμένες χημικές ουσίες που προκαλούν έντονα εγκαύματα σε όποιον τις δεχθεί. Εκεί αποδίδουν, τις πληγές εκατοντάδων διαδηλωτών που προσήλθαν στα πρόχειρα ιατρεία που έχουν στηθεί. Μάλιστα το κανάλι Χαγιάτ και κάποιες εφημερίδες δημοσίευσαν εικόνες την στιγμή που οι αστυνομικοί έριχναν κάποιες ουσίες στις δεξαμενές των αυρών. 

Μέσα στους τραυματίες και τους συλληφθέντες υπάρχουν πολλοί γιατροί που κατηγορούνται πως πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις παράνομες οργανώσεις, που σύμφωνα με την κυβέρνηση καθοδηγούν τα επεισόδια. Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού έκανε δηλώσεις ούτε λίγο ούτε πολύ ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί και τις πρώτες πρωινές ώρες η αστυνομία προχωρούσε σε συλλήψεις στα στενά, στα καφενεία κτλ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τις πρωινές ώρες η αστυνομία έκανε έφοδο στα σπίτια των οπαδών τις ποδοσφαιρικής ομάδες Μπεσίχτας οι οποίοι παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις. 

Ανάλογο σκηνικό υπήρξε και στην Αγκυρα. Στην λεωφόρο Κένεντι –την κεντρική πλατεία της πόλης-συγκεντρώθηκε δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Η αστυνομία προσπαθούσε να εμποδίσει τον κόσμο που ήθελε να ενωθεί με τους ήδη συγκεντρωμένους, απέκλεισε τους γύρω δρόμους και αναπόφευκτα ξέσπασαν συγκρούσεις. Στον κύριο όγκο της διαδήλωσης, της Άγκυρας η αστυνομία δεν τόλμησε να επιτεθεί, πιθανόν και γιατί πάνω από 10 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στις αύρες τις οποίες εμπόδισαν μαζί με τους διαδηλωτές να προχωρήσουν. 

Σήμερα τις μεσημεριανές ώρες οι διαδηλωτές πήραν την σωρό δολοφονημένου διαδηλωτή Ετχέμ Σαρί Σουλούκ και πραγματοποίησαν πορεία. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος φώναζε «Ερντογάν δολοφόνε», «ενωμένοι ενάντια στον φασισμό», «κάτω η κυβέρνηση». Η αστυνομία επιτέθηκε με τον ίδιο άγριο τρόπο και οι συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη μέχρι αυτή την ώρα. Οι διαδηλωτές μαζεύονται σε διάφορα σημεία και συνεχίζουν τις πορείες.

Οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και στις πόλεις Σμύρνη, Άντανα, Μερσίν, Αιντίν κτλ. Και σε αυτές τις πόλεις ο κόσμος μπήκε στη μάχη και συνέχισαν να διαδηλώνουν μέχρι το πρωί.

Οι διαδηλωτές τις Κωνσταντινούπολης έχουν δώσει ραντεβού στις 6 μμ στην πλατεία Ταξίμ, σήμερα. Οι προσυγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν από όλες τις περιοχές και τις συνοικίες γύρω από το Ταξίμ. Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι από τις άλλες πόλεις όπως Έλαζικ και Ντιάρμπεκιρ ήρθαν ενισχύσεις των ΜΑΤ. Από το πρωί μέχρι αυτήν την ώρα χιλιάδες αστυνομικοί έχουν κόψει τους δρόμους με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στην Σμύρνη η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων, η συνομοσπονδία εργατικών επαναστατικών συνδικάτων και τα σωματεία τεχνικών και μηχανικών θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση. Επίσης η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε ότι πια ο λαϊκός ξεσηκωμός έχει τον ξεκάθαρο χαρακτήρα για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης σε δήλωση που έκανε τις μεσημεριανές ώρες είπε ότι «με μεγάλη επιτυχία και με υποστήριξη του κόσμους τελείωσαν οι επιχειρήσεις».

Η πλατφόρμα του Ταξίμ τις ίδιες ώρες πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου και ανακοινώθηκε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν οι μάζες.
Το κόμμα του Ερντογάν σήμερα το απόγευμα πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Καζλί Τσεσμέ. Εκατοντάδες οχήματα του δήμου συνεχώς κουβαλάνε κόσμο στην συγκέντρωση και οι πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχουν απειλές προς τον κόσμος για να πάρουν μέρος στην διαδήλωση. Η αστυνομία κάνει τα πάντα για να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους που οδηγούν στην συγκέντρωση του κόμματος εξουσίας.
Του Σεϊτ Αλντογκάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή