Επιλογή του Αμετανόητου από το Iskra.gr
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΕ Ν. ΧΟΥΝΤΗ
Η χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας αλλά και η επέκτασή του σε ελεύθερους επαγγελματίας, που είχε υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση με κοινοτικά κονδύλια, αποδεικνύεται ότι είναι και αυτή μια τεράστια πολιτική απάτη, σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους.
Αυτό προκύπτει με την απόλυτα σαφή απάντηση του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής, επικαλείτο την προεκλογική υπόσχεση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης που καταγράφηκε μάλιστα και ως ρητή δέσμευση στα «Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης» {5. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους». 6. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτοαπασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφόσον .... πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους) } και ζητούσε από την Κομισιόν αφενός να σχολιάσει το σχετικό «αίτημα» αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης και αφετέρου ρωτούσε αν είναι δυνατή η χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας με κοινοτικά κονδύλια.
Η απάντηση του κ. Ρεν είναι απολύτως σαφής. Υπογραμμίζει ότι δεν χρειάζεται καμία διαπραγμάτευση για το ζήτημα αφού: «Τα επιδόματα ανεργίας και οι πολιτικές στον χώρο των κοινωνικών μεταβιβάσεων γενικότερα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών μελών» τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι «Όχι μόνο τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν τις πολιτικές που ασκούν, αλλά είναι επίσης υπεύθυνα για τη χρηματοδότησή τους» διευκρινίζει όμως ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν τα επιδόματα από τα κοινοτικά κονδύλια αφού «Τα κονδύλια της ΕΕ προορίζονται για ενεργητικές πολιτικές παρέμβασης στην αγορά εργασίας, με τις οποίες ενθαρρύνεται η παραμονή στην αγορά εργασίας, αντίθετα από τις αποκαλούμενες παθητικές πολιτικές παρέμβασης στην αγορά εργασίας, που έχουν ως στόχο την αντικατάσταση της απώλειας εργατικού εισοδήματος λόγω ανεργίας και εξαιρούνται από την ενωσιακή χρηματοδότηση»
Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πρόκειται για την αποκάλυψη μιας τεράστιας πολιτικής απάτης σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων της χώρας αλλά και των οικογενειών τους. Υποσχέθηκαν στον άνεργο μισθωτό την επέκταση του επιδόματος ανεργίας, αλλά και στον επαγγελματία που το μαγαζί του κλείνει ότι θα λάβει κι αυτός επίδομα, με χρήματα από κοινοτικά κονδύλια, όταν γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι η Κομισιόν δεν χρηματοδοτεί επιδόματα ανεργίας. Δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές, και τη δημοσιοποίηση των «Σημείων Προγραμματικής Σύγκλισης», που δήθεν αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, ένα-ένα τα «σημεία» της υποτιθέμενης αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, αποδεικνύονται κενό γράμμα και ψεύτικες ελπίδες. Σήμερα μάλιστα που συναντιούνται οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης, για να κλειδώσουν τα εξοντωτικά για την κοινωνία μέτρα ύψους 15 δις ευρώ, ας απολογηθούν και γι αυτά τα ψεύδη και την κοροϊδία σε βάρος των ανέργων».
Η Iskra για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει το πλήρες κείμενο της απάντησης του Όλι Ρεν.
«Τα επιδόματα ανεργίας και οι πολιτικές στον χώρο των κοινωνικών μεταβιβάσεων γενικότερα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών μελών (ΚΜ). Όχι μόνο τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν τις πολιτικές που ασκούν, αλλά είναι επίσης υπεύθυνα για τη χρηματοδότησή τους. Τα κονδύλια της ΕΕ προορίζονται για ενεργητικές πολιτικές παρέμβασης στην αγορά εργασίας, με τις οποίες ενθαρρύνεται η παραμονή στην αγορά εργασίας, αντίθετα από τις αποκαλούμενες παθητικές πολιτικές παρέμβασης στην αγορά εργασίας1.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ύπαρξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών, του ΔΝΤ και της ΕΕ συνεπάγεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία, για πολιτικές που αναμένεται να στηρίξουν την πορεία αυτή, όπως επίσης και για πολιτικές με τις οποίες επιδιώκεται η βελτίωση διαφόρων χαρακτηριστικών της λειτουργίας της οικονομίας και με αυτόν τον τρόπο η τόνωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η Επιτροπή δεν σχολιάζει μέτρα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των ΚΜ, αν και ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να επιδιώκουν τη δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής προσαρμογής. Εφόσον οι αρχές καταθέσουν προτάσεις για να βοηθήσουν όσους πλήττονται σκληρότερα λόγω απώλειας του εισοδήματος από εργασία, και προτείνουν πιθανές επιλογές χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, η Επιτροπή είναι πρόθυμη να τις αναλύσει και να τις συζητήσει στον βαθμό που συνάδουν με τους ευρύτερους στόχους του προγράμματος.
Μέσω της χρήσης των ενωσιακών κονδυλίων η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει την Ελλάδα, χρηματοδοτώντας διάφορες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της παραμονής στην αγορά εργασίας. Οι προσπάθειες αυτές αντιπροσωπεύουν ποσό περίπου 3.858.800.403 ευρώ (2007-2013)2. Η προσπάθεια αυτή καταβάλλεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής υλοποίησης των εν λόγω πρωτοβουλιών. Πάλι μαζί με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή εξετάζει τρόπους για να μεγιστοποιήσει η Ελλάδα τα οφέλη που μπορούν να αντληθούν με την αποδοτική και αποτελεσματική αξιοποίηση των ενωσιακών κονδυλίων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή