Όπου φύγει φύγει οι εργαζόμενοι κάνουν ουρά και υποβάλλουν σωρηδόν αιτήσεις για να πάρουν το εφάπαξ, θέλοντας έτσι να αποφύγουν τα χειρότερα ενός κράτους που δείχνει να διαλύεται. Ολα τα εφάπαξ μειώθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2010, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που είναι στην ουρά (είτε για να φύγουν είτε που έχουν φύγει και περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ) θα πάρουν τελικά μικρότερα ποσά σε σχέση με ό,τι υπολόγιζαν. Οι δικαιούχοι θα εξυπηρετηθούν με σειρά προτεραιότητας, η.... οποία, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φτάνει τα έξι χρόνια.
Υπολογίζεται ότι συνολικά οι αιτήσεις χορήγησης εφάπαξ έχουν φτάσει σε όλα τα Ταμεία τις 62.000, με τις 58.000 από αυτές να έχουν κατατεθεί μόνο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Αποτέλεσμα είναι η περίοδος αναμονής να έχει φτάσει τα 2,5 χρόνια, καθώς η οικονομική στενότητα περιορίζει σημαντικά τον αριθμό εφάπαξ που απονέμονται σε μηνιαία βάση.
Οι αποχωρήσεις γίνονται σταδιακά μαζικές και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους. Οι περικοπές που θεσμοθετήθηκαν στο τρίτο Μνημόνιο και αφορούν 20 Τομείς Πρόνοιας και φτάνουν έως και το 83% ήταν γνωστές στους εργαζομένους εδώ και δύο μήνες. Η μαζική υποβολή αιτήσεων κρύβει τον φόβο ότι μπορεί αυτές οι περικοπές να μην είναι οι τελευταίες.
Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), εκτός από το ΤΠΔΥ, μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις εφάπαξ φαίνεται ότι υπάρχει στον Κλάδο Ασφάλισης του Προσωπικού της ΔΕΗ, αλλά και στους Τομείς Πρόνοιας, όπου υπήρξαν πολύ μεγάλες μειώσεις. Αυτοί είναι οι κλάδοι των Εργοληπτών Δημόσιων Εργων (-83%), των εργαζομένων στο φάρμακο (-63,91%) κ.λπ.
Ως γνωστόν, η περικοπή που αποφασίστηκε με το τρίτο Μνημόνιο ισχύει για όσους έχουν υποβάλει αίτηση εφάπαξ από 1/8/2010 και μετά και δεν τους έχει απονεμηθεί ακόμη. Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ θα υποστούν μείωση (22,67%), που έρχεται να προστεθεί στο περσινό πετσόκομμα της τάξης του 30%, το οποίο προέκυψε από το δεύτερο Μνημόνιο. Ανάλογη μείωση υπέστη πέρσι και το εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Οπως έχει υπολογίσει η ΠΟΠΟΚΠ, μέσα σε μία διετία το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα υποχωρήσει από τα 50.000 ευρώ που ήταν κατά μέσο όρο στα περίπου 35.000 ευρώ. Αν μάλιστα, επαληθευτούν οι πληροφορίες για φορολόγηση του εφάπαξ, τότε το τελικό ποσό που θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι στον δημόσιο τομέα, πάντα κατά μέσο όρο, μπορεί να είναι μικρότερο και από 30.000 ευρώ.
dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή