Ο ευτροφισμός των νερών μειώνει τον αριθμό των ιχθυοαποθεμάτων αλλά και των θηρευτών ενισχύοντας τον πληθυσμό των μεδουσών, με αποτέλεσμα να ψαλιδίζεται η ψαριά των αλιέων. Καθημερινό φαινόμενο για τους ψαράδες του Αμβρακικού αποτελεί το «ψάρεμα» μεδουσών.
Οι μέδουσες εξαφάνισαν τις γαρίδες του Αμβρακικού Κόλπου. Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες της βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς βλέπουν το τελευταίο διάστημα τα δίχτυα τους να είναι γεμάτα μέδουσες, αντί για γαρίδες, ενώ χρειάζονται μέρες για να τα καθαρίσουν, γεγονός που ....
σταματά κάθε αλιευτική δραστηριότητα.
σταματά κάθε αλιευτική δραστηριότητα.
Οι ψαράδες υποστηρίζουν πως βρίσκονται σε οικονομική εξαθλίωση, καθώς από τον Μάιο που άρχισε η περίοδος αλίευσης της γαρίδας δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, αφού ο ευτροφισμός των νερών οδηγεί σε μεγάλη αύξηση τον πληθυσμό των μεδουσών.
«Στην αρχή της άνοιξης βρίσκαμε μεμονωμένα άτομα, που ήταν μικρά και ελαφριά σε μεγάλο βάθος, κάτω των 35 μέτρων. Σιγά σιγά όμως οι μέδουσες θέριεψαν και έγιναν μεγάλες και βαριές. Ετσι τώρα, όταν ρίχνουμε τα δίχτυα, αυτά από το βάρος σχίζονται και καταστρέφονται και όταν τα σηκώνουμε, δεν έχουν ψάρια, παρά μόνο μέδουσες», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του συλλόγου Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού, Παύλος Χαραλάμπους.
Οι μέδουσες έφαγαν όλες τις γαρίδες
Η απόθεση μεγάλων οργανικών φορτίων στον Αμβρακικό Κόλπο -λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας ρυπογόνων μονάδων, όπως σφαγεία, τυροκομεία, ελαιοτριβεία κ.ά.- περιόρισε αισθητά το οξυγόνο και αυτή η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί σε μείωση του αριθμού όχι μόνο των ιχθυοαποθεμάτων, αλλά και των θηρευτών, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τις μέδουσες.
«Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που μας είναι γνωστό, αλλά φέτος δημιουργεί πρόβλημα ο μεγάλος αριθμός του πληθυσμού των μεδουσών. Αιτία αυτής της αύξησης είναι ο ευτροφισμός των νερών του Αμβρακικού Κόλπου, που οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην ταυτόχρονη έλλειψη φυσικών εχθρών», μας είπε ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου, Δημήτρης Μπαρέλος.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού είχαν εκβραστεί νεκρές τέσσερις θαλάσσιες χελώνες, που, όπως προέκυψε, είχαν χτυπηθεί από αιχμηρό αντικείμενο.
Μάλιστα δύο από αυτές ήταν αποκεφαλισμένες, ενώ τα θανάσιμα χτυπήματα σε όλες έδειχναν πως πίσω από τον θάνατό τους κρυβόταν ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς είχε γίνει χρήση τσεκουριού ή μπαλτά.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο με τις μέδουσες είναι περιοδικό και εμφανίζεται σε έξαρση κάθε 10 χρόνια, οι ψαράδες ωστόσο αναφέρουν πως από το 2008 και κάθε χρόνο επιδεινώνεται, χωρίς κανείς να παρεμβαίνει.
«Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει το πρόβλημα στην πολιτεία, αλλά οι Αρχές είναι απούσες. Έχει διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος στον Αμβρακικό, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι. Και κάθε χρόνο το εισόδημά μας μειώνεται σταθερά, στο τέλος δεν θα μείνουμε παρά ελάχιστοι», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή