Η εισαγωγή φοιτητών σε δεκάδες τμήματα με ελάχιστα μόρια οδηγεί το υπουργείο Παιδείας στην επανεξέταση της ρύθμισης, η οποία φαίνεται να συνδέεται και με το σχέδιο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Δηλώσεις Αρβανιτόπουλου για αξιολόγηση και μουσουλμάνους.
Την επαναφορά της βάσης του δέκα ως προϋπόθεση για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μελετά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς και στα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών παρατηρήθηκε το φαινόμενο να εισάγονται φοιτητές σε δεκάδες τμήματα με ελάχιστα μόρια.
Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο 3 χρόνια μετά την κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν που είχε θεσπιστεί από τη Μαριέττα Γιαννάκου το 2006.
Η επαναφορά του βαθμολογικού πλαφόν φαίνεται να συνδέεται έμμεσα και με το ..
σχέδιο «Αθηνά» στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, το οποίο αφορά σε συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
σχέδιο «Αθηνά» στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, το οποίο αφορά σε συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ, το μοντέλο της ανώτατης εκπαίδευσης παρουσιάζει στρεβλώσεις, καθώς έχουν δημιουργηθεί τμήματα χωρίς σχέδιο και χωρίς να έχουν βασιστεί σε εκπαιδευτικά κριτήρια.
Ο υπουργός τόνισε ότι θα μελετήσει το θέμα της βάσης του δέκα, ενώ για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων των ΑΕΙ είπε πως ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη στην οποία θα οριστούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος μέσα στον Οκτώβριο. Τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, θα υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις.
«Πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα, να δούμε μία σειρά ακαδημαϊκών κριτηρίων και πώς θα ενώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Να δούμε πέρα από τις ανθρωπιστικές σπουδές, πώς θα δίνουμε έμφαση σε γνωστικά αντικείμενα που ενισχύουν τους τομείς που έχουμε θέσει ως αναπτυξιακούς σε αυτή τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Πάντως, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα κενά στα σχολεία αλλά και στο ζήτημα που προέκυψε με την εισαγωγή της κατηγορίας μουσουλμάνων με βαθμούς 2 και 3 στα πανεπιστήμια της χώρας.
Για την αξιολόγηση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο και δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις. «Οι άξιοι και οι ικανοί θα ανεβαίνουν βαθμούς και οι άλλοι θα μένουν στάσιμοι», τόνισε. Ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η αξιολόγηση θα γίνει με ανοιχτά και αδιάβλητα κριτήρια.
Για την κατάσταση που θα υπάρξει στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας των λιγοστών μόνιμων διορισμών και του αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, είπε ότι με την έναρξη του σχολικού έτους μπορεί να υπάρξουν κενά για λίγες ημέρες, τα οποία όμως θα καλυφθούν άμεσα με τις προσλήψεις αναπληρωτών.
Τέλος, για το θέμα των μουσουλμάνων και τους χαμηλούς βαθμούς με τους οποίους εισήχθησαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ είπε ότι είναι Ελληνες πολίτες και επειδή μας ενδιαφέρει η ενσωμάτωσή τους, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν γίνουν μέτοχοι της ελληνικής παιδείας.
Τα αρνητικά ρεκόρ
91 τμήματα υποδέχθηκαν φοιτητές με λιγότερα από 10.000 μόρια
Δεκάδες τμήματα, κυρίως των τεχνολογικών ιδρυμάτων αλλά και των πανεπιστημίων, θα υποδεχτούν τον Σεπτέμβριο εκατοντάδες φοιτητές, οι οποίοι δεν συγκέντρωσαν βαθμολογίες πάνω από 7.000 με 8.000 μόρια.
Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια και φέτος, φαίνεται να προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς μελετά την επαναφορά του βαθμολογικού πλαφόν ως προϋπόθεση για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Πολλά είναι τα στελέχη της εκπαίδευσης, άλλωστε, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να βγουν σωστοί επιστήμονες από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όταν έχουν εισαχθεί στις Πανελλαδικές έχοντας γράψει κάτι παραπάνω από το… όνομά τους.
Φέτος τα τμήματα που δέχθηκαν φοιτητές και σπουδαστές με λιγότερα από 10.000 μόρια προσέγγισαν τα 100 (83 ΤΕΙ και 8 ΑΕΙ). Πρόκειται κυρίως για τα τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Δασοπονίας, Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Υδατοκαλλιεργειών κ.λπ.
Ειδικότερα, με 5.070 εισήχθησαν οι φετινοί σπουδαστές του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κρήτης. Λίγο πάνω από τα 6.500 μόρια χρειάστηκαν οι υποψήφιοι του τμήματος Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας και 6.444 για τη Σχολή Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης Μεσολογγίου.
Στα 83 τμήματα των ΤΕΙ προστίθενται και 8 πανεπιστημιακές σχολές, κυρίως ξενόγλωσσες και μουσικών σπουδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βάση στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε στα 6.580 μόρια.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή του βαθμολογικού πλαφόν εφαρμόστηκε από το 2006 έως και το 2009. Εκείνη την 4ετία χάθηκε μία «φουρνιά» εισακτέων, καθώς έμειναν συνολικά ακάλυπτες πάνω από 70.000 θέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη χρονιά υλοποίησης του μέτρου οι κενές θέσεις έφτασαν τις 18.768, το 2007 μειώθηκαν σε 13.132 και την επόμενη χρονιά ανέβηκαν στις 18.435. Το 2009 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ, καθώς οι θέσεις που έμειναν ακάλυπτες ανήλθαν σε 20.802.
ethnos.gr
ΣΧΟΛΙΟ Μας: Δεν μας λέτε κύριοι, πόσοι εξ αυτών των αποφοίτων (αν φοιτήσουν) θα βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους;
Το 10 τους μάρανε και "λυσσάξανε" όλοι τους; Τι έγινε και αν κάποιος πέρασε ΤΕΙ ανθοκομίας στο Μεσολόγγι με 6744 ! και λοιπόν που θα πάει αυτό το παιδί; Στα ιδιωτικά κολέγια;
Αν μπορέσει κάποιος και βγάλει τα ΤΕΙ, με αυτή την χαμηλή βαθμολογία που εισήχθη και την οικονομική εξαθλίωση των οικογενειών, ΕΥΓΕ ΤΟΥ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή