Ένα πάγιο αίτημα της πόλης, η λειτουργία του 6ου Λυκείου στο Αγρίνιο, ετοιμάζεται να γίνει πραγματικότητα. Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Λύκειο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους μαθητές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η επιλογή του κτιρίου όμως που θα στεγάσει τη νέα σχολική μονάδα, δηλαδή τα παλιά εκπαιδευτήρια Παπακαμμένου, προκαλεί αντιδράσεις τόσο μεταξύ γονέων μαθητών όσο και της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Αιτία είναι το γεγονός ότι κατά το παρελθόν ο χώρος είχε χαρακτηριστεί ως ακατάλληλος από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα να φύγει από εκεί το 1ο Λύκειο Αγρινίου και να..... μετεγκατασταθεί σε καινούριο κτίριο.
Η ανάγκη για ένα 6ο Λύκειο στο Αγρίνιο έχει γίνει επιτακτική τα τελευταία χρόνια καθώς ο αριθμός των μαθητών έχει αυξηθεί αρκετά, ειδικά στις περιοχές οι οποίες «στέλνουν» μαθητές στο 2ο Λύκειο Αγρινίου, το οποίο αντιμετωπίζει ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η περσινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη δημιούργησε την ανάγκη για περισσότερες σχολικές αίθουσες. Το πρόβλημα είχε αναδείξει και η «Σ» με περσινό της δημοσίευμα στο φύλλο της 29ης Ιουνίου 2013. Λύση σε αυτή την κατάσταση η οποία έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, θα δώσει η λειτουργία ενός νέου Λυκείου, του 6ου στην πόλη μας, το οποίο θα μπορέσει να απορροφήσει έναν σημαντικό αριθμό μαθητών.
Η επιλογή όμως ενός κτιρίου το οποίο κατά το παρελθόν είχε κριθεί ακατάλληλο από τον ΟΣΚ, με αποτέλεσμα να χτιστεί από την αρχή ένα καινούριο κτίριο για το 1ο Λύκειο που στεγάζονταν εκεί, προκαλεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργο Καραμητσόπουλο, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει εκδόσει επανειλημμένα ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζει την αντίθεσή του στη στέγαση σχολικής μονάδας στο εν λόγω κτίριο. Πρόταση της Β’ ΕΛΜΕ είναι να κατασκευαστεί εκ νέου ένα κτίριο το οποίο θα στεγάσει το 6ο Λύκειο Αγρινίου. Αν και η διαδικασία μπορεί να αποβεί σχετικά χρονοβόρα, ο κ. Καραμητσόπουλος επισημαίνει ότι το κόστος αναμονής για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα είναι μικρό σε σχέση με το όφελος που θα υπάρχει από την κατασκευή νέου κτιρίου για τα παιδιά του Λυκείου.
Επιπλέον, αποτελεί θέση της Β’ ΕΛΜΕ ότι τα σχολεία θα πρέπει να στεγάζονται σε δημόσια κτίρια. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος και σύμφωνα με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Ιάκωβο Παλαιολόγο, θα αναλάβει το κόστος επισκευής και μετατροπής του κτιρίου ώστε να γίνει κατάλληλο προς χρήση. Στη συνέχεια, το κόστος της ενοικίασης αλλά και τα λειτουργικά έξοδα θα τα αναλάβει ο δήμος Αγρινίου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, το 6ο Λύκειο αναμένεται να φιλοξενήσει γύρω στους 200-250 μαθητές, οι οποίοι στην πλήρη ανάπτυξη του σχολείου θα είναι χωρισμένοι σε 9 τμήματα, 3 ανά τάξη. Το υπάρχον κτίριο διαθέτει 12 αίθουσες, και μαζί με τα εργαστήρια και τους βοηθητικούς χώρους, επαρκεί οριακά για την λειτουργία του σχολείου.
Σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο, η απόφαση για την ίδρυση του σχολείου είχε υπογραφεί από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας αλλά και τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και βρισκόταν στη διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ. Μετά τον ανασχηματισμό όμως απαιτείται η εκ νέου υπογραφή από τον νέο υφυπουργό, κ. Δερμεντζόπουλο. Προκειμένου να αποφασιστεί και να εγκριθεί όμως η δημιουργία μιας καινούριας σχολικής μονάδας στην πόλη, προηγήθηκε μια μακρά διαδικασία με την αποστολή αιτημάτων τόσο από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όσο και τον Δήμο Αγρινίου προς τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς.
Μετά την μετεγκατάσταση του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο αναπαλαιωμένο κτίριο, ο χώρος που μέχρι πριν μερικά χρόνια φιλοξενούσε το 1ο Λύκειο Αγρινίου, ελευθερώθηκε και προτάθηκε η αξιοποίησή του για τις ανάγκες ενός νέου Λυκείου. Προκειμένου το κτίριο να παραδοθεί προς χρήση, θα απαιτηθεί μια σειρά εργασιών, όπως αλλαγές παραθύρων και η κατασκευή ενός κυλικείου. Με την ίδρυση και 6ου Λυκείου, θα «ξεφρακάρουν» οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες, που αναγκάζονται να φιλοξενούν υπερβολικό αριθμό παιδιών, ενώ έτσι θα γίνει καλύτερη κατανομή του μαθητικού πληθυσμού.
Παράλληλα, αρχής γεννωμένης από το νέο σχολικό έτος, θα ξεκινήσει και η λειτουργία ενός Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, το οποίο έλειπε από την πόλη μας. Το Εσπερινό ΕΠΑΛ θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του 5ου Λυκείου Αγρινίου, με τους μαθητές του να διαδέχονται στις αίθουσες αυτούς που παρακολουθούν τα πρωινά τμήματα. Ταυτόχρονα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη μαθημάτων στο Ειδικό Γυμνάσιο, ετοιμάζεται και η λειτουργία ενός Ειδικού Λυκείου, σε χώρο ο οποίος αναζητείται.
Όπως είπαμε και παραπάνω όμως, υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις για το κατά πόσο το παλιό κτίριο των εκπαιδευτηρίων Παπακαμμένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα για να λειτουργήσει εκεί ένα σύγχρονο σχολείο. Παρά τις εργασίες βελτίωσης του χώρου που έχουν αποφασιστεί, παραμένει το γεγονός ότι ο χώρος έχει κριθεί ακατάλληλος για τη στέγαση σχολείου. Αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος για τον οποίο αντί να επισκευαστεί και να συνεχίσει να χρησιμοποιείται, αποφασίστηκε η κατασκευή ενός εντελώς νέου κτιρίου, δίπλα στο παλιό νοσοκομείο Αγρινίου, για να στεγαστεί το 1ο Λύκειο.
Το πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό μαθητών είναι υπαρκτό και σημαντικό, ενώ προβλέπεται ότι σαφώς όσο περνούν τα χρόνια οι κτιριακές ανάγκες των σχολείων της πόλης μας θα βαίνουν αυξανόμενες. Πιστεύουμε όμως ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μια προσωρινή λύση, έως ότου χτιστεί από την αρχή ένα κατάλληλο κτίριο, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να προσανατολίζονται Δήμος και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Κώστας Καρακώστας
Εφημερίδα «Συνείδηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή