Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η πραγματικότητα στα Ελληνικά Σχολεία:"Μαθητές ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια"!

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα γίνεται πλέον αισθητή και στις σχολικές αίθουσες, καθώς υπάρχουν μαθητές που βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας, υποστηρίζει ρεπορτάζ στο σαββατιάτικο φύλλο της βελγικής εφημερίδας «De Morgen» υπό τον τίτλο «Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία: Μαθητές ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια».
Η εφημερίδα συνομιλεί με το διευθυντή ενός δημοτικού σχολείου του Πειραιά, ο οποίος μιλάει για μαθητές που ψάχνουν στα σκουπίδια ή εκλιπαρούν τους συμμαθητές τους να τους δώσουν τα υπολείμματα του κολατσιού τους. Ιδιαίτερη μνεία κάνει για έναν 11χρονο μαθητή,
ο οποίος φέρεται να υποφέρει από ασιτία, καθώς οι γονείς του αδυνατούν να...... τον σιτίσουν λόγω έλλειψης χρημάτων συνεπεία της κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο διευθυντής, «ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα βιώναμε παρόμοιες καταστάσεις στο ελληνικό σχολείο και ότι θα βλέπαμε μαθητές να στερούνται τα στοιχειώδη και να είναι αναγκασμένοι να δώσουν τη μάχη της επιβίωσης».

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια και η ανεργία -των νέων- να ανέρχεται πλέον στο 60%. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής πολλών οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά τους να υποσιτίζονται, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Α. Λινού, η ποιότητα της διατροφής πολλών παιδιών στην Ελλάδα παραπέμπει σε αφρικανικές χώρες. Καθώς πληθαίνουν τα εργοστάσια που βάζουν λουκέτο, δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο και οι δύο γονείς να χάνουν τη δουλειά τους και να μην είναι σε θέση να μεριμνήσουν για τη διατροφή των παιδιών τους, πολλά από τα οποία καταφεύγουν σε κλοπές προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, συμπληρώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ αρχικά η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε παρόμοιες ιστορίες (περί παιδιών που λιμοκτονούν) ως «αβάσιμες και υπερβολικές», τώρα αναγνωρίζει το πρόβλημα και παραδέχεται ότι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Καταλήγοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Έλληνας εκπαιδευτικός, που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν παραλείπει να εκφράσει την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η σίτιση μαθητών που προέρχονται από άπορες οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή