Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Δώρο στους ιδιώτες η επικουρική ασφάλιση

Γίγαντας με πήλινα πόδια ή, αλλιώς, πώς με τη βοήθεια της Πολιτείας οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα διεισδύσουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ο λόγος για τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού μας συστήματος, τον οποίο έχουν φροντίσει να γιγαντώσουν με διαρκείς νομοθετικές αποφάσεις, χωρίς υποδομές και βέβαια με τεράστια ελλείμματα. Τον οδηγούν έτσι με ....μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό, που σημαίνει στροφή των ασφαλισμένων στην επαγγελματική ασφάλιση, ένα πεδίο στο οποίο παρεισδύουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που βλέπουν, εξαιτίας των πρακτικών που έχουν εφαρμόσει, τα κέρδη τους να κατακρημνίζονται!!!

Ο λόγος για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ένα Ταμείο που καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με 2,5 εκατ. ενεργούς ασφαλισμένους και 1.025.000 συνταξιούχους.

Το Ταμείο αυτό λοιπόν παρουσιάζει:

-Μηνιαία δαπάνη για συντάξεις 200 εκατ. ευρώ
-Προϋπολογισμένα έσοδα 4.133 δισ. ευρώ
-Προϋπολογισμένα έξοδα 4.296 δισ. ευρώ

Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν, το ΕΤΕΑ με ετήσιο έλλειμμα 163 εκατ. ευρώ, καλείται να αποπληρώσει χρωστούμενα, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του ΕΤΕΑ είναι ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (1983-2003), τα αποθεματικά του οποίου στήριξαν τις παροχές του ΙΚΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια και την επιβίωσή του τα τελευταία δύο.

Και ερχόμαστε στο διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων που διαρκώς παίρνουν τα αποθεματικά και απογυμνώνουν την επικουρική ασφάλιση από τα έσοδα. Ομως από εκεί και πέρα αρχίζει η απογύμνωση. Οι διορισμένοι διοικητές απλώς υπακούν στα… κελεύσματα των εκάστοτε υπουργών Κοινωνικής Ασφάλισης, που με τη σειρά τους νομοθετούν και διαρκώς προκαλούν ζημιές.

Ο ν.3655/2008 προσδιόρισε την οφειλή του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ την 31-12-2007 στα 2,5 δισ. €, αθροίζοντας απλώς τα ετήσια πλεονάσματα, χωρίς ουσιαστικά κανέναν ανατοκισμό. Εφόσον όμως το ΕΤΕΑΜ λειτουργούσε από τη σύστασή του αυτοτελώς, με συντηρητικούς υπολογισμούς, βάσει των αποδόσεων της Τραπέζης της Ελλάδος, τα αποθεματικά του την 31-12-2007 ξεπερνούν τα 6 δισ. €. Κεφάλαια δηλαδή του ΕΤΕΑΜ τουλάχιστον 3,5 δισ. € δαπανήθηκαν μέχρι 31-12-2007 για τη στήριξη της κύριας σύνταξης και των παροχών υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Διανεμητικό σύστημα, τέλος

Περαιτέρω η στόχευση του ν. 4052/2012 δεν είναι μόνο τα αποθεματικά των εντασσόμενων πλεονασματικών Ταμείων αλλά φέρνει και μια σειρά αλλαγών.

1. Καταργεί το διανεμητικό σύστημα και δημιουργεί ένα καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τη δημιουργία ατομικών μερίδων ασφαλισμένων

2. Καθορίζει το ποσό σύνταξης με δημογραφικά δεδομένα από επίσημους πίνακες θνησιμότητας εισάγοντας πλασματικό ποσοστό επιστροφής και προβλέπει συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση στις νέες και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Μείωση συντάξεων

Το βέβαιο είναι λοιπόν ότι προκύπτει έλλειμμα και τότε δεν αποκλείεται η μείωση της επικουρικής σύνταξης κάθε τρίμηνο, αφού αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι σημαίνουν όλα τα ανωτέρω; Παρότι οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καμία ευθύνη, καλούνται να πληρώσουν τις εγκληματικές επιλογές των διορισμένων διοικητών και των εκάστοτε υπουργών, αφού διαρκώς θα μειώνεται η επικουρική σύνταξή τους και παράλληλα θα κληθούν να στηρίξουν και τις καταρρέουσες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που όταν θα καταστραφεί ο δεύτερος πυλώνας της κοινωνικής ασφάλισης, αφού αυτή τη στιγμή το ΕΤΕΑ παράγει μόνο ελλείμματα και το κράτος παραβλέπει τις υποχρεώσεις του, θα «συμβάλουν» στη δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων!!!

Του Τζώρτζη Ρούσσου - Εφημερίδα των Συντακτών
Και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή