Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ημερίδα για την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου (φωτο)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΘΕΡΜΟΥ 
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Ι.Π. Μεσολογγίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, η Ημερίδα με θέμα «Ανθρωπογενές Περιβάλλον και Αειφόρος Διαχείριση: μελέτη περίπτωσης η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου» που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μεσολογγίου-Θέρμου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου). 
Η εκδήλωση, που κατά κοινή ομολογία άγγιξε το συναίσθημα όλων όσων παραβρέθηκαν, διοργανώθηκε στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του ΚΠΕ με σκοπό την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της τοπικής κοινωνίας για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αναδύονται από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Εντάχθηκε στον ετήσιο προγραμματισμό των δράσεών του για το έτος 2012-2013 και της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και .......συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου, κ. Παναγιώτης Κατσούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η λειτουργία του ΚΠΕ στο Μεσολόγγι, σε έναν τόπο που το φυσικό περιβάλλον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του, τονίζοντας την ιδιαίτερα επιτυχημένη μέχρι τώρα λειτουργία του Κέντρου προς την κατεύθυνση της πληροφόρησης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών. 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας, κ. Αντώνιος Μπαρμπετάκης, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία της περιοχής δράσης του ΚΠΕ Μεσολογγίου-Θέρμου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου, κ. Γεώργιος Πανταζόπουλος, μιλώντας για μια επιτυχημένη συνεργασία με το ΚΠΕ Μεσολογγίου-Θέρμου, που υπηρετεί έναν τόσο σημαντικό σκοπό, όπως η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης. 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε αναφορά στο περιβαλλοντικό μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων για το έτος 2012-2013 από το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ, κ. Δημήτριο Θεοδωρακόπουλο, εστιάζοντας στην αλληλεξάρτηση νερού και υγροτόπων. 

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε η κεντρική εισήγηση της διοργάνωσης από την Υπεύθυνη του ΚΠΕ, κα. Όλγα Γιαννακογεώργου, μέσα από μια διαχρονική προσέγγιση της λιμνοθάλασσας και πλούσιο φωτογραφικό αρχείο που τεκμηρίωνε το λόγο. Η παρουσίαση εστίασε τόσο στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που υπέστη διαχρονικά ο υγρότοπος, αλλάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποσοτική και ποιοτική του σύσταση με πολλαπλά σήμερα προβλήματα που εγείρουν την αναγκαιότητα άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης, όσο και στην ιδιαίτερη δυναμική της λιμνοθάλασσας που απορρέει από το ισχυρό πολιτισμικό, ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό της φορτίο. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ για τους ψαράδες της λιμνοθάλασσας και η εκδήλωση έκλεισε με τον έκδηλο ενθουσιασμό των συμμετεχόντων, που εκφράστηκε και με την παρότρυνση προς τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου να συνεχίσουν τις δράσεις του Κέντρου με την ίδια πάντα επιμέλεια και ευαισθησία. 

Με την αποχώρησή τους σε όλους τους παραβρισκόμενους προσφέρθηκε η έκδοση του Κέντρου για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου «Άνθρωπος και λιμνοθάλασσα: μια διαρκής σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή