Να γίνει το συλλαλητήριο στις 24 Γενάρη εφαλτήριο οργάνωσης και δράσης για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες
Το «Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων», που παρουσίασαν πρόσφατα τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Ανάπτυξης αποτελεί πρόκληση για κάθε νέο και νέα που βρίσκεται στις σχολές κατάρτισης και μαθητείας.
Στην πραγματικότητα, είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες στους κλάδους της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, του Τουρισμού, των υπηρεσιών Υγείας και κοινωνικής φροντίδας, που θα τσεπώσουν μπόλικο χρήμα ως επιχορήγηση και θα εξασφαλίσουν πάμφθηνους εργαζόμενους, αφού θα απαλλάσσονται με διάφορα τεχνάσματα από τις εργοδοτικές εισφορές.
Στόχος της κυβέρνησης, του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσουν αυτά τα προγράμματα ως «ανάσα» για τους νέους άνεργους. Αξιοποιούν την ανεργία για...... να ρίξουν οι νέοι τις απαιτήσεις τους από τη δουλειά, τη μόρφωση, τη ζωή με δικαιώματα. Να λένε «Κάτι είναι και αυτό από το τίποτα».
Οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, οι νέοι άνεργοι έχουν ανάγκη ακόμα και από 1 ευρώ. Η πρακτική άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη. Ομως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ανασφάλεια των νέων για να συνηθίσουν να δουλεύουν «τζάμπα» για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών συγκεκριμένων κλάδων. Επιδιώκουν να μονιμοποιηθεί η δουλειά με 200 και 300 ευρώ εφ' όρου ζωής. Μιλάνε για δουλειά με ημερομηνία λήξης και για ανακύκλωση της ανεργίας.
Αυτή είναι η κυβερνητική πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας - βόμβα στα θεμέλια των συλλογικά κατοχυρωμένων εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων. Ακόμη και ο κατώτατος μισθός των 582 ευρώ θα φαντάζει πολυτέλεια. Εξάλλου, οι δηλώσεις του Πέτρου Δούκα για «δουλειά χωρίς μισθό» δείχνουν ποιο είναι το μέλλον που διαμορφώνουν για τη νέα γενιά.
Αυτοί οι εργάτες θα αξιοποιηθούν σαν δούρειος ίππος, προκειμένου να συντριβούν κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, το ωράριο, κάθε συλλογικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, να πιέζεται συνεχώς προς τα κάτω το κατώτερο μεροκάματο. Αυτό είχε στο μυαλό του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, που χαρακτήρισε τους νέους «αναξιοποίητη δεξαμενή εργατικής δύναμης».
Κοροϊδία για τους νέους των Επαγγελματικών Σχολών
Είναι κοροϊδία για τους σπουδαστές στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.
Τα Προγράμματα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης και αφορούν τους σπουδαστές των ΟΑΕΔ είναι:
«Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών»: Αφορά και αποφοίτους των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, που έχουν τελειώσει τη σχολή τα τελευταία 3 χρόνια. Θα καταρτιστούν για 100 ώρες, όπου το επίδομα κατάρτισης θα είναι 5 ευρώ ανά ώρα, στη συνέχεια θα κάνουν πρακτική για 5 μήνες για 400 ευρώ, και θα τους παρέχεται μόνο ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση έναντι κινδύνου, ατυχήματος κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Στη συνέχεια, αν «κάνει» στον εργοδότη θα συνεχίζει για άλλο ένα χρόνο και οι εργοδοτικές εισφορές θα καλύπτονται από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Είναι από τα νέα προγράμματα που ανακοίνωσαν.
«Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών»: Αφορά και νέους μέχρι 35 ετών, που έχουν αποφοιτήσει από τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Περιλαμβάνει «χρηματοδοτική ενίσχυση και συμβουλευτική υποστήριξη στους νέους επιχειρηματίες». Είναι για γέλια να μιλάνε για «νέους επιχειρηματίες», τη στιγμή που τα παιδιά από τις σχολές βλέπουν τους γονείς τους να αγκομαχούν για να κρατήσουν ανοιχτό το μικρομάγαζο, το συνεργείο τους κ.λπ., τη στιγμή που καθημερινά εκατοντάδες λουκέτα μπαίνουν σε καταστήματα κάτω από τον ανταγωνισμό με τα «μεγαθήρια» σε κάθε κλάδο. Και αυτό θα εξαγγελθεί με λεπτομέρειες το Φλεβάρη 2013. Αντίστοιχο πρόγραμμα είναι και η «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων» Β' κύκλος.
«Πρακτική άσκηση ΕΠΑΣ Μαθητείας - ΟΑΕΔ»: Πρόκειται για τη γνωστή πρακτική άσκηση που κάνουν μέχρι τώρα οι σπουδαστές των ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της σχολής. Διαρκεί 4 εξάμηνα και είναι υποχρεωτική για όλους. Υποτίθεται ότι οι σπουδαστές κάνουν την πρακτική τους ανάλογα με την ειδικότητά τους, για 4 μέρες τη βδομάδα, επί 6 ώρες κάθε μέρα. Όπως όμως διευκρινίζεται παρακάτω, η πρακτική άσκηση μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 36 ώρες τη βδομάδα. Το μεροκάματο αυτή τη στιγμή είναι στα 18 ευρώ. Από αυτά ο εργοδότης δίνει μόνο 6 ευρώ από την τσέπη του. Αν πέσει ο κατώτατος μισθός πέφτει και το μεροκάματο μαθητείας (70% μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη). Οι σπουδαστές είναι ασφαλισμένοι μόνο για την περίπτωση ατυχήματος.
Οι σπουδαστές έχουν πικρή πείρα
Οι νέοι στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ έχουν πικρή πείρα από τη μαθητεία: Πρόκειται για ανασφάλιστη και τζάμπα δουλειά. Στην πλειοψηφία τους ψάχνουν μόνοι της να βρουν επιχείρηση για να κάνουν πρακτική με αποτέλεσμα σε πολλές ειδικότητες το 70% των σπουδαστών να κινδυνεύει να χάσει εξάμηνο γιατί δεν υπάρχει θέση μαθητείας πουθενά. Πολλές φορές δεν παίρνουν ούτε καν αυτό το μεροκάματο της μαθητείας, μένουν για μήνες απλήρωτοι. Οσο για την εκπαίδευση με βάση τα αντίστοιχα «επαγγελματικά προσόντα», οι περισσότεροι σπουδαστές κάνουν «δουλειές του ποδαριού», ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη και βέβαια δεν υπάρχει εποπτεία από τη σχολή. Είναι κοινό μυστικό ότι η πλειοψηφία των νέων καταφεύγει σε αυτές τις σχολές όχι μόνο για να μάθει μια τέχνη, αλλά και για να εξασφαλίσει έστω το μεροκάματο της μαθητείας (18 ευρώ) για να τα βγάλει πέρα.
Τίποτα από αυτά που έρχεται δεν είναι παροδικό. Είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της προσπάθειας για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που απαιτεί να πέσουν ακόμα πιο κάτω μισθοί, εργασιακά δικαιώματα, να στηριχθούν τα μονοπώλια συγκεκριμένων κλάδων. Συνδέεται με το ξεπούλημα μιας σειράς υποδομών που ήταν στην ευθύνη του κράτους.
Οι εξελίξεις στις επαγγελματικές σχολές δεν είναι ξεκομμένες από την κατάσταση στους αντίστοιχους κλάδους, που σπουδάζουν τα παιδιά. Η πλειοψηφία των ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ αφορούν στους κλάδους των κατασκευών, του μέταλλου, του επισιτισμού, του τουρισμού κ.λπ. Πού και με τι όρους θα δουλέψουν οι απόφοιτοι σχολών του κλάδου του μέταλλου (π.χ. θερμοϋδραυλικοί), όταν κλείνουν οι χαλυβουργίες κάτω από τον ανταγωνισμό; Πού και με τι όρους θα δουλέψουν οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων που σχετίζονται με τις κατασκευές, όταν η οικοδομική δραστηριότητα έχει φτάσει στο 1/5 της αντίστοιχης του 2005, όταν τα ποσοστά ανεργίας στους οικοδόμους χτυπάνε κόκκινο;
Σχέδιο οργάνωσης και δράσης
Απέναντι στο σχέδιο υπερεκμετάλλευσης των νέων, οι νέοι από τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ μπορούν να οργανώσουν το δικό τους σχέδιο οργάνωσης και δράσης, με συνελεύσεις - συζητήσεις με σκοπό την ενημέρωση των σπουδαστών, με καταδικαστικές αποφάσεις του Σχεδίου Δράσης από τα 3μελή των τμημάτων, τα 15μελή και 7μελή των σχολών. Να αναπτυχθεί συζήτηση και δράση με βάση αιτήματα που εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες των σπουδαστών:
- Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα.
- Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρονών.
- Επίδομα ανεργίας και άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.
- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους.
- Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
- Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να γίνεται με βάση την ειδικότητα, με εποπτεία από το Υπουργείο και τη σχολή και εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών, ώστε οι σπουδαστές να μη γίνονται έρμαια των απαιτήσεων του εργοδότη. Αμεση πληρωμή των σπουδαστών που κάνουν πρακτική.
Μαζί με τα σωματεία, όπου κυριαρχούν οι ταξικές δυνάμεις, να συζητήσουν για τις εξελίξεις και την προοπτική στους αντίστοιχους κλάδους. Οι πρακτικάριοι να γραφτούν στα σωματεία τους. Από κοινού να οργανώσουν την απάντηση στη συνολική επίθεση που δέχονται κατά μονοπωλιακό όμιλο και κλάδο. Το συλλαλητήριο στις 24 Γενάρη μπορεί να είναι αφετηρία ενός τέτοιου σχεδίου δράσης.
Δημήτρης ΒΙΤΑΛΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή