Αναδημοσίευση απο σημερινό BHMA
Κινητικότητα στα ελληνικά κολέγια και στα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.
Κινήσεις επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος και νέες επενδύσεις φέρνει η έναρξη της χρονιάς στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, όπως επισήμως ονομάζονται τα ελληνικά κολέγια, διεκδικούν πλέον κομμάτι της αγοράς στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, όσο κι αν τα δημόσια πανεπιστήμια συνεχίζουν να τους αμφισβητούν τον χαρακτηρισμό «ανώτατα ιδρύματα».
Σε αυτό το κλίμα η πρώτη ιδιωτική Πολυτεχνική Σχολή της χώρας ιδρύθηκε ήδη από το Μητροπολιτικό Κολέγιο - Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, το οποίο λειτουργεί από το 1982 και είναι μέλος του ..... Ομίλου Ακμή. Η σχολή, που θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές της το φθινόπωρο, θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Μαρούσι. Το Μητροπολιτικό Κολέγιο ανοίγει παράλληλα στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις πάντα του Αμαρουσίου, και Σχολή Κινηματογράφου, Θεάτρου και Τηλεόρασης. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η μοναδική σχολή κινηματογράφου που διέθετε η χώρα ήταν του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η «πίτα» και η μοιρασιά
Με παρόμοιο τρόπο κινούνται και άλλοι επιχειρηματίες στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν ένα μέρος από μια «πίτα» που έχει πολλά κομμάτια. Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, η απόκτηση ενός πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει αξία «χρυσού» για την ελληνική οικογένεια. Το πρόβλημα για τον κάτοχο του, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι να μπορέσει να το αξιοποιήσει και επαγγελματικά. Σ' αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείονται και συγχωνεύσεις ή επεκτάσεις Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή, αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις συρρίκνωση του χώρου, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν πληρούν τις προϋπoθέσεις που ορίζει ο νόμος λειτουργίας τους και κινδυνεύουν να μην ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους.
Πάντως, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Κολεγίου, ένας επιχειρηματίας για να πετύχει σε αυτόν τον χώρο «πρέπει να έχει τα χωράφια του καθαρισμένα». Το Μητροπολιτικό Κολέγιο είναι Κέντρο αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας και από το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης (BAC - British Accreditation Council), ενώ τα προγράμματά του πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το βρετανικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος, όπως αναφέρουν τα στελέχη του, είναι να προσφέρει στους αποφοίτους του ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Έτσι το κολέγιο ξεκινά το νέο ακαδημαϊκό έτος με μεγάλες επενδύσεις, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα και η Ευρώπη στο σύνολό της. «Με γνώμονα ότι το μόνο όπλο στην κρίση και η μόνη διέξοδος για τις νέες γενιές είναι η σωστή παιδεία, απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών με στρατηγικές κινήσεις αιχμής» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Ομίλου Ακμή κ. Ντίνος Ροδόπουλος.
Η ιδιωτική Πολυτεχνική Σχολή που θα λειτουργήσει εφέτος στο Μητροπολιτικό Κολέγιο αποτελεί συνεργασία του με το δημόσιο βρετανικό πανεπιστήμιο University of East London. Η Σχολή αυτή θα περιλαμβάνει τμήματα Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών, Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Οι πτέρυγες που θα στεγάσουν τη Σχολή δε μόλις ολοκληρώθηκαν και αποτελούν μια μεγάλη επένδυση καθώς σε 2.000 νέα τ.μ. των εγκαταστάσεών του στο Μαρούσι θα στεγαστούν 1.000 τ.μ. εργαστηρίων και αμφιθεάτρων.
Η φοίτηση θα γίνεται στο σύνολό της στην Ελλάδα - γεγονός μεγάλης σημασίας, δεδομένης της αλματώδους αύξησης των διδάκτρων, σε συνδυασμό με το κόστος διαβίωσης στη Βρετανία -, ενώ τα πτυχία απονέμονται απευθείας από το University of East London και είναι αναγνωρισμένα, καθώς δίνουν το δικαίωμα εγγραφής στον αρμόδιο επαγγελματικό φορέα στη Βρετανία.
Επικεφαλής, από την άλλη, στη Σχολή Κινηματογράφου, Θεάτρου και Τηλεόρασης που ιδρύει το Μητροπολιτικό Κολέγιο θα είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Η Σχολή, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Κολεγίου, θα οδηγεί στην απόκτηση βρετανικού Bachelor και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής. Θα αποτελούν δε, αναφέρει ο κ. Ροδόπουλος, τον προθάλαμο για μεταπτυχιακές σπουδές σε μεγάλα πανεπιστήμια τεχνών του κόσμου.
«Το Μητροπολιτικό Κολέγιο έχει ως στόχο να αποτελέσει αρωγό και ισχυρό θεμέλιο στη μεγάλη προσπάθεια της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και να ανταποκριθεί στον μέγιστο βαθμό στις προσδοκίες και στα όνειρα των νέων για την καλύτερη δυνατή ακαδημαϊκή κατάρτιση και για μια επιτυχή επαγγελματική προοπτική» καταλήγει ο ιδιοκτήτης του Ομίλου Ακμή. (Για περισσότερες πληροφορίες: www.amc.edu.gr)
Επεκτάσεις και προοπτικές
Στην ίδια κατεύθυνση, νέες κινήσεις επέκτασης και ανανέωσης κάνει και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Πρόσφατα μάλιστα κατέκτησε το βραβείο αριστείας EFQM - «Commited to Excellence». Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό κολέγιο που λαμβάνει τη σχετική διάκριση.
Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου, με το βραβείο «επισφραγίζεται όχι μόνο το υψηλό επίπεδο σπουδών του εκπαιδευτικού ιδρύματος αλλά και η συμβολή του για πρωτοπορία και καινοτομία στην εκπαίδευση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός του EFQM (European Foundation for Quality Management) είναι παγκόσμιος και διεθνώς αναγνωρισμένος, ενώ στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Η κατάκτηση του βραβείου, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ήταν αποτέλεσμα εντατικής αξιολόγησης σε όλα τα στάδια της επιχειρησιακής και εκπαιδευτικής λειτουργίας, από τον σχεδιασμό της κατάρτισης ως τον βαθμό ικανοποίησης κάθε σπουδαστή, και επιδόθηκε σε μια λαμπρή τελετή παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.
Στην εκδήλωση για τη βράβευσή του παρέστησαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της χώρας κκ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ, Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και Χάρης Οικονομόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή