Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τρομοκρατία - Εφεδρεία - Απολύσεις, Των Αντώνη Ναξάκη* και Παναγιώτη Μπούρδαλα**


Αντώνης Ναξάκης* 
και Παναγιώτης Μπούρδαλας**
Η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού (Βουλγαροποίηση μισθών), η ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα) των πάντων (ενέργεια, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, δημόσια κτίρια, υπηρεσίες υγείας-παιδείας κλπ), η καταλήστευση του ιδιωτικού πλούτου, η μετατροπή μ' ένα λόγο της χώρας σε μια εξαθλιωμένη επαρχεία δουλοπάροικων, που το βόρειο ιμπεριαλιστικό κέντρο των νέων ευρωκρατόρων θα έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω τους, δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς βία και τρομοκρατίαΧαρακτηριστικό παράδειγμα οι σκουριές της Χαλκιδικής όπου το κράτος έδειξε τίνος είναι υπηρέτης (της πολυεθνικής Ελντοράντο). 

Για την τρομοκρατία χρησιμοποιούν κάθε μέσον. Καταρχήν ζούμε μια βιομηχανία δικών που εξαπλώνεται σαν χιονοστιβάδα σε όλη τη χώρα. Ανεξάρτητα αν οι δίκες αυτές εναντίον όσων αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική, οδηγούν σε αθωωτικές ή καταδικαστικές αποφάσεις, πιστεύουν ότι θα πετύχουν κοινωνικό σιωπητήριο. Γιατί εκτιμούνπως οι πολίτες, από την ταλαιπωρία, τον εξευτελισμό ή και τη καταδίκη, θα προτιμήσουν τη σιωπή. 

Τρομοκρατία – Εφεδρεία – ΑπολύσειςΔεν τους αρκεί βέβαια μόνο η βιομηχανία των δικών. Παρεμβαίνουν στο Δίκαιο της χώρας, οδηγώντας τον νομικό μας πολιτισμό πίσω και από τη δίκη του Γαλιλαίου. Ο νόμος 4099/2012 «περί επίορκων» είναι απαράδεκτος και αντισυνταγματικός. Γιατί καταργεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Αστικού Δικαίου, δηλαδή το τεκμήριο της αθωότητας. Έτσι επιβάλλει ποινές πριν από την ύπαρξη τελεσίδικων αποφάσεων, οδηγώντας σε κοινωνικά επικίνδυνες και ...............
τραγελαφικές καταστάσεις. 

Πάρτε π.χ. τη πράξη διαθεσιμότητας του Προϊσταμένου Α/θμιας Εκπ/σης και του 7μελούς συμβουλίου επιλογής Διευθυντών του νομού Καρδίτσας, γιατί κάποιος πρόσβαλε μια απόφασή τους ή τα μέλη δημοσίους υπαλλήλους των δύο Δημοτικών Συμβουλίων του νομού Ηλείας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή ένας πολίτης μήνυσε μια απόφασή τους. 

Συγκρότησαν με απαράδεχτο και αντισυνταγματικό τρόπο τα περιφερειακά πειθαρχικά συμβούλια (π.χ. εκπαίδευση) με δυο από τα τρία μέλη τους δικαστικούς. Αν αυτό είναι συμβατό με το Αστικό Δίκαιο, γιατί τα πειθαρχικά παραπτώματα να μην πηγαίνουν κατευθείαν στα Αστικά Διοικητικά Δικαστήρια, δηλαδή στο «φυσικό» δικαστή; 

Είναι φανερό ποια πρέπει να είναι η θέση των Α/θμιων, Β/θμιων και Γ/θμιων (ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστικών ενώσεων των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο. 

Η άμεση κατάργηση των Πειθαρχικών Περιφερειακών Συμβουλίων και η συγκρότηση τους με στοιχειώδεις συνταγματικές προϋποθέσεις, όπως και η κατάργηση του νόμου περί επιόρκων. Εννοείται ότι οι αποφάσεις που θα παραχθούν με αυτό το νομικό πλαίσιο δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές και θα παλέψουμε για τη κατάργησή τους, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, ώστε όλες οι υποθέσεις να κριθούν με συνταγματικά πλαίσια. 

Είναι φανερό πως αυτές οι κατασκευές έγιναν για να νομιμοποιήσουν τις επερχόμενες απολύσεις. Γ' αυτό πρέπει να αναπτυχτεί το πιο πλατύ κίνημα απονομιμοποίησης ολόκληρου του νομικού πλαισίου που κατασκευάστηκε και κατασκευάζεται. Σταθερή κατεύθυνση μας η κατάργηση αυτών των νόμων όσος χρόνος και αν χρειαστεί. 

Στην ίδια κατεύθυνση των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων είναι ενταγμένη και η δήθεν αξιολόγηση δομών και προσώπων. Η κατ' ευφημισμό αξιολόγηση δεν είναι παρά μέθοδος καταστρατήγησης του συντάγματος όσο αφορά τη μονιμότητα στο Δημόσιο, μέθοδος κατάργησης δομών και λειτουργιών του κράτους που με κόπο δημιουργήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, και όλα αυτά με στόχο το ξεπούλημα (ιδιωτικοποίηση) των δημοσίων υπηρεσιών και 100άδων χιλιάδων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, που για κάθε μια θα προκαλούνται τουλάχιστον δυο απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα (αφού βεβαίως θα αφαιρεθεί το εισόδημα τους από την κατανάλωση). 

Έτσι με την κατ' ευφημισμό αξιολόγηση δομών της Γ/θμιας εκπαίδευσης (μέσω του σχεδίου Αθηνά) καταργούνται 10αδες πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές. 

Πραγματοποιήθηκαν 100αδες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/μιας εκπαίδευσης και οσονούπω ετοιμάζονται νέες. 

Έκλεισαν και κλείνουν τα ερευνητικά δημόσια ιδρύματα σε όλους τους τομείς. 

Κλείνουν πολλά λειτουργικά και αναγκαία τμήματα του πρ. Υπουργείου Πολιτισμού. 

Ετοιμάζουν πογκρόμ στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία. 

Ετοιμάζονται να δώσουν στη δημοσιότητα, τους νέους νόμους για το Τεχνικό και Γενικό Λύκειο. Μέσω αυτών ιδιωτικοποιείται εν πολλοίς η Τεχνική Εκπαίδευση και δημιουργούνται συνθήκες απολύσεων εκπαιδευτικών σ' αυτήν, ενώ εισάγονται πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων του Γενικού Λυκείου. Κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια στο επόμενο διάστημα, αφενός οι μαθητές να στραφούν σε φτηνές καταρτήσεις μιας χρήσης, αφετέρου να οδηγηθούν στο κλείσιμο 100αδες Λυκειακές σχολικές μονάδες και το εκπαιδευτικό προσωπικό τους σε «αξιολόγηση-απολύσεις». 

Μέσω της δήθεν αξιολόγησης προσώπων ετοιμάζουν την άμεση απόλυση 1000αδων δημοσίων υπαλλήλων με σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Όμως αυτοί οι εργαζόμενοι είτε ασθένησαν εντός της υπηρεσίας είτε διορίστηκαν με πρόβλημα για να εξυπηρετήσει το κράτος την κοινωνική του πολιτική. Δεν μπορούν λοιπόν να γίνουν προσάναμμα για το ολοκαύτωμα των δημοσίων υπαλλήλων. 

Είναι θέμα πολιτισμού και πολιτικής ηθικής για τη κοινωνία μας οι άνθρωποι αυτοί και αν ακόμα απομακρυνθούν (όσοι πραγματικά δεν μπορούν να αποδώσουν είτε σε διοικητικό, είτε σε εκπαιδευτικό) αυτό να γίνει με πλήρη σύνταξη-ασφάλιση και περίθαλψη. Κάθε άλλη πολιτική σ' αυτό το θέμα θα αποτελέσει στίγμα στη γενιά μας, στη κοινωνία μας και στις επόμενες γενιές. 

Τα συνδικαλιστικά όργανα όλων των βαθμιδών πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως δεν θα δεχτούν τη φυσική εξόντωση αυτών των συνανθρώπων μας, τίποτα λιγότερο από τη συνταξιοδότηση τους με πλήρη σύνταξη, ασφάλιση-περίθαλψη. 

Είναι φανερό πως η μετατροπή των εργαζόμενων σε δουλοπάροικους και της χώρας σε αποικία που έχει επιλέξει και υλοποιεί το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο (με κύριο εκφραστή το βόρειο ιμπεριαλιστικό κέντρο) δεν ανατρέπεται με μεμονωμένες κινητοποιήσεις χωρίς γενικό ξεσηκωμό. Τα γεγονότα στη Κύπρο αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα των διεθνών κεφαλαίων να καταστρέψουν χώρες αλλά και να φαγωθούν μεταξύ τους, προκειμένου να αποικειοποιήσουν μεγάλα τμήματα της Ευρώπης. Ο ξεσηκωμός τουλάχιστον του Ευρωπαϊκού Νότου είναι αδήριτη ανάγκη. 

Οι απολύσεις λοιπόν των αρρώστων και όσων διώκονται χωρίς να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις εις βάρος τους μαζί με τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων συμπατριωτών μας μπορεί να είναι καλό μείγμα που να προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό στη χώρα μας. 

ΥΓ: Το κείμενο αυτό γράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε στα Χανιά πριν τις τελευταίες αποφάσεις της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού (14-4-2013). Όπως αυτή η συμφωνία επιβεβαίωσε, επιχειρείται η άμεση απόλυση των κατηγορουμένων (ποινικά ή πειθαρχικά ή και τα δύο) χωρίς τελεσίδικες αποφάσεις, μεγάλης μερίδας των σωματικά και ψυχικά ασθενών ασθενών, όπως και των οργανικά ανηκόντων σε οργανισμούς και τομείς του δημοσίου που καρατομούνται. 

Η αντισυνταγματική κατάργηση του νομικού πολιτισμού μας οδηγεί σε περαιτέρω παραβίαση του συντάγματος. Καταργούνται τα δευτεροβάθμια Συμβούλια Κρίσης και με μόνη απόφαση αυτήν των αντισυνταγματικά συγκροτημένων νέων πρωτοβάθμιων Υ. Σ. (πλειοψηφία δικαστών όπως τονίζουν συνταγματολόγοι), οδηγείται κάθε κατηγορούμενος σε «οιωνί απόλυση» (χωρίς μισθό, κλπ) μέχρι να τελεσιδικήσει πιθανή προσφυγή του στο Συμβούλιο Επικρατείας! 

Δεδομένου ότι μια προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρ. κοστίζει από 6.000 έως 1.000 € και ότι θα χρειαστούν χρόνια για να εκδικαστεί (υπερσυσσώρευση υποθέσεων), στην πράξη ο εργαζόμενος εκτελείται. 

* Αντώνης Ναξάκης, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Χανίων 
** Παναγιώτης Μπούρδαλας, Αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας και αν. Μέλος στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδος
ΠΗΓΗ
Υ.Γ. Το κείμενο υπογράφει και η ΡΑΣ – καθηγητών Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή