Το σχέδιο «Αθηνά» σε ΑΕΙ, ΤΕΙ
Αποστολος Λακασας
Τα χαρτιά του ανοίγει το υπουργείο Παιδείας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ως προς το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, σχολών, ΤΕΙ και πανεπιστημίων. Πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα εφαρμοστεί από την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 και άρα όσες αλλαγές προκριθούν θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό δελτιών των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει πολλές συγχωνεύσεις τμημάτων υπό το πρίσμα της δημιουργίας ισχυρών σχολών, αξιοποιώντας το υπάρχον προσωπικό που .......
σήμερα είναι λιγοστό (ακόμη και 2, 3, 4 διδάσκοντες) σε διάσπαρτα τμήματα.
σήμερα είναι λιγοστό (ακόμη και 2, 3, 4 διδάσκοντες) σε διάσπαρτα τμήματα.
Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ κατά περίπου 100 από τα 500 σήμερα και σε απάλειψη από τον ακαδημαϊκό χάρτη περίπου 10 ιδρυμάτων από τα 40 σήμερα. Αντίθετα, ελάχιστες πόλεις θα μείνουν χωρίς τμήματα πανεπιστημίου ή σχολή.
Ομοειδή τμήματα
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε «συμμάζεμα» τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο, τα οποία σήμερα είναι διασπαρμένα σε διάφορα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Χαρακτηριστικά, στα ΤΕΙ:
- Θα μείνουν ως έχουν τα τμήματα του τεχνολογικών εφαρμογών (Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Αυτοματισμού), όπως και τα τμήματα επιστημών υγείας (λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία κ.λπ.).
- Τα 18 τμήματα διαφόρων αντικειμένων πληροφορικής, που υπάρχουν σήμερα, θα συγχωνευθούν σε τμήματα μηχανικών πληροφορικής (με εξειδικεύσεις).
- Στα τμήματα επιστημών υγείας και του γεωτεχνολογικού τομέα θα γίνουν σημαντικές συγχωνεύσεις. Κρίνεται ότι υπάρχουν πολλά διάσπαρτα τμήματα συναφούς αντικειμένου, με λίγους διδάσκοντες και λίγους φοιτητές το καθένα.
- Μεγάλες ανακατατάξεις θα υπάρξουν και στα τμήματα με οικονομικό αντικείμενο. Ουσιαστικά, μετά τις συγχωνεύσεις εξειδικευμένων τμημάτων (π.χ. Εμπορίας και Διαφήμισης, Διεθνούς Εμπορίου κ.ά.) θα προκύψουν δύο ειδών σχολές: Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών.
- Ως προς τα πανεπιστήμια, ιδρύματα που δεν έχουν αποκτήσει έως τώρα ακαδημαϊκή οντότητα θα καταργηθούν. Τα φώτα στρέφονται, αρχικά, στα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, με συνολικά πέντε τμήματα (3 και 2 αντίστοιχα) τα οποία θα μεταφερθούν σε γειτονικά ιδρύματα (στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
Ως προς τη χωροταξία του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, κινείται στη λογική της απόκτησης ισχυρών ιδρυμάτων ανά περιφέρεια. Ετσι:
- Δεν αποκλείεται και η συγχώνευση μικρών ΑΕΙ με μεγαλύτερα που βρίσκονται στην ίδια πόλη (π.χ. το Μακεδονίας με το ΑΠΘ). Επίσης, εξετάζεται η συγχώνευση δύο ιδρυμάτων που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια. Το ένα, μικρότερο και νεότερο, θα μετατραπεί σε σχολή του μεγαλύτερου και αρχαιότερου, κατά τα πρότυπα που έχει οργανωθεί το ΑΠΘ.
- Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη οι αρχές δύο περιφερειακών πανεπιστημίων έχουν συμφωνήσει με τις αρχές των ΤΕΙ να συγχωνευθούν.
– Με στόχο τη συγκέντρωση σχολών σε μία πόλη, αναμένονται... καραμπόλες με τμήματα που θα αλλάζουν έδρα (π.χ. τμήματα της Καβάλας να πάνε στη Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο).
- Πόλεις που θα «απολέσουν» το ΑΕΙ τους (π.χ. θα καταργηθεί το Παν. Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και ένα τμήμα) μπορεί να δουν τον αριθμό των τμημάτων που εδρεύουν σε αυτές να αυξάνεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ισχυρής σχολής (με τρία τμήματα), η οποία θα ανήκει στο «νέο» ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
- Οι αλλαγές στην ανωτάτη εκπαίδευση θα συνοδευθούν με την επαναφορά της βαθμολογικής βάσης του 10», ως προϋπόθεση για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτό ευλόγως θα προκαλέσει μείωση του αριθμού των εισακτέων, έστω κι αν οι προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι περισσότερες.
Ενδεικτικά την τετραετία 2006-2009, όταν ίσχυε η βαθμολογική βάση του 10 (ή των 10.000 μορίων), κάθε χρόνο περίπου το 30% με 35% των υποψηφίων δεν την ξεπερνούσε, με συνέπεια να μείνουν 68.000 κενές θέσεις σε περιφερειακά Τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, λόγω της έλλειψης εισακτέων πάνω από το βαθμολογικό όριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή