Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων και λουκέτο σε τρία περιφερειακά πανεπιστήμια, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος.
Το μαχαίρι στις θέσεις των εισακτέων πέφτει στα θεωρητικά τμήματα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του 1ου επιστημονικού πεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο «Αθηνά» μπορεί να μην προβλέπει την επαναφορά της βάσης του 10, αλλά μειώνει συντριπτικά τους εισακτέους, αφού κόβει σε........
ποσοστό περίπου 35% τις θέσεις στις θεωρητικές σχολές του πρώτου πεδίου.
ποσοστό περίπου 35% τις θέσεις στις θεωρητικές σχολές του πρώτου πεδίου.
Από τις 17.000 θέσεις εισακτέων που δίνονται στα Τμήματα του πρώτου πεδίου αφαιρούνται περίπου 6.000 θέσεις. Ενα μέρος των θέσεων που χάνουν οι θεωρητικές σχολές θα δοθεί στις Σχολές Θετικών και Οικονομικών Επιστημών, στα 2ο, 4ο και 5ο πεδία. Ο αριθμός των θέσεων στις ιατρικές σχολές διατηρείται στα ίδια επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:
* Στα ΤΕΙ: σβήνουν από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 80 Τμήματα ΤΕΙ που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Θα παραμείνουν 10 από τα συνολικά 36 Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, 9 από τα 22 Τμήματα Πληροφορικής και 10 από τα 15 Τμήματα Λογιστικής.
* Στα ΑΕΙ: καταργούνται ή συγχωνεύονται 20 τμήματα, από τα οποία τα 5 είναι γενικά. Από τα 24 πανεπιστημιακά Ιδρύματα παραμένουν τα 20.
1 Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (με δύο τμήματα) συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.
2. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (με τρία τμήματα) απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά το Αγρίνιο θα διατηρήσει τους φοιτητές του.
3Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (με 6 τμήματα) μοιράζεται μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο θα απορροφήσει και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Για τα τμήματα που λειτουργούν στην Κοζάνη και στη Φλώρινα προβλέπεται μόνο διοικητική ενσωμάτωσή τους κι όχι μετακινήσεις.
* Τα 5 από τα 7 μεγάλα ΑΕΙ της Αττικής, Οικονομικό, Γεωπονικό, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο και Χαροκόπειο, αποκτούν κοινή διοίκηση, διατηρώντας όμως τα αυτοτελή διοικητικά τους όργανα, δηλαδή Συμβούλιο και πρύτανη και χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε άλλη δομική μεταβολή. Το ίδιο προβλέπεται πιθανότατα να εφαρμοστεί και για τα δύο ΤΕΙ, της Αθήνας και του Πειραιά.
Η βάση του 10
Σε ό,τι αφορά στη βάση του 10, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, ο οποίος είχε συνδέσει την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» με την επαναφορά της, αυτό θεωρείται απίθανο να ισχύσει. Κι αυτό γιατί το «φρένο» στους εισακτέους επιτυγχάνεται πλέον με τη δραστική μείωση των θέσεων στις θεωρητικές, κυρίως, σχολές.
Υπενθυμίζεται ότι αντίθετη με την επαναφορά της βάσης του 10 ήταν η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, καθώς το σχετικό μέτρο είχε καταργηθεί κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας στο υπουργείο Παιδείας.
Η βάση του 10 καθιερώθηκε από τη Μαριέττα Γιαννάκου το 2006, σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί το επίπεδο των αποφοίτων που εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το μέτρο καταργήθηκε από την Αννα Διαμαντοπούλου το 2010, καθώς κρίθηκε ότι ο στόχος του δεν είχε επιτευχθεί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή