Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Προς δικαστές και εισαγγελείς ο εξάψαλμος, πρόσχωμεν!


Αξιότιμοι κύριοι Αρεοπαγίτες, Πάρεδροι του ΣτΕ, Πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Εφέτες, Εισαγγελείς και λοιποί δικαστικοί λειτουργοί, 
Άκουσα τις σπαραξικάρδιες κραυγές σας αλλά εξομολογούμαι ότι δεν συγκινήθηκα, και θα σας εξηγήσω γιατί: Σας έχω άχτι διότι ως Τρίτη Εξουσία - κατ' εμένα πρώτη - αφήσατε την Ελλάδα, με πράξεις, παραλήψεις, ανοχή και ολιγωρία, να βυθιστεί στο σημερινό τέλμα, να περιπέσει σε διεθνή κατακραυγή και ανυποληψία, με συνέπεια την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών της και το ξεπούλημά της χώρας μας σε ξένους άρπαγες αντί πινακίου φακής.
Σας θεωρώ περισσότερο υπεύθυνους από την Εκτελεστική και τη.....
Νομοθετική εξουσία, διότι δική σας είναι η υψηλή αποστολή να τις ελέγχετε. Δεν το κάνατε, όμως, διότι είστε διαπλεκόμενοι με δαύτους και σκεπάζατε επί δεκαετίες τις βαριές τους αμαρτίες, οχυρωνόμενοι πίσω από τους κατάπτυστους νόμους περί ευθύνης (ανευθυνότητας) Υπουργών και ασυλίας Βουλευτών. 
Δεν είδα να κατεβείτε από τις έδρες και να κηρύξετε απεργία διαρκείας ώστε να μην ψηφιστούν τέτοιοι νόμοι που προστατεύουν την ασυδοσία της πρώτης και δεύτερης εξουσίας. 
Το ακόμη χειρότερο, εγκρίνατε την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε ξένα κέντρα μέσω του Μνημονίου. Τι προς ημάς, λοιπόν; Υμείς όψεσθε. Θα υποστείτε κι εσείς τις συνέπειες, πολύ περισσότερο διότι αφήσατε τη χώρα απροστάτευτη, βορά στα ξένα αρπακτικά, και το λαό της ανυπεράσπιστο. Όλα εδώ πληρώνονται, αξιότιμοι δικαστικοί λειτουργοί. Ξέρετε εσείς από τα τερτίπια της τυφλής Νέμεσης! Ή όχι;

Να σας θυμίσω και το ασυγχώρητο αμάρτημά σας, το οποίο ήρθε η ώρα να πληρώσετε;
Παραθέτω το σχετικό δημοσίευμα (21/6/2011) από tanea:
«Συνταγματικό το Μνημόνιο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας 
Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το Μνημόνιο, απορρίπτοντας την προσφυγή που είχαν καταθέσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς. 

Στην απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι το Μνημόνιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις. Σχετικές εισηγήσεις είχαν κάνει οι σύμβουλοι Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου. 

Εξάλλου, κρίθηκε από τους δικαστές ότι οι διατάξεις του Μνημονίου δεν προσκρούουν - όπως υποστηρίζουν ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, κλπ. - σε άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 2 για την προστασία της ανθρώπινης αξίας, το άρθρο 4 που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας, το άρθρο 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και ο μισθός, το άρθρο 25 που αφορά την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 28, που αναφέρει ότι οι διεθνείς συμβάσεις επικυρώνονται με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών. 

Κατόπιν αυτών όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν. 

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού. 

Οι δικαστές έκριναν ακόμη κατά πλειοψηφία ότι ο ΔΣΑ έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου. 

Τέλος, η έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2011. 

Συμβατές οι περικοπές σε μισθούς 

Οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας τόνισαν ότι οι περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις που έγιναν με το Μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας. 

Σε περίπτωση που υπάρχει νέο Μνημόνιο και θα επιβάλει νέες περικοπές αποδοχών, τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο. 

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, συνάδουν με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, όπως είναι οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδόματος θερινών διακοπών, δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) κ.λπ. 

Υπογράμμισαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα. 

Αναλυτικότερα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα μέτρα, που επιβάλλει το Μνημόνιο, τα οποία αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογούνται κατ' επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αποτελούν, ταυτοχρόνως, και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακόμη, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι με το Μνημόνιο ελήφθησαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας, μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. 

"Δεν είναι διεθνής σύμβαση" 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με μεγάλη πλειοψηφία που σχεδόν αγγίζει το ομόφωνο (υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών, σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν), έκριναν ότι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση. 

Σύμφωνα με τους δικαστές, το Μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. 

Ακόμη, η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ούτε με το Μνημόνιο αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.»

Ώστε οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδόματος θερινών διακοπών, δώρων εορτών, κλπ., ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ε; 
Τι φωνάζετε, λοιπόν; Υποστείτε τες αδιαμαρτύρητα και ξαναγυρίστε στη δουλειά σας, αν έχετε φιλότιμο και μια κάποια συναίσθηση της αποστολής σας, την οποία έτσι κι αλλιώς υπηρετείτε πλημμελώς, πλημμελέστατα, όπως συνάγεται εκ του αποτελέσματος. Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο μπάχαλο, άντρο ασυδοσίας και παρανομίας, κι εσείς έχετε την πρωταρχική ευθύνη.

Για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι όσες περικοπές κι αν γίνουν σ' εσάς, δεν θα πεινάσετε και δεν θα πονέσετε όπως τα εκατομμύρια των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των μεσαιοχαμηλοσυνταξιούχων... Έχετε κάνει τη μπάζα σας με τις υψηλές αποδοχές που είχατε. 
Αλήθεια, πώς περπατάει το "πόθεν έσχες" των δικαστικών; 

Διαβάστε τώρα το σπαραξικάρδιο, ου μην αλλά και απειλητικό, ψήφισμα:


Το Σύνταγμα (αρθρ. 88 §2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των Δικαστικών Λειτουργών, ανάλογη με τη φύση του Λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους. Προστατεύει, έτσι, και την ανεξαρτησία του Δικαστή απέναντι σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί είναι ισότιμοι κατά το Σύνταγμα με τους λειτουργούς των άλλων δύο εξουσιών του Κράτους και συνεπώς οι συνολικές καθαρές αποδοχές τους, μπορούν να συγκρίνονται μόνο με τις αποδοχές εκείνων, από τις οποίες, όμως,διαχρονικά υπολείπονται ακόμη και πριν από τις μειώσεις της τελευταίας διετίας. 

Ζητούμε από την Πολιτεία, να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών Λειτουργιών του Κράτους, με την διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των Δικαστικών Λειτουργών, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε. 

Δηλώνουμε και πάλι, ότι η σχεδιαζόμενη νέα δραστική μείωση των αποδοχών μας, θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων μας, με σκοπό να προστατεύσουμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας αλλά και να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης. 

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ούτε την υποβάθμιση των Δικαστικών Λειτουργών, ούτε και την υποβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης, σε βάρος του Πολίτη, τα οποία θα αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ 
Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης 
Χρήστος Παπανικολάου, Πάρεδρος ΣτΕ
Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ. Εφετών ΔΔ
Ρούσσος -Εμμανουήλ Παπαδάκης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου 
Kωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή