Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΞΥΠΝΗΜΑΤΟΣ, Γράφει η Νικολέτα Καλουδιώτη-φοιτήτρια ΣΤ΄ εξαμήνου ΤΕΣΥΔ - ΤΕΙ Ναυπάκτου

(ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ) 
 Λίγο πριν το χάραμα και περνώντας από το βαθύ σκοτάδι στο φώς τα όνειρά μας μετατράπηκαν σε εφιάλτη. Η αναγγελία των μεταρρυθμίσεων που αφορά την συγχώνευση-κατάργηση της σχολής μας αποτέλεσε για εμάς το χειρότερο βίαιο ξύπνημα από το όνειρο στην απελπισία. 
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επικαλέστηκε τον όρο εθνική αναγκαιότητα με σκοπό την επιβολή μέτρων αντικοινωνικών και αντιεκπαιδευτικών τα οποία έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στο κεφάλι των......φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Σε μια τόσο δύσκολη από οικονομικής πλευράς εποχή αποφασίστηκε ότι οι συνθήκες σπουδών μας θα πρέπει να είναι ακαδημαϊκής μορφής και θα πρέπει να μετοικίσουμε σε νέες πόλεις και να φοιτήσουμε σε άλλα τμήματα έτσι ώστε να έχουμε πιο ανταγωνιστικά πτυχία. Συνεπώς πολλά τμήματα θα πρέπει να απορροφηθούν ή να κλείσουν για αποφυγή υποτιθέμενης υπέρ-εξειδίκευσης. Γιατί τώρα κατά τους εισηγητές φοιτούμε σε τμήματα προθάλαμους ανεργίας. Πολλοί από εμάς όμως επέλεξαν να είναι σε αυτά τα τμήματα δεν βρεθήκαμε και δεν επιλέξαμε τυχαία να φοιτήσουμε εκεί. 

Πιο συγκεκριμένα είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (ΤΕΣΥΔ) το οποίο αποφασίστηκε ότι χρήζει απορρόφησης από το τμήμα Μηχανικών Η/Υ χωρίς να έχει το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Το ΤΕΣΥΔ εδρεύει στη Ναύπακτο, είναι δυναμικό με επαρκή αριθμό σπουδαστών και σημαντικό αριθμό εισακτέων κάθε έτος. Έχει δυνατότητες εξέλιξης και χρήζει στήριξης και όχι αφανισμού. Διερωτώμαι λοιπόν ποιά ήταν τα κριτήρια απορρόφησης ενός τμήματος με σημαντικά ακαδημαϊκά επιτεύγματα;. Το τμήμα ΤΕΣΥΔ ανήκει σε 1 από τα 9 τμήματα πανελληνίως που προσφέρει αυτοδύναμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και αποτελεί ένα από τα πιο ανταγωνιστικά τμήματα των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων. Στα μόλις 9 χρόνια λειτουργίας του έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργεία με επιχειρηματικούς οργανισμούς καθώς επίσης έχει λάβει περίσσιο αριθμό βραβεύσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό. Όλα αυτά τα επιτεύγματα όμως θα είναι ανούσια πλέον. 

Χάρη ποιών σκοπιμοτήτων άραγε τσαλαπατιούνται τα όνειρα μιας μεγάλης μερίδας νέων ανθρώπων; Ποιος και γιατί θέλει να μας ρίξει σε αυτόν τον εφιάλτη στα μέσα των σπουδών μας δημιουργώντας μας αμφιβολίες για το μέλλον μας; Επιλέξαμε συνειδητά να είμαστε στα τμήματα που βρισκόμαστε και θέλουμε στα πτυχία μας να αναγράφετε αυτό το οποίο σπουδάσαμε και όχι κάτι παραπλήσιο ή πιο εύηχο. Ναι στην διαβούλευση και ναι στον κοινωνικό διάλογο όχι όμως με προαποφασισμένο αποτέλεσμα. 

Σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα διεκδίκησης της παραμονής του τμήματος στη Ναύπακτο έχουμε στο πλευρό μας έναν επαρκή αριθμό από αξιόλογους καθηγητές οι οποίοι έχτισαν και χάραξαν με κόπο την μέχρι τώρα πορεία του τμήματος. Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την παραμονή μας στη Ναύπακτο ζητώντας απλά μόνιμες εγκαταστάσεις που να καθιστούν το ΤΕΣΥΔ αυτόνομο και αυτοδύναμο. 

Ζητώ λοιπόν την αφύπνιση όλων των κοινωνικών φορέων και ομάδων καθώς και κάθε αρμοδίου. Βοηθήστε μας να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας και να είστε σίγουροι ότι τα ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία, σ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει, θα είναι πολλαπλά. 

Καλουδιώτη Νικολέττα φοιτήτρια ΣΤ΄ εξαμήνου ΤΕΣΥΔ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή