Ψήφισμα
Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της ΣΘΕ εκφράζει τη βαθειά του ανησυχία για τα δύο τελευταία περιστατικά ποινικοποίησης πανεπιστημιακών και κινηματικών διαδικασιών στις οποίες μετέχουν μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, δηλαδή για τη ποινική δίωξη του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Σπύρου Μαρκέτου και για την καταδίκη του Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Κάππα από το Εφετείο Λάρισας.
Ο Σπύρος Μαρκέτος, ο οποίος συμμετέχει σε δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων, διώκεται για «διευκόλυνση παράνομης παραμονής......στη χώρα αλλοδαπού» μαζί με τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Μπάμπη Κουρουνδή, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αιτία της δίωξης αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο συνόδευσαν δεκαεξάχρονη Σομαλή (εξ όσων προκύπτουν, με νόμιμο καθεστώς παρουσίας στη χώρα μας) στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πάρει το αεροπλάνο. Η δίωξη, σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο, όποιου συμπαραστέκεται σε συνάνθρωπό του που δεν διαθέτει τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα (π.χ. τον μεταφέρει εάν τραυματιστεί σε νοσοκομείο), οδηγεί σε καταφανείς παραλογισμούς.
Ο Κωνσταντίνος Κάππας καταδικάστηκε για «παράβαση καθήκοντος» μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του προ επταετίας υποψήφιος συμβασιούχος διδάσκων 407, ο οποίος δεν επελέγη. Πρωτοδίκως είχε αθωωθεί ομόφωνα αλλά η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Εφετείο μετά από έφεση του εισαγγελέα, ο οποίος ανάμεσα στα υπόλοιπα έκρινε ότι από …επιστημονική άποψη έπρεπε να είχε εκλεγεί άλλος υποψήφιος (!) ενώ ταυτόχρονα απαιτούσε από τον εισηγητή να είχε ελέγξει την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων από τους υποψηφίους. Προφανώς, ο εισηγητής εκφράζει τεχνική γνώμη για την επιστημονική αξιολόγηση των υποψηφίων, την οποία αποδέχεται η απορρίπτει η Συνέλευση του Τμήματος. Η παραπομπή και καταδίκη εισηγητή για την εισήγησή του αποτελεί αδιανόητο περιστατικό ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση-καταγγελία του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και κατά τη δίκη στο Εφετείο, η έδρα υπέπεσε στο ατόπημα να τοποθετηθεί επί της επιστημονικής αξιολόγησης των υποψηφίων από τη ΓΣ του Τμήματος και επιπλέον ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του συναδέλφου «για παραδειγματισμό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων»!
Τα δύο παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν στη λίστα ανάλογων συμβάντων η οποία μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα. Η κατάσταση που δημιουργείται από τέτοιες διώξεις, σε συνδυασμό με την επικρεμάμενη απειλή της αυτοδίκαιης αργίας όσων δημόσιων λειτουργών διώκονται για κακουργηματική πράξη, ανεξάρτητα από τη βασιμότητα της δίωξής τους, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα φόβου και περιχαράκωσης μέσα στα Πανεπιστήμια.
Εκφράζουμε τη βαθειά ανησυχία μας για τα φαινόμενα αυτά που έρχονται σε άμεση σύγκρουση με την ελευθερία γνώμης και διακίνησης των ιδεών και τελικά με τις απαραίτητες συνθήκες ζωής και εργασίας στα Πανεπιστήμια.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Κ. Μηλολιδάκης Δ. Φασουλιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή