Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στον Αιτωλοακαρνάνα καλλιτέχνη και Αντιπρύτανη Πάνο Χαραλάμπους

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Πάνος Χαραλάμπους γεννήθηκε το 1956. Κατάγεται από το Ρίβιον της Ακαρνανίας. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. (1983-88) εργαστήριο Ν. Κεσσανλή), όπου διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής
Έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Βερολίνου. Συμμετείχε σε περισσότερες από είκοσι ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η 2η (Θεσσαλονίκη 1986) και η 3η (Βαρκελόνη, 1987 / Μπολόνια 1988) Biennale Νέων Δημιουργών Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου, η έκθεση Out of Limits στην Πολωνία, και η Kunst Europa στο Βερολίνο το 1991. Συμμετοχή είχε επίσης στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στα .... πλαίσια του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στη Γλασκώβη το 1990 και στην Κοπεγχάγη το 1996.
Ο Χαραλάμπους ανήκει στη γενιά των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιχειρούν να εκφράσουν με το λεξιλόγιο της διεθνούς εικαστικής σκηνής προσωπικά βιώματα και εμπειρίες ως μέλη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Το έργο του Χαραλάμπους κινείται κυρίως στο πεδίο των μικτών τεχνικών, των κατασκευών, επιτοίχιων ή μη και των εγκαταστάσεων. Η βάση της τέχνης του είναι εννοιολογική, αφού δίνει προτεραιότητα στη νοητική επέμβαση και τη θεωρητική τεκμηρίωση, παρά στην εικαστική δράση του χεριού και την αντικειμενική υπόσταση του έργου. 
Ο τόπος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, κοντά στις ακτές της Αμβρακίας λίμνης και οι καπνοπαραγωγικές ασχολίες της οικογένειάς του τού έδωσαν τα ερεθίσματα για τα έργα του. Ήδη από τα χρόνια των σπουδών του στράφηκε στη διερεύνηση της σχέσης του σημερινού ανθρώπου με τη φύση και στις διαδικασίες της καλλιέργειας. Αρχικά το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στον καπνό, ένα από τα κύρια εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο Χαραλάμπους πέρασε στη διερεύνηση του υδάτινου κόσμου και των μυστικών της αλιείας. Κινούμενος οριστικά πλέον στο πεδίο των εγκαταστάσεων, χρησιμοποίησε ψηλές λαστιχένιες μπότες ψαρέματος, παραγάδια, άγκιστρα διαφόρων μεγεθών, τρίαινες, μεταλλικά βαρίδια και δίχτυα, καθώς και ψάρια τα οποία διατηρούσε σε πάγο Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 τα έργα του Χαραλάμπους έχουν ως θέμα την ψυχαγωγία. Οι μορφικές αναγωγές σ' αυτήν την περίπτωση αφορούν στα λαϊκά πανηγύρια και συγκεκριμένα προέρχονται από μια επίδειξη δεξιοτεχνίας που επιχωριάζει στη Στερεά Ελλάδα: το χορό των ποτηριών, ο οποίος εκτελείται πάνω σε αναποδογυρισμένα ποτήρια.
(Και μια προσωπική ιστοριούλα: Την δεκαετία του 70 στο Ρίβιο όπου πέρασα κι εγώ τα παιδικά μου χρόνια βάζοντας καπνά ο Πάνος μας έβαζε όλα τα μικρά στο τρακτέρ του πατέρα του και μας έκανε βόλτες πέριξ του Αγίου Ευστάθιου. Ακόμα το θυμάμαι...)
φύλλα
1991 - Ψαράς Ι
1991 - Ψαράς ΙΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή