Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Η «ηχώ» του μετεωρίτη ακούστηκε σε όλη τη Γη.

Μπορεί τα συστήματα οπτικού εντοπισμού να μην κατάφεραν να δουν τον μετεωρίτη που έπεσε την Παρασκευή το πρωί στη Ρωσία αλλά τα ηχητικά συστήματα τον… άκουσαν και μάλιστα σε όλο τον πλανήτη. Το ωστικό κύμα της έκρηξης δημιούργησε υποηχητικά κύματα τα οποία καταγράφηκαν από το παγκόσμιο δίκτυο που ανιχνεύει πυρηνικές εκρήξεις. Τα υποηχητικά κύματα έγιναν...αντιληπτά από σταθμούς του δικτύου σε όλο τον κόσμο, από τη Γροιλανδία μέχρι την Αφρική.
Το δίκτυο και η ταυτότητα του μετεωρίτη
Το δίκτυο ανίχνευσης αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνθήκης CTBTO που ασχολείται με τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών. Μια πολύ ισχυρή έκρηξη, όπως η πυρηνική, δημιουργεί υποηχητικά κύματα. Ο εντοπισμός και μελέτη τους αποκαλύπτει στοιχεία για την έκρηξη που τα προκάλεσε, στοιχεία όπως το μέγεθος της έκρηξης αλλά και η περιοχή όπου έγινε.
Τα υποηχητικά κύματα της έκρηξης μελέτησαν οι επιστήμονες του MEO, του τμήματος της NASA ασχολείται με τους μετεωρίτες. Οπως αναφέρουν ο μετεωρίτης που έπεσε στη Ρωσία απελευθέρωσε ενέργεια 300 κιλοτόνων. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί της NASA πρόκειται για ενέργεια 20-25 φορές ισχυρότερη από εκείνη που απελευθέρωσαν οι ατομικές βόμβες που έπεσαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα μια Καναδή αστρονόμος που μελέτησε και αυτή τα υποηχητικά κύματα της έκρηξης εκτίμησε ότι ο μετεωρίτης είχε μάζα 40 τόνους και διάμετρο 15 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έχει πέσει στη Γη τα τελευταία 100 έτη.
Θοδωρής Λαϊνας
Πηγή: tovima.gr / http://hassapis-peter.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή