Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Λευτέρης Βογιατζής: "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστροφή από τον φόβο μπροστά στο σωματικό θάνατο"

Φτωχότερος από χθες ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός
Ο Λευτέρης Βογιατζής, για άλλη μια φορά κόντρα στο ρεύμα, δεν μπόρεσε να διαβεί τη βδομάδα των παθών. Απέναντι στην ανίατη νόσο, μας αποχαιρέτησε με αξιοπρέπεια, αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη στο Θέατρο και όχι μόνο. Το μεγάλο κενό που άφησε πίσω του, ας μη το σκεπάσουμε υπό τον μανδύα της θλίψης. 
Ο ίδιος πίστευε έμπρακτα στις ......δυνατότητες των νέων. Μαζί τους σμιλεύτηκε και τους σμίλεψε. Τους εμπιστεύθηκε απεριόριστα. Καταξιωμένος δεκαετίες τώρα, κέρδισε -όπως συμβαίνει στις ξεχωριστές περιπτώσεις- τον απόλυτο σεβασμό των ομότεχνων του αλλά όχι πάντα και τη συμπάθεια τους. Δεν χρησιμοποίησε τα απεριόριστα χαρίσματα και την αίγλη του για καριέρα. 
Ο Βογιατζής, όπως κι όλοι οι μεγάλοι δραματουργοί, κάθε άλλο παρά αδιάφορος ήταν απέναντι στα κοινωνικά συμβαίνοντα. Χαρακτηριστικές είναι κάποιες αναφορές του
«Τι; Αλήτες είναι οι φτωχοί κλέφτες; Ή οι δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι με τα πανάκριβα μοντελάκια στις σουίτες των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Ας επικρατήσει λοιπόν η καλαισθησία και το χιούμορ και αυτοί που έχουν μεγάλη ικανότητα στο να βγάζουν χρήματα ας δίνουν το 1/3 των εσόδων τους στους άλλους, τους λιγότερο ικανούς. Γιατί οι πλούσιοι οφείλουν τις δυνατότητές τους στους φτωχούς». 
«Η χώρα μας περιέχει στοιχεία τρόπου ζωής που σε κάνουν να ντρέπεσαι. Μου είναι δυσάρεστο να μιλώ έτσι. Όμως βλέπω ανθρώπους να τρέφονται μέσα από σκουπιδοτενεκέδες. Έχει γίνει το φυσικότερο πράγμα του κόσμο η ανέχεια. Κι από την άλλη, έχουν αυξηθεί δραματικά τα πολυτελή αμάξια - νεκροφόρες στους δρόμους, σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη θρασύτητας ως προς τα δεδομένα της σημερινής ζωής. Κι όλα αυτά προκειμένου να πάει αυτός ο τύπος στα σκυλάδικα και να παρκάρει τη χλιδάτη νεκροφόρα του έξω στην είσοδο του μαγαζιού. Μα, πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο κακόγουστοι οι πλούσιοι σε επίπεδο συμπεριφοράς;».
Αλλά και με μια στωικότητα, βγαλμένη από τη σοφία της ζωής:
«Είναι πολύ ενδιαφέρον να ξέρεις ότι δεν είσαι αυτό που νομίζεις. Ήμουν ένα παιδί με αρχές, με φόβους, με ανατροφή. Πλέον έχω φύγει από εκεί. Γιατί και η ανατροφή είναι μια φωλιά μεγάλων παρεξηγήσεων. Όταν ήμουν μικρός απέφευγα τις δυσκολίες. Δεν έψαχνα την περιέργειά μου. Πλέον θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να αλλάζουμε, αλλά να συνειδητοποιούμε»

Καλό σου ταξίδι Λευτέρη...

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Το Γραφείο Τύπου
Περισσότερες πληροφορίες: 2103306301, 6974263565

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή