Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΠΕ: ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 4/2/2013
Κυκλοφορούν στα ΜΜΕ και προφανώς αποτελούν πολιτική της κυβέρνησης, πληροφορίες για τη φορολόγηση των ακινήτων και μάλιστα με αφορολόγητο το ποσό των 50.000 ευρώ ή και χωρίς αφορολόγητο. Η είδηση αυτή αν αληθεύει αποτελεί φορομπηχτική πολιτική που δε λαμβάνει καθόλου υπόψη την οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων. 
Πράττει δε αυτά το υπουργείο και η κυβέρνηση, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας με πληθώρα αποφάσεών του έχει αποφανθεί ότι: ....
« ..Με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος του 1975, σύμφωνα με την οποία « η οικογένεια ως θεμέλιον της συντηρήσεως και προαγωγής του Έθνους, ως και ο γάμος, η μητρότης και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασίαν του Κράτους», διατυπώνεται κατ΄ αρχήν υπόδειξη προς τη νομοθετική εξουσία για τη λήψη μέτρων προστατευτικών του γάμου και της οικογένειας. Πέραν, όμως, της εν λόγω υποδείξεως, με την ίδια διάταξη, κατά την ορθή έννοια της, διατυπώνεται και θετικός κανόνας δικαίου, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η καθιέρωση από το φορολογικό νόμο δυσμενέστερης φορολογικής μεταχειρίσεως των εγγάμων έναντι των αγάμων ως προς την υπαγωγή στο φόρο ή το ύψος του οφειλομένου φόρου, όταν τελούν υπό τις αυτές συνθήκες σε σχέση με το αντικείμενο της φορολογίας» (ΣτΕ 91019/94, 491219/87 κ.λπ.).
Το Υπουργείο Οικονομικών βέβαια μέχρι σήμερα πράττει αντίθετα με όσα το Σύνταγμα επιτάσσει και η δημογραφική πολιτική της χώρας επιβάλλει. Αυτό ακριβώς συνέβη με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που όλοι ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και αριθμού τέκνων πληρώνουν για το ίδιο εισόδημα το ίδιο ποσό φόρου. Στόχος λοιπόν του νέου φορολογικού νόμου είναι να πλήξει τους πολυτέκνους και τους έχοντες οικογένεια.

Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την αντιδημογραφική και αντιπολυτεκνική τακτική του υπουργείου Οικονομικών. Αναφορικά με τη φορολόγηση των ακινήτων, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο φορολογείται το εισόδημα κάθε μορφής και όχι από μόνη της η περιουσία, είτε αποφέρει, είτε δεν αποφέρει εισόδημα.

Στη περίπτωση που εμμένει η κυβέρνηση στη φορολόγηση πέρα του εισοδήματος και της ίδιας της ακίνητης περιουσίας, επικαλούμενη τη δημοσιονομική δύσκολη συγκυρία και για να είναι σοβαρή, θα πρέπει να ορίσει ένα εύλογο – ουσιαστικό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο. Διπλάσιο όριο για τον έγγαμο (οικογενειακό), το οποίο θα προσαυξάνεται με ένα ικανό ποσό για κάθε ένα από τα προστατευόμενα τέκνα.

Δεν μπορεί οι πολύτεκνοι, με όσα παιδιά κι αν έχουν, να φορολογούνται στην ακίνητη περιουσία όπως ο άγαμος. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να φορολογεί ακόμη και «την καλύβα του καραγκιόζη».
Απαράδεκτη και αυτή η νέα φορολογική επιδρομή κατά των πολυτέκνων.
Από το γραφείο τύπου της ΑΣΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή