Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Καταγγελία της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Αγρινίου για το πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν.

Το Υπουργείο Παιδείας καλεί για δεύτερη συνεχή χρονιά όλα τα σχολεία της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας να υλοποιήσουν από 27/01/2014 μέχρι 10/04/2014, το ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν, που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Ένα πρόγραμμα στο οποίο: «καλούνται οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών Σχολείων και οι Νηπιαγωγοί, να διενεργήσουν σε πρώτη φάση τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης και να καταγράψουν τα αποτελέσματα. Στη..... δεύτερη φάση, θα διεξαχθεί η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στο οποίο θα εισαχθούν και τα δεδομένα των μετρήσεων της α’ φάσης (σωματική διάπλαση & φυσική κατάσταση των μαθητών). Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού θα γίνεται αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργείται Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή».
Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
«Η πρόσβαση όλων των μαθητών και των γονέων σε πολύτιμες υπηρεσίες που αφορούν την υγεία τους» και «η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών υγείας».

Αλήθεια από πού προκύπτει αυτό ιδίως σήμερα που έχουμε το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας; Λίγους μήνες πριν το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε και αυτές τις εξειδικευμένες εξετάσεις των μαθητών αντί να εξασφαλίσει την πλήρη πιστοποίηση της υγείας τους από το δημόσιο σύστημα υγείας!
«Η ενημέρωση των γονέων ως προς τη διαχρονική εξέλιξη της ανάπτυξης των παιδιών τους, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών τους» και «η πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία των παιδιών και των εφήβων».

Δηλαδή θα μας πουν –ποιοι άραγε;- ότι το παιδί μας έχει σοβαρά προβλήματα στη σωματική του ανάπτυξη, αλλά ποιος θα τα λύσει δεν μας λένε εσκεμμένα, καθώς πίσω από την έρευνα κρύβεται ιδιωτική εταιρεία για την ενημέρωση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.
«Η επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν στην προαγωγή της υγείας των μαθητών».

Το ερώτημα είναι, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από ποιους θα γίνει;

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

Αλήθεια ποια είναι τα συμπεράσματα που βγήκαν από την περσινή εφαρμογή του προγράμματος; Τι έγιναν τα δεδομένα; Ποιος τα χρησιμοποίησε και πώς; Ποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση για τα πεινασμένα παιδιά, για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ανέργων γονιών και των οικογενειών τους, για τις επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις και τις ανύπαρκτες αθλητικές υποδομές, την ουσιαστική διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία και τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό;

Αλήθεια αφού υποτίθεται πως τους έπιασε ο πόνος για την υγεία των παιδιών μας, γιατί μεταφέρουν την ευθύνη για τη συμμετοχή των μαθητών στο παλίνδρομο τεστ αντοχής στους γονείς; Μήπως επειδή πέρυσι είχαμε δεκάδες λιποθυμίες μαθητών που συμμετείχαν σ’ αυτό;

Στις εγκυκλίους, εντέχνως δεν αναφέρεται εάν είναι υποχρεωτική ή προαιρετική η συμμετοχή των μαθητών για την εφαρμογή του προγράμματος, γιατί με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί και δεν είναι υποχρεωτικό αφού προϋποθέτει την συγκατάθεση γονέα και ιατρική βεβαίωση.

Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΔΙΑ

ü Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο παραμένει επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος. Είναι το πανεπιστήμιο που εδώ και πολλά χρόνια έχει συνδέσει την έρευνα και μέρος της χρηματοδότησής του με μεγάλες πολυεθνικές (βλ. NESTLE, FRIESLAND, COCA-COLA). Είναι το πανεπιστήμιο που οργάνωσε σεμινάρια επί πληρωμή σε εκπαιδευτικούς, για να εφαρμόσουν πτυχές του «νέου σχολείου», να «αγοράσουν» ένα τίτλο, χωρίς καμιά επίσημη αντιστοιχία, στη «Μεθοδολογία και εφαρμογή των projects (σχέδια εργασίας) στην εκπαίδευση». Παρόμοιες δράσεις που προσπάθησε να υλοποιήσει το ίδιο πανεπιστήμιο και ο ίδιος Καθηγητής κατά το παρελθόν (έτη 2005 και 2008), καταγγέλθηκαν από πολλούς συλλόγους εκπαιδευτικών και από Συλλόγους Γονέων. Ο καθηγητής που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι ιδρυτής της εταιρείας “family fit – κέντρα ρύθμισης βάρους» (www.familyfit.gr/company_s1.asp) και με «ερευνητική δραστηριότητα».

ü Το πρόγραμμα έχει τουλάχιστον ένα χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ και δεν το λένε (http://www.thestival.gr/paideia/item/84829-se-isxy-to-programma-agogis-y…).

Πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν μόνο, τσάμπα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό δυναμικό για τη διεξαγωγή ενός τεράστιου έργου στην υπηρεσία άγνωστο τίνος, αλλά χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό των σχολείων (χώρους, υπολογιστές, κλπ.) και αυτή την ελάχιστη, πολλαπλά πετσοκομμένη από τα βάρβαρα μέτρα τους, χρηματοδότηση των σχολείων για την αγορά των αναγκαίων υλικών για την διεξαγωγή των μετρήσεων (ζυγαριάς, μέτρων, ειδική κατασκευή για μετρήσεις ευλυγισίας κλπ). Άρα οι σχολικές επιτροπές είναι και αυτές χορηγός του προγράμματος.

ü Η υγεία, ή πρόληψη, η παρακολούθηση των παιδιών και η αντιμετώπισή τους δεν παρέχεται δωρεάν και δεν αποτελεί κεντρική ευθύνη του κράτους. Πετάνε το μπαλάκι της παρακολούθησης της υγιεινής διατροφής και της αγωγής υγείας τωνπεινασμένων μαθητών στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πολλές φορές πληρώνουν για αυτό από την τσέπη τους.

ü Η (αυτόνομη) σχολική κοινότητα – γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί – πρέπει από μόνη της να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προαγωγή της αγωγής υγείας και να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία (κοινωνικοί εταίροι, ΜΚΟ) για να αναπτύξειπαράλληλες δράσεις.

ü Στα αποτελέσματα του προγράμματος Ε.Υ.Ζ.Η.Ν., δηλαδή στα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μας, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι (ασφαλιστικές εταιρείες, πολυεθνικές εταιρείες, κ.α.).

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ανάγκη – ιδίως σε συνθήκες κρίσης – παρακολούθησης της υγείας των μικρών μαθητών, της καταγραφής των σωματομετρικών στοιχείων, της σωστής ανάπτυξης και της υγιεινής διατροφής. Αρκεί αυτό να γίνεται με ευθύνη του κράτους και κεντρικό σχεδιασμό, από το κατάλληλο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και με τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς καμία εμπλοκή εταιρειών, εμπόρων υπηρεσίας υγείας, φιλάνθρωπων και παντός είδους προγραμμάτων.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν μόνο με τη άμεση λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την καθολική και δωρεάν πρόσβαση όλων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο αντί για ληξιπρόθεσμα στατιστικά προγράμματα που γίνονται με ευθύνη των εκπαιδευτικών, θα μπορούσε να εξασφαλίσει κινητές μονάδες υγείας προς όλα τα σχολεία, με κατάλληλο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα κάνει όλες τις αναγκαίες εξετάσεις για την παρακολούθηση της υγείας του μαθητικού δυναμικού της χώρας.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Είναι καλό να ξέρουμε ότι η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), εδώ και πολλά χρόνια έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και για την υγιεινή διατροφή μέσα στο σχολείο. Αν πραγματικά οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονταν για την υγεία των παιδιών μας, δεν θα «άδειαζαν» το πιάτο στο τραπέζι του γονιού και θα ανταποκρίνονταν άμεσα στα αιτήματα για:
Χρήματα από τον προϋπολογισμό στις σχολικές επιτροπές ώστε να παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν σε όλους τους μαθητές από τις δημόσιες υποδομές των παιδικών σταθμών και των νοσοκομείων, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και εταιριών.
Δημόσιες Σχολιατρικές υπηρεσίες, στελεχωμένες με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό σε κάθε δήμο, που θα διασφαλίζουν τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση και περίθαλψη όλων των μαθητών.
Νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα που θα τηρεί την κάρτα υγείας κάθε μαθητή και θα διασφαλίζει τον περιοδικό ιατρικό έλεγχο.
Σχολικά μαγειρεία και τραπεζαρία στα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό, όπου θα εξασφαλίζεται ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής το οποίο θα δρα συμβουλευτικά προς την οικογένεια και θα την ανακουφίζει
Να αποκατασταθεί στο σχολικό πρόγραμμα ο ουσιαστικός ρόλος της Φυσικής Αγωγής, όχι μόνο σε ότι αφορά την αναγκαία άσκηση των μαθητών (ακόμα λείπουν γυμναστές ενώ τα γυμναστήρια και οι υποδομές είναι ανύπαρκτες), αλλά και στην αγωγή τους στα ζητήματα υγείας και της ζωής τους.
Εξασφάλιση από την πολιτεία και τους δήμους χώρων άθλησης για αποκλειστικά δωρεάν λαϊκό μαζικό αθλητισμό και διασφάλιση ελεύθερων χώρων.
Πραγματικά επιστημονικές έρευνες χωρίς την εμπλοκή εταιρειών, όχι μόνο για την καταγραφή δεδομένων αλλά για την εκπόνηση και υλοποίηση δημόσιου σχεδίου αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων προς όφελος της υγείας και της πρόνοιας των παιδιών (δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, εμβολιασμοί, κ.λπ).

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς (Διευθυντές και Καθηγητές Φυσικής Αγωγής) να μην υλοποιήσουν κανένα τέτοιο πρόγραμμα. Να μην υποκύψουν στις πιέσεις για να κάνουν τα παιδιά μας πειραματόζωα και πελάτες, ιδίως ενόψει και της αξιολόγησης.

Καλούμε τους γονείς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σε κάθε σχολείο, να μην δώσουν την έγκρισή τους. Να προβάλλουν αγωνιστικά τα άμεσα ζητήματα υγείας των παιδιών μας, τα οποία αφορούν τη σίτιση, τη δημόσια-δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό κ.ο.κ.

Τέλος καλούμε τους γονείς να μην δίνουν πρόθυμα ό,τι προσωπικό στοιχείο τους ζητείται για τα παιδιά τους, όπως τον αριθμό ΑΜΚΑ, που ζητούν κυρίως στα γυμνάσια μαζί με τα άλλα στοιχεία για τη βάση δεδομένων «my school».

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γούναρης Απόστολος             Τσόλκας Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή