Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αποδομεί πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα η «Αθηνά»

Για αποδόμηση των ΤΕΙ και των επαγγελματικών δικαιωμάτων κατηγορούν την «Αθηνά» οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό ψήφισμα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης πλήττει «ευθέως, και ουσιαστικά μονομερώς, την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας».

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ θεωρούν ότι:
- Στις προτεινόμενες μετακινήσεις τμημάτων, μεγάλος αριθμός φοιτητών των ΤΕΙ δεν θα ολοκληρώσει τις.............
σπουδές του κάτω από την πίεση της σημερινής οικονομικής συγκυρίας.

- Αποδομούνται προγράμματα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και με υψηλό κόστος.

- Οι πολλαπλές συγχωνεύσεις και η φανερή πλέον υποβάθμιση των τίτλων καταδεικνύουν τη μονομερή κατεύθυνση του σχεδίου «Αθηνά».

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν υπάρξει διάλογος με τη συμμετοχή και των θεσμικών οργάνων της πολιτείας ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης), και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και το υπουργείο Παιδείας να ενσωματώσει στα φετινά μηχανογραφικά υποψηφίων μόνο τις αλλαγές εκείνες που είναι αποδεκτές από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, είναι αδύνατη η εφαρμογή των μεταβολών που προτείνει το σχέδιο «Αθηνά» μέσα στο διάστημα των ολίγων μηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 (προεδρικά διατάγματα, αλλαγές προγραμμάτων, μετακινήσεις εργαστηρίων, φοιτητών, Ε.Π.).

Την ίδια ώρα οι πρόεδροι των ΤΕΙ καταγγέλλουν ότι «οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων για το 2013 ευρίσκονται σε κατάφωρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες». «Η δραματική μείωση του σχετικού προϋπολογισμού στο 50% και πλέον δεν είναι αποδεκτή», επισημαίνουν στο ψήφισμά τους και προειδοποιούν ότι η μείωση των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες θα δημιουργήσει αδυναμία ακόμη και στην κάλυψη πάγιων λειτουργικών εξόδων.

Τέλος, μετά τους πρυτάνεις και οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζητούν να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των προέδρων των ιδρυμάτων από Συμβούλια Διοίκησης.

Αντίθετοι στο σχέδιο «Αθηνά» είναι και η Ομοσπονδία Συλλόγων Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ τονίζοντας ότι: «Οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων επιβάλλονται χωρίς καμία τεκμηρίωση βιωσιμότητας και ενώ αποδυναμώνονται κεντρικά ιδρύματα με τεράστια υλικοτεχνική υποδομή, ενισχύονται ιδρύματα χωρίς καμία υποδομή και χωρίς δυνατότητα υποστήριξης των αναγκών που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες μεταβολές».

ΤΥΠΟΣ - ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή