Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Πανελλαδικές στη «σκιά» της Φυσικής

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης
«Πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας, τους υποψηφίους των πανελλαδικών και τις οικογένειές τους προκαλούν οι αντεγκλήσεις που ανέκυψαν με το θέμα στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης των ημερήσιων λυκείων.

Η καταγγελία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για αντιδεοντολογική συμπεριφορά των μελών της .......εξεταστικής επιτροπής στην επιλογή του Δ' θέματος και η αποκάλυψη ότι το θέμα κυκλοφορούσε εδώ και δυο μήνες στο διαδίκτυο, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ανησυχία για τον τρόπο επιλογής των θεμάτων. 

Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει, καθώς για την επιλογή του θέματος ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αυτό εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Εξάλλου, και η ΚΕΕ, η αρμόδια αρχή για την επιλογή των θεμάτων των πανελλήνιων εξέδωσε καθησυχαστική ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι η «πρωτοτυπία» των θεμάτων είναι δυσεύρετη καθώς «σε όλα τα μαθήματα, τα θέματα που τίθενται στις εξετάσεις προσιδιάζουν με κάποια από τα χιλιάδες δημοσιευμένα, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο».

Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά στις αρμόδιες αρχές προκαλεί το γεγονός ότι η μομφή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών αποκάλυψε εμμέσως τα στοιχεία ταυτότητας ενός από τα μέλη της Επιτροπής των εξετάσεων, ενώ για ευνόητους λόγους, υποτίθεται ότι αυτά δεν κοινοποιούνται σε κανέναν. 

Σύγκρουση και σε κομματικό επίπεδο

«Πυρά» από το εσωτερικό του κόμματός του δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Πρώτος παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας την Τετάρτη με ερώτησή του την ακύρωση του θέματος Δ3 στα Μαθηματικά για τα εσπερινά λύκεια και τα ΕΠΑΛ υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση του ερωτήματος είναι λανθασμένη και τα δεδομένα που δόθηκαν δεν ισχύουν, επομένως η ορθή λύση του προβλήματος είναι αδύνατη.

Από το υπουργείο Παιδείας υπήρξε έμμεση απάντηση μέσω κύκλων που υποστήριξαν ότι «η οδηγία που εστάλη κατευθύνει όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα σχετικά με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις έχει συμβεί κατά τα προηγούμενα χρόνια».

Το μέτωπο των βουλευτών της ΝΔ κατά του υπουργού Παιδείας παρέμεινε και χθες ανοιχτό. Πριν εκδοθεί ανακοίνωση από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής απηύθυνε ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας να ελεγχθούν οι καταγγελίες της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. 

Ξανά στις αίθουσες οι υποψήφιοι

Στις εξεταστικές αίθουσες επιστρέφουν σήμερα οι υποψήφιοι των ημερήσιων λυκείων. Η Θεωρητική κατεύθυνση θα διαγωνιστεί στην Ιστορία, η Θετική στη Βιολογία, ο ένας κλάδος της Τεχνολογικής στη Χημεία-Βιοχημεία και ο δεύτερος στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή