Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Σχέδιο για απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων - Το κείμενο της συμφωνίας με την Τρόικα

- Εργαζόμενοι σε υπουργεία, περιφέρειες και δήμους μπαίνουν στο στόχαστρο
- Για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν θα υπάρχουν προσλήψεις
- Από πού φεύγουν οι 4.000 έως το τέλος του '13 και οι 11.000 το 2014
Τα πάνω κάτω στο Δημόσιο φέρνει η συμφωνία με την Τρόικα και το νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Μηχανισμό Στήριξης. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, που αποκαλύπτει το απόρρητο κείμενο της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας – τρόικας, οι δανειστές μας απαιτούν να....
γεμίσει η “δεξαμενή” των 15.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014 και από υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.

Πρόκειται για προσωπικό που μέχρι σήμερα βρισκόταν στο απυρόβλητο και από εδώ και στο εξής θα αποτελεί ακόμα μία πηγή, από την οποία θα προκύπτουν απολύσεις με στόχο τη μείωση και την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα. 

Σύμφωνα με την επίμαχη παράγραφο του απόρρητου κειμένου “Εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθουν από αυτούς που απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (εξαιρούνται 16 κρατικές επιχειρήσεις) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο κείμενο, προσδιορίζονται ακριβώς οι κατηγορίες απασχολουμένων προς αποχώρηση. Οι εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις, οι οποίες προβλέπονται για φέτος και ολόκληρο το 2014, θα προέλθουν από:
- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αποκεντρωμένες διοικήσεις, περιφέρειες, δήμοι και ανεξάρτητες αρχές) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Θα εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε 16 κρατικές επιχειρήσεις.
-Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
-Όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως σημειώνει η αναφορά της επικείμενης συμφωνίας, «υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση». Παράλληλα, επισημαίνει πως για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν θα υπάρχουν προσλήψεις, εκτός κάποιων που θα προκύψουν μέσω ανοιχτών αξιοκρατικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Οπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η πρόβλεψη του Συντάγματος για τη μονιμότητα επάνω στην οποία θα πατήσει η συμφωνία κυβέρνησης – Μηχανισμού Στήριξης για την απόλυση και μόνιμων υπαλλήλων υπάρχει στο άρθρο 103. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυτούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου. Κατά των αποφάσεων των συμβουλίων αυτών επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ο νόμος ορίζει», σημειώνεται.

Στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται ειδική αναφορά και στο θέμα της διαθεσιμότητας – κινητικότητας, που προβλέπεται στη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας. Οι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που θα περάσουν υποχρεωτικά στο σχήμα, θα προέλθουν από:
- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.
- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
- Όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Όσοι εργαζόμενοι περάσουν σε κινητικότητα θα λαμβάνουν το 75% των τελευταίων βασικών αποδοχών τους, στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ή το ένα τρίτο του μισθού τους, στην περίπτωση των πειθαρχικά ελεγχόμενων», τονίζει η συμφωνία.

Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα προκύπτουν από τέσσερις κατηγορίες.
- Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους.
- Από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
- Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν.
- Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

1 σχόλιο:

  1. ΜΟΝΙΜΟΙ ( ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ) ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΖΙ ?? ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ? ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ? ΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ( "ΒΥΣΜΑΤΑ" ) ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ?..... ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ? ΔΙΩΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΔΙΚΑΙΩΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ "ΦΤΑΝΟΥΝ" ΚΑΝΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ. ΤΑ "ΒΟΛΕΜΕΝΑ" ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ "ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ" ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΟΣΑ ΜΠΟΡΟΥΝ? ΓΙΑΤΙ? ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ?
    ΔΙΩΞΤΕ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ – ΟΛΟΥΣ - ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΣΕΣ ΑΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΑΠΟ ΤΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ»? ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ – ΑΣΕΠ. ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΟ 80% ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ( ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ).
    ΔΙΩΞΤΕ ΓΕΝΙΚΑ ( ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΜΟΝΙΜΟΥΣ» ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ «ΠΕΡΑΣΑΝ» ΑΠΟ AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ – ΟΛΟΥΣ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή